Kollányi Péter Junior Prima díjat kapott

KollanyiPeter-PietschJudit-HelmecziZoltan-JuniorPrima-sajtodij-photoMohaiBalazsMTI

MTI-s díjazottak: Kollányi Péter, Pietsch Judit és Helmeczi Zoltán
Fotó: Mohai Balázs/MTI

Kollányi Péter személyében tegnap este újabb imserősöm vehette át a Junior Prima díj lószobrát. A díj honlapja alapján úgy számolom, a négy éves múltra visszatekintő Junior Prima Sajtódíj történetében a két éve kitüntetett Kovács Anikó után Péter lett a második fotósként díjazott sajtó munkás. Őt, Anikóhoz hasonlóan a POYI és Magyar Sajtófotó Pályázaton is jutalmazták korábban, ami talán a Junior Prima Díj odaítélésében is tényező lehetett.

Péternek, illetve a kilenc másik sajtó díjazottnak – akik közül Péterrel együtt hárman a Magyar Távirati Iroda munkatársai – ezúton gratulálok.

Egyébként szokatlan volt ennyiszer hivatalosan leírni a keresztnevét, mert azt hiszem, még csak nem is ismerek olyat, aki Péternek szólítaná Peti helyett. De egy ilyen rangos díjról beszámolva mégsem Petizhettem.

A hivatalos ingyen MTI hír:

“Negyedik alkalommal ítélték oda tíz fiatal tehetségnek a Junior Prima díjakat magyar sajtó kategóriában. Az elismeréseket a díjazottak, köztük Pietsch Judit, Helmeczi Zoltán és Kollányi Péter, a Magyar Távirati Iroda munkatársai hétfőn vehették át a Művészetek Palotájában rendezett ünnepségen.

A Junior Príma díj a Prima Primissima Alapítvány elismeréseinek kiterjesztéseként jött létre. Magyar sajtó kategóriában 2008 óta évente díjazzák a harminc év alatti fiatal, munkájuk iránt elkötelezett, alapos szakmai tudással rendelkező, politikailag független újságírókat.
A hétezer euróval járó elismerés az újságírók számára szükséges anyagi függetlenség biztosításához is igyekszik hozzájárulni.

  • Helmeczi Zoltán a nemzeti hírügynökség (MTI/MTVA) egyik legfelkészültebb újságírója, a parlamenti rovat tagja. Tájékozottsága minden területen imponáló, belpolitikai, gazdasági és külpolitikai témákkal is szívesen foglalkozik. Több sikeres kiküldetésben vett részt, gyakran kíséri a miniszterelnököt diplomáciai útjaira, a kormányfő külföldi tárgyalásairól példamutató felelősséggel, rendkívül precízen számol be.
  • Kollányi Péter (MTI/MTVA) fotósa családi örökségként viszi tovább mindazt a tudást, ami a képek készítésével kapcsolatos. A pillanatképek híve, intuíciója elsőrangú. Elsődleges szempontnak az értéket tekinti, a funkcionalitás érdekli. Pályafutása eddigi legkiemelkedőbb díját, a Picture of the Year verseny második helyezését egy Kolontáron készített képriporttal nyerte el, melynek képeit többszöri visszatérései során készítette.
  • Pietsch Judit, az MTI kulturális szerkesztőségének munkatársa négy nyelven beszél, remek íráskészséggel rendelkezik, gyors és hírérzékeny, ami a szerkesztői poszton elengedhetetlen tulajdonság. Megvan benne a “vadászösztön” is, amely nélkül egy újságíró csak tollnok maradhat. Tudása nagy érték a szerkesztőségben, fiatalsága ellenére már most példát mutat másoknak.
  • Galán Angéla, az m1 munkatársa rövid szakmai előéletében a kultúra elkötelezettjeként a kortárs művészetek valamennyi ágában tapasztalatra tett szert. Sajátos stílusával jókedvre és elgondolkodásra késztette a nézőket a Feszty-körkép és a Körhinta című műsorokban. Az új televíziós struktúrában megtisztelő feladatot kapott: Angi jelenti címmel hetente szórakoztatva informál egy-egy fontos eseményről, jelenségről.
  • Iványi Zsófia, a Magyar Narancs munkatársa filmkritikák írásával kezdte pályafutását. Úgy “érzi” a nyelvet, ahogy kevesen a szakmával foglalkozó kortársai közül. Interjúkészítési rátermettsége, fogékonysága és ötletgazdagsága kiemelkedő.
  • Laky Zoltán, a Heti Válasz újságírója lelkiismeretes, sokoldalú és nagy munkabírású munkatárs, aki különlegesen érzékeny szemmel tekint a világra, rögtön meglátja a kínálkozó témalehetőséget. A témától függetlenül – akár a hazai operaélet kulisszatitkairól, akár a Forma-1-ről van szó – biztosan minőséget kap tőle az olvasó.
  • Ördög Nóra, az RTL Klub munkatársa ifjúsági műsorokban kezdett, majd hamarosan a csatorna egyik legígéretesebb műsorvezetője lett, akire a legnagyobb nézettségű műsorok – Szombat esti láz, Csillag születik, X-Faktor – vezetését bízták. Tehetségét, felkészültségét dicséri, hogy műsorról műsorra képes megteremteni a műfajhoz szükséges kényes egyensúlyt.
  • Palkó István a portfolio.hu munkatársaként megtestesíti mindazt az értéket, amit munkahelye képvisel. Legendás gyorsaság, hatékonyság, munkabírás jellemzi. Mindez magas szintű szaktudással társul, melyet napi rendszerességgel csillogtat meg.
  • Sipos Szilvia, az m1 (MTV/MTVA) munkatársa a televíziós munka szinte minden részletében járatos, nagyon sokoldalú. Elsősorban a zene, a nyelvek, az irodalom és a művészetek iránti szeretetét közvetíti a televízió kulturális műsoraiban és önálló filmjeiben.
  • Szegő János, a Magvető Könyvkiadó szerkesztője műfordító, a fiatal magyar írókat képviselő József Attila kör elnökségi tagja, aki nemcsak ír, hanem a mikrofonnal is jól bánik. Tárcái, novellái és rövid prózai írásai jelzik, hogy az irodalom és zsurnalizmus népszerűsítésének aktív részese.”
Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!