Kollányi Péter Junior Prima díjat kapott

KollanyiPeter-PietschJudit-HelmecziZoltan-JuniorPrima-sajtodij-photoMohaiBalazsMTI

MTI-s díjazottak: Kollányi Péter, Pietsch Judit és Helmeczi Zoltán
Fotó: Mohai Balázs/MTI

Kollányi Péter személyében tegnap este újabb imserősöm vehette át a Junior Prima díj lószobrát. A díj honlapja alapján úgy számolom, a négy éves múltra visszatekintő Junior Prima Sajtódíj történetében a két éve kitüntetett Kovács Anikó után Péter lett a második fotósként díjazott sajtó munkás. Őt, Anikóhoz hasonlóan a POYI és Magyar Sajtófotó Pályázaton is jutalmazták korábban, ami talán a Junior Prima Díj odaítélésében is tényező lehetett.

Péternek, illetve a kilenc másik sajtó díjazottnak – akik közül Péterrel együtt hárman a Magyar Távirati Iroda munkatársai – ezúton gratulálok.

Egyébként szokatlan volt ennyiszer hivatalosan leírni a keresztnevét, mert azt hiszem, még csak nem is ismerek olyat, aki Péternek szólítaná Peti helyett. De egy ilyen rangos díjról beszámolva mégsem Petizhettem.

A hivatalos ingyen MTI hír:

“Negyedik alkalommal ítélték oda tíz fiatal tehetségnek a Junior Prima díjakat magyar sajtó kategóriában. Az elismeréseket a díjazottak, köztük Pietsch Judit, Helmeczi Zoltán és Kollányi Péter, a Magyar Távirati Iroda munkatársai hétfőn vehették át a Művészetek Palotájában rendezett ünnepségen.

A Junior Príma díj a Prima Primissima Alapítvány elismeréseinek kiterjesztéseként jött létre. Magyar sajtó kategóriában 2008 óta évente díjazzák a harminc év alatti fiatal, munkájuk iránt elkötelezett, alapos szakmai tudással rendelkező, politikailag független újságírókat.
A hétezer euróval járó elismerés az újságírók számára szükséges anyagi függetlenség biztosításához is igyekszik hozzájárulni.

  • Helmeczi Zoltán a nemzeti hírügynökség (MTI/MTVA) egyik legfelkészültebb újságírója, a parlamenti rovat tagja. Tájékozottsága minden területen imponáló, belpolitikai, gazdasági és külpolitikai témákkal is szívesen foglalkozik. Több sikeres kiküldetésben vett részt, gyakran kíséri a miniszterelnököt diplomáciai útjaira, a kormányfő külföldi tárgyalásairól példamutató felelősséggel, rendkívül precízen számol be.
  • Kollányi Péter (MTI/MTVA) fotósa családi örökségként viszi tovább mindazt a tudást, ami a képek készítésével kapcsolatos. A pillanatképek híve, intuíciója elsőrangú. Elsődleges szempontnak az értéket tekinti, a funkcionalitás érdekli. Pályafutása eddigi legkiemelkedőbb díját, a Picture of the Year verseny második helyezését egy Kolontáron készített képriporttal nyerte el, melynek képeit többszöri visszatérései során készítette.
  • Pietsch Judit, az MTI kulturális szerkesztőségének munkatársa négy nyelven beszél, remek íráskészséggel rendelkezik, gyors és hírérzékeny, ami a szerkesztői poszton elengedhetetlen tulajdonság. Megvan benne a “vadászösztön” is, amely nélkül egy újságíró csak tollnok maradhat. Tudása nagy érték a szerkesztőségben, fiatalsága ellenére már most példát mutat másoknak.
  • Galán Angéla, az m1 munkatársa rövid szakmai előéletében a kultúra elkötelezettjeként a kortárs művészetek valamennyi ágában tapasztalatra tett szert. Sajátos stílusával jókedvre és elgondolkodásra késztette a nézőket a Feszty-körkép és a Körhinta című műsorokban. Az új televíziós struktúrában megtisztelő feladatot kapott: Angi jelenti címmel hetente szórakoztatva informál egy-egy fontos eseményről, jelenségről.
  • Iványi Zsófia, a Magyar Narancs munkatársa filmkritikák írásával kezdte pályafutását. Úgy “érzi” a nyelvet, ahogy kevesen a szakmával foglalkozó kortársai közül. Interjúkészítési rátermettsége, fogékonysága és ötletgazdagsága kiemelkedő.
  • Laky Zoltán, a Heti Válasz újságírója lelkiismeretes, sokoldalú és nagy munkabírású munkatárs, aki különlegesen érzékeny szemmel tekint a világra, rögtön meglátja a kínálkozó témalehetőséget. A témától függetlenül – akár a hazai operaélet kulisszatitkairól, akár a Forma-1-ről van szó – biztosan minőséget kap tőle az olvasó.
  • Ördög Nóra, az RTL Klub munkatársa ifjúsági műsorokban kezdett, majd hamarosan a csatorna egyik legígéretesebb műsorvezetője lett, akire a legnagyobb nézettségű műsorok – Szombat esti láz, Csillag születik, X-Faktor – vezetését bízták. Tehetségét, felkészültségét dicséri, hogy műsorról műsorra képes megteremteni a műfajhoz szükséges kényes egyensúlyt.
  • Palkó István a portfolio.hu munkatársaként megtestesíti mindazt az értéket, amit munkahelye képvisel. Legendás gyorsaság, hatékonyság, munkabírás jellemzi. Mindez magas szintű szaktudással társul, melyet napi rendszerességgel csillogtat meg.
  • Sipos Szilvia, az m1 (MTV/MTVA) munkatársa a televíziós munka szinte minden részletében járatos, nagyon sokoldalú. Elsősorban a zene, a nyelvek, az irodalom és a művészetek iránti szeretetét közvetíti a televízió kulturális műsoraiban és önálló filmjeiben.
  • Szegő János, a Magvető Könyvkiadó szerkesztője műfordító, a fiatal magyar írókat képviselő József Attila kör elnökségi tagja, aki nemcsak ír, hanem a mikrofonnal is jól bánik. Tárcái, novellái és rövid prózai írásai jelzik, hogy az irodalom és zsurnalizmus népszerűsítésének aktív részese.”