Ilyen volt Kolontár tavaly és így néz ki ma

Devecser-vorosiszap-photoBernadettSzaboReuters

Fotó: Szabó Bernadett/Reuters

A Reuters hírügynökség két fotóriportere Balogh László és Szabó Bernadett felkeresték a tavalyi vörösiszap katasztrófa helyszíneit, hogy különleges képpárokon mutassák be a drámai helyszínek akkori és mai arcát.

Közel egy év telt el az ajkai vörösiszap tározó gátszakadása óta. Az akkor vörösiszappal és salakanyagaival elöntött környező településeket megtisztították a szennyeződéstől. A területeket kiürítették, az összes házat lebontották. A lakók vagy településük más részén felépített új házakba, vagy a környező falvak és városok valamelyikébe költöztek. Utcák és egész falurészek tüntek el, de a környékre hoszsas munka után visszatért az élet. A boltok újra működnek, de sokáig nem állnak majd házak a régiek helyén, és a megmaradt épületeken is örökre nyomot hagyott a vörösiszap ár. A történtek emléke feledhetetlen, a katasztrófában elveszett emlékek pedig pótolhatatlanok.

A katasztrófa után mintegy fél évvel készültek már hasonló összehasonlító anyagok. Az MTI számára Szigetváry Zsolt  készített egy hasonló anyagot, ami akkor több magyar lapban, és a HVG Nagyításában is megjelent, az Origo számára pedig Tuba Zoltán kutatta fel a korábbi helyszíneket a lap összehasonlító képriportjához.

A Reuters a kerek évfordulóra tartogatta saját megoldását, amihez nem csak a helyszíneket keresték fel újra, és régi/új képek illeszkedésére figyeltek, hanem a képeken szereplő lakókat is felkutatták, hogy bemutatsák a világnak, hogy néz ki ma az egykori katasztrófa övezet.
A Reuters képek illeszkedése leginkább az Atlantic In Focus nagy képes galériájában szembeötlő, ahol (a 15. képtől) a régi képre kattintva jelenik meg a mai állapot.

DevecserMacska-vorosiszap-photoLaszloBaloghReuters

Fotó: Szabó Bernadett/Reuters

Így készültek a képpárok
A Reuters budapesti irodájában sem felejtik a katasztrófát. Az évforduló közeledtével szükségét érezték, hogy újra feldolgozzák az eseményeket, bemutatva az eltelt év változásait. Mivel egy éve Szabó Bernadett tudósított a helyszínről a Reuters számára, most is ő vette elő a régi ötletet, hogy képpárokon mutassák be az akkori, és mai helyzetet.

Az igazán komoly munkát a régi képeken szereplő személyek felkutatása jelentette. Sokan már elköltöztek, de mikor Detti megkereste őket, mindenki segítőkész volt. Nem katasztrófaturistát láttak benne, ahogy annak idején sem volt jellemző. A kellemetlen élmények, és rendkívül komoly veszteségeik ellenére is szívesen segítették a munkáját, többek között az egykori helyszínek felkutatásában, hogy a képpárokon megjelenhessen az elmúlt közel egy teljes év.

A képpárokat azért ma, néhány nappal az évforduló előtt adta ki az ügynökség, hogy azok ne csak a napilapokban és hírportálokon jelenhessenek meg, hanem a világban szépszámmal megjelenő képes magazinok is válogathassanak belőlük.
Képeikből a brit Globe and Mail azon frissiben már el is készítette az első galériát, de a nagy képes Atlantic In Focus sem késlekedett sokat, nagy képes galériája elkészítésével.