Ilyen volt Kolontár tavaly és így néz ki ma

Devecser-vorosiszap-photoBernadettSzaboReuters

Fotó: Szabó Bernadett/Reuters

A Reuters hírügynökség két fotóriportere Balogh László és Szabó Bernadett felkeresték a tavalyi vörösiszap katasztrófa helyszíneit, hogy különleges képpárokon mutassák be a drámai helyszínek akkori és mai arcát.

Közel egy év telt el az ajkai vörösiszap tározó gátszakadása óta. Az akkor vörösiszappal és salakanyagaival elöntött környező településeket megtisztították a szennyeződéstől. A területeket kiürítették, az összes házat lebontották. A lakók vagy településük más részén felépített új házakba, vagy a környező falvak és városok valamelyikébe költöztek. Utcák és egész falurészek tüntek el, de a környékre hoszsas munka után visszatért az élet. A boltok újra működnek, de sokáig nem állnak majd házak a régiek helyén, és a megmaradt épületeken is örökre nyomot hagyott a vörösiszap ár. A történtek emléke feledhetetlen, a katasztrófában elveszett emlékek pedig pótolhatatlanok.

A katasztrófa után mintegy fél évvel készültek már hasonló összehasonlító anyagok. Az MTI számára Szigetváry Zsolt  készített egy hasonló anyagot, ami akkor több magyar lapban, és a HVG Nagyításában is megjelent, az Origo számára pedig Tuba Zoltán kutatta fel a korábbi helyszíneket a lap összehasonlító képriportjához.

A Reuters a kerek évfordulóra tartogatta saját megoldását, amihez nem csak a helyszíneket keresték fel újra, és régi/új képek illeszkedésére figyeltek, hanem a képeken szereplő lakókat is felkutatták, hogy bemutatsák a világnak, hogy néz ki ma az egykori katasztrófa övezet.
A Reuters képek illeszkedése leginkább az Atlantic In Focus nagy képes galériájában szembeötlő, ahol (a 15. képtől) a régi képre kattintva jelenik meg a mai állapot.

DevecserMacska-vorosiszap-photoLaszloBaloghReuters

Fotó: Szabó Bernadett/Reuters

Így készültek a képpárok
A Reuters budapesti irodájában sem felejtik a katasztrófát. Az évforduló közeledtével szükségét érezték, hogy újra feldolgozzák az eseményeket, bemutatva az eltelt év változásait. Mivel egy éve Szabó Bernadett tudósított a helyszínről a Reuters számára, most is ő vette elő a régi ötletet, hogy képpárokon mutassák be az akkori, és mai helyzetet.

Az igazán komoly munkát a régi képeken szereplő személyek felkutatása jelentette. Sokan már elköltöztek, de mikor Detti megkereste őket, mindenki segítőkész volt. Nem katasztrófaturistát láttak benne, ahogy annak idején sem volt jellemző. A kellemetlen élmények, és rendkívül komoly veszteségeik ellenére is szívesen segítették a munkáját, többek között az egykori helyszínek felkutatásában, hogy a képpárokon megjelenhessen az elmúlt közel egy teljes év.

A képpárokat azért ma, néhány nappal az évforduló előtt adta ki az ügynökség, hogy azok ne csak a napilapokban és hírportálokon jelenhessenek meg, hanem a világban szépszámmal megjelenő képes magazinok is válogathassanak belőlük.
Képeikből a brit Globe and Mail azon frissiben már el is készítette az első galériát, de a nagy képes Atlantic In Focus sem késlekedett sokat, nagy képes galériája elkészítésével.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!