Nagy Testvér mindent látott régen is

RobotFenykepezogep-OSA-OperativFoto-photoFoldiImreMTI

Fotó: Földi Imre/MTI

Egy érdekes kiállítás azoknak, akiket mindig is érdekelt a kémkedés világa, csak sosem merték megkérdezni, mi igaz belőle. És azoknak is, akik sosem hitték volna, hogy bármi igaz lehet belőle. Most mindenki megnézheti a saját szemével.

A kémek, és persze az őket alkalmazó, vagy ellenük védekezni próbáló állambiztonsági szervek (vagy magáncégek, ha éppen ipari kémkedésről van szó) azok, akik a legkevésbé sem törődnek szerzői joggal, személyiségi jogokkal, fotózási engedélyekkel, vagy azzal, hogy a törvény szerint ki hol fotózhat. Őket egészen más célok, és érdekek vezérlik, és persze nem mindegyikük James Bond.

Az OSA Operatív Fotó kiállításának ismertetője azt írja: “A történeti fotókiállítás az egykori csehszlovák és magyar állambiztonsági szervek által megfigyelt személyekről és környezetükről készített titkos fényképfelvételek segítségével mutatja be a politikai elnyomás és megfélemlítés korabeli technikáit és napi gyakorlatát.”
A kiállított képek között szerepel többe között Demszky Gábor néhány képe is, amiket a rendszerváltás előtt készített az őt megfigyelő titkosrendőrökről.

Mint a kiállításról a FotoKlikk és sok más oldal beszámolt, az Operatív fotó Budapest és Prága az állambiztonság szemével című rendhagyó történelmi fotókiállítás ingyenesen látogatható 2011. október 30-ig, Budapesten az Arany János utca 32-ben.

A téma kapcásn óhatatlanul meg kell említeni A mások élete című német filmet, mely 2007-ben a legjobb idegennyelvű filmként BAFTA és Oscar-díjat és még egy sor másik rangos elismerést nyert.

Szintén érdemes megnézni a kiállításra felkészülve – vagy attól függetlenül is – Papp Gábor Zsigmond két remek dokumentumfilmjét a szocializmus állambiztonsági szolgálatainak munkájáról. Az ügynök élete címűt a rendező állambiztonsági oktatófilmekből állította össze, míg a Kémek a porfészekben címűben egy Budapesten működő nyugati ügynök mesél kalandjairól, többek között a kor megfigyelési és üzenetküldési trükkjeiről is, amiknek persze a fotózás, főleg a mikrofilmek használata is szerves részét képezi. Egyébként ebben a dokumentumfilmben szintén láthatók az állambiztonsági szervek oktatófilmjeinek részletei.

Az IndaVideoFilm szolgáltaátsában korábban mindkettő elérhető volt (és remélhetőleg újra így lesz majd), jelenleg sajnos csak a második található meg.

Az Ingyenes MTI hírszolgáltatás anyaga a kiállításról:

“A tárlat kiindulópontja az az összeállítás volt, amelyet a prágai Totalitárius Rendszereket Kutató Intézet munkatársai készítettek 2010-ben az egykori csehszlovák állambiztonsági szervek hatvanas, hetvenes és nyolcvanas években felhalmozott fotóanyagából – idézi fel a kiállítás ajánlója.
Ezeket a felvételeket az állambiztonság munkatársai titokban, rejtett módon készítették a politikai ellenzék tagjairól, illetve olyan emberekről, akikről gyanították, hogy ellenzékiekkel állnak kapcsolatban.

A prágai intézet összeállításából kiállítás is készült, amelyet az OSA Archívum a budapesti Cseh Centrummal együttműködve meghívott a magyar fővárosba, hogy a vonatkozó magyar anyagokkal kiegészítve a budapesti közönség is láthassa a különleges, eddig soha be nem mutatott fényképeket.
Az OSA Archívum tájékoztatása szerint a magyar anyag összeállításában az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára működött közre; a kiállítás anyagát eredeti dokumentumokkal és a titkos fotózással foglalkozó korabeli propaganda- és oktatófilmek részleteivel egészítették ki.

A történeti fotókiállítás titkos fényképfelvételek, eddig soha nem látott filmanyag és egyéb dokumentumok segítségével mutatja be a politikai elnyomás és megfélemlítés korabeli technikáit és napi gyakorlatát.

Az OSA Archívum kiállítása október 30-ig látogatható az Arany János utcai Centrális Galériában.”

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!