Többé nem nyit ki a Pálvölgyi Fotó a Blahán

PalvolgyiFotoPénteken húzta le végleg a redőnyt a Blaha Lujza téri Pálvölgyi Fotó üzlet. A hírek szerint nem egyszerűen gazdát cserél a bérleti jog. A fotóbolt megszűnik, és átépítés után másra használják az üzlethelységet.

Más üzemeltetőtől kapott korábbi nevét tovább örökítve Fuji Foto Centrumként emlegette a Pálvölgyi Fotó is, megkülönböztetve másik, WestEnd beli üzletüktől. Egy tulajdonos váltást így legalább túlélt korábban a tér közepén álló fotó bolt. A Pálvölgyi Fotó azonban most úgy döntött, hogy felszámolja a boltot. Honlapjukon az eddigi vásárlóknak köszönetet mondanak, és megmaradó boltjukba invitálják őket.

Személyes kötődés
Régóta jártam ide, pár alkalmazottal jóban vagyunk, többen évek óta megismertek, ha beléptem, és már hozták is az Interneten rendelt képeimet. Igaz az utóbbi időben már én se nagyon rendeltem papírképeket, és gondolom egyre többen vannak így ezzel.

Változik a világ
A bezárást nyilván főként a fotó szolgáltatások iránti kereslet csökkenése okozta. Egyre kevesebben nagyíttatnak papírképet, és azt is egyre többen nyomtatják ki otthon, vagy még inkább a munkahelyükön. A fotócikk kereskedelem is egyre szegmentáltabb. Már nem feltétlenül fotóboltba megy az ember fényképezőgépet venni. Sőt még csak az sem biztos, hogy műszaki boltba, mert ha épp egy hipermarket adja olcsóbban, akkor ott veszi meg, ha Interneten talál olcsóbb alternatívát, akkor pedig azt választja.
Nem is olyan rég még arról zajlottak szakmai viták, hogy jó-e, hogy a fotográfus képzést összevonták a fotócikk értékesítő képesítéssel. Ma meg már az a kérdés, hogy akár kereskedelmi, akár szolgáltatási oldalon van-e létjogosultsága a fotós szakmának. Sajnos nem a kereskedelem az egyetlen ága a fotográfiának, ami megsínyli a fotográfia népszerűsödéséből eredő átalakulását.

Readers Comments (1)

  1. Márkus Sándor 2011.06.28. @ 23:57

    Kár értük – közvetetten személyes kötődésem volt feléjük (számomra nagyon fontos ember volt anno munkatársuk pályája kezdetén) de a tényekkel nem lehet vitázni. A papírképek, albumba gyűjtött képek gyakorlatilag kihaltak – jómagammal kapcsolatos utolsó papírkép is kb 5 éve készült – ha valaki nagyíttat, az is maximum 10×15 a vitrinbe, ahhoz meg nem laborgép minőség kell, ott a házi printer, meg fotópapír (vagy még az se)
    Hogy a készülékek iránti kereslet mennyire szólt ebbe bele? Szerintem mint cég, a multikkal ellentétben soha nem a kommersz szektort lőtték be, az igényes kereslet az igényes kínálatra nem hiszem hogy ekkorát esett volna – de ezt persze lehet hogy rosszul látom.

Comments are closed.