Szimbolikus búcsúzás EU szimbólumok nélkül

DunaParty-photoKollanyiPeterMTI

Fotó: Kollányi Péter/MTI

A hétvége kérdése, hogy miért nincs egyetlen EU zászló sem egy EU elnökséget búcsúztató állami rendezvényen? A megfejtést éppúgy nem találtuk, mint ahogy EU zászlót, vagy bármilyen EU motívumot.

Elnökségi búcsú EU nélkül
A hétvégi DunaParty a soros magyar EU elnökség búcsúztatása jegyében szerveződött. Bár erre a mondatra sokan rávágják, hogy a hivatalos záróbuli Sopronban lesz a Volt fesztiválon. De a hivatalos EU közlemények és a híradások is a DunaParty-t nevezik záróbulinak, és logikus is, hogy szükség volt egy budapesti utcabálra azok számára, akik nem mennek a Voltra.
Ahogy az elnökség kezdetét ünneplő szilveszteri buli, úgy az elnökséget búcsúztató rendezvény látványából épp csak az Erópai Unió hiányzott minden szinten. Még egy zászló sem volt sehol, pedig az még a szakszervezeti, és tűzoltó tüntetéseken, sőt a melegfelvonuláson is feltűnik mostanában. Több kollégával beszélgettünk róla, hogy a lapok ugye szívesen megírnák a rendezvényről, hogy “elbúcsúztunk az EU elnökségtől”, “lezártuk az EU elnökséget”, és még egy sor hasonló szalagcímet el tudunk képzelni. Épp csak képileg nem lehetett illusztrálni.

Program dömping
Volt tucatnyi helyszínen többszáz fellépővel mintegy száz féle program. Volt sárkányhajó verseny, vizi karnevál, koncertek és fényfestés, és persze az elmaradhatatlan vásári forgatag és laci konyhák. De EU zászló sehol nem volt látható. A magyar EU elnökség stillizált jele is csak a rendezvényhelyszínek közt közlekedő fix tarifás riksákon jelent meg. Azt most hagyjuk, hogy a riksa mennyire része az európai kultúrának, de képileg nem túl alkalmas sem az EU elnökség, sem az ünnepség szimbolizálására. Ahogy egy koncert sem igazán. Különösen nem a Kapcsolat Koncert, amin egy amerikai világsztár lépett fel (bár  világsztár létére sokan azt sem tudják ki az a Ke$ha). Ráadásul még csak nem is a DunaParty jegyében szerveződött, csak valami véletlen folytán beépült a rendezvénynaptárba, ha már pont erre a hétvégére került. Egyébként jól láthatóan el is vonta a többi rendezvényhelyszínről a közönség egy részét. Nem is értem igazán, hogy miért kellett ezt a sok programot mind egymásra szervezni, hogy a közönség választani kényszerüljön a DunaParty programok, a Múzeumok Éjszakája, a Kapcsolat Koncert, a Sárkányhajó verseny, az Óbudai Búcsú, és még ki tudja mennyi féle más program között, ahelyett, hogy különböző hétvégékre osztották volna el őket. Ráadásul a sok rendezvény a közlekedést is alaposan felbolygatta, viszont a menetrend változásról ezúttal egyedül a BKV honlapján nem tettek említést. Persze a nyár már csak ilyen, zajlik az élet.

Multikulti kavalkád
A EU zászló tehát sehol nem volt, magyar is csak a vizi karnevál egyik hajóján, egy lengyel zászló társaságában. Aki nem értené a kapcsolatot, annak elárulom, hogy a lengyelek veszik tőlünk át az elnökséget. A szimbolizmusnak ez a része még működik is. Az már kevésbé, hogy a kínai miniszterelnök látogatása miatt a fél várost kínai zászlók dekorálták az EU elnökséget búcsúztató rendezvények alatt.

A szerencsés kellően kitartó fotósok persze csinálhattak néhány szép képet, a többségnek sikerült megörökíteni a június végi majális hangulatot. Épp csak az esemény lényegét nem lehetett képileg megfogni. Talán ezért sem jelent meg annyi helyen képgaléria (vagy csak én nem találtam), mint a többi fesztiválról, és tüntetésről szokott.
Minden esetre jó buli volt. Remélhetőleg mindenki élvezte, akinek épp nem azon főtt a feje, hogy lehetne ebből a történetből kifejező hírképeket készíteni.

DunaParty galériák a magyar sajtóban:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!