Nem mocskos csak buzi!

Gay Pride Parade in Budapest

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A szervezők szerint a buzi nem sértő, csak a mocskos, hiszen az ellentüntetők bekiabálásaira rendre az volt a szervezők válasza: “Nem mocskos, csak buzi!”.

Az meg az Index cikke szerint kísérlettel igazolt tudományos tény, hogy a homofóbokat szexuálisan izgatja a meleg pornó. Mondjuk annál azért nagyobb fokú a homofóbiám, hogy ezt önszántamból kipróbáljam, de az biztos, hogy az utcán felvonuló melegek határozottan izgatják a felvonulást ellenzőket.

Felvonulás és látvány
Engem a felvonulás sem zavar, sőt évente egyszer még jópofának is tartom a Meleg Méltóság Menetét. Főleg mióta – gondolom nem kevés külföldről importált ötlettel és tapasztalattal – sikerül látványosan megrendezniük, és emiatt még jó képeket is lehet róla készíteni.

Gay Pride Parade in Budapest

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Ne nyilvánosan csinálják!
Mondják sokan a melegekre, hogy otthon mindenki azt csinál, amit akar, csak ne reklámozza nyilvánosan. Ez igaz, én is addig vagyok jóban a melegekkel, míg nem rám hajtanak. Bár a felvonuláson mesélte férfi kolléga, hogy egy meleg elkezdte taperolni. Ezek után megfordult a fejeben, hogy mit szólnának a felvonuló leszbi – vagy éppen szimpatizáns hetero – lányok, ha én is ugyanezt tenném. De ez egy külön történet.

Csak ne hirdetnék
A felvonulás iróniája, hogy éppen azért beszélnek róla mindenhol – mondhatni a csapból is ez folyik mostanában – mert balhé van körülötte. Mert egyesek hangosan tiltakoznak, ellentüntetést szerveznek, és fenyegetik a felvonulókat.

Ha szépen kényelmesen – minden fenyegetéstől mentesen – végigsétálhatnának, és a kutya se foglalkozna velük az ellenzők részéről, akkor nem kerülnének előtérbe. Szépen elvonulnának kordonok nélkül, csak arra az időre kéne lezárni az utat míg a menet elhalad, sőt talán még akkor is elég lenne részleges lezárás. Az út szélén áldogálók eldönthetnék, hogy elfordulnak, beszólnak, vagy beállnak szórakozni, aztán mindenki elfelejtené, és élnénk tovább az életünket. Helyette mindenki inkább folyamatosan erről beszél, és lényegében maga reklámozza azt, amiről hallani sem szeretne. (Sokszor még olyan helyen is szóbahozva, ahol nem volt téma, míg ő fel nem emlegette.)
Viszont így elkészülhetett a nap képének kikiáltható MTI fotó arról a valószínáleg egyetlen  gázspray használatról, amire az Oktogonnál került idén sor.

MelegfelvonulasOktogonKonnygaz-photoMohaiBalazsMTI

Fotó: Mohai Balázs/MTI

Csak ne zárnák le a fél várost
Ezzel a kritikával tudok leginkább azonosulni, mert a felvonuló tömeg minden tiszteletem és toleranciám ellenére is aránytalanul kisebb volt, mint amekkora részét le kellett miattuk zárni a fővárosnak, és ahány ember közlekedését ezzel ellehetetlenítették. Az érintett területek üzleteinek forgalomkieséséről már nem is beszélve. Nem csoda, hogy nem csak a szélsőségesebb oldalak akadtak ki a BKV menetrendre és a város forgalmára gyaokorolt hatások miatt.

Tavaly sokkal visszafogottabb – és kevésbé látványos is – volt a vonulás és annak útvonala is. Viszont sokkal kevésbé bénította meg a város életét. Persze emiatt a felhajtás is valamivel kisebb volt, bár az ellenzők azért akkor is mindent megtettek, hogy minél nagyobb hangzavart csapjanak körülötte.
Mondjuk abban nem vagyok egészen biztos, hogy az Alkotmány utca melletti templomban esküvőt tartó ifjú pár jobban örült volna bármilyen más demonstrációnak a melegfelvonulás helyett, legyen szó bohócforradalomról, vagy bármilyen más tüntetésről.

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Tolerancia
Alapvetően toleráns ember vagyok, nem zavarnak a melegek, és az sem, ha felvállalják másságukat. Nem hiszem, hogy rejtegetniük kéne. Ismerek én is vállaltan és kevésbé vállaltan melegeket, és nem hiszem, hogy ennek témának kell lennie. A hetero barátaimmal se a szexuális beállítottságunk a fő téma, és a homókkal sem kell annak lennie.

A felvonulás eszméje nem az LGBT (ti: lezbikus, meleg, biszex és transznemű – miket nem tanul ilyen helyen az ember) életmódot reklámozni, hanem a másság elfogadását. Ahogy az egyik felvonuló mondta, az ő vonulásuk ugyanúgy szól azokért, akiket zenei ízlésük, testi fogyatékosságuk, pártállásuk, vagy bármely másságuk miatt ítélnek el mások.

Buzizás
Általában nem szoktam buzizni, így most bocsánatot is kérek mindenkitől az írásban előforduló esetleg sértő szóhasználatért. Ez alól a bocsánatkérés alól a egyetelen kivétel az a kedves felvonulás szervező, aki a fotósoktól 20 centire állva a hangosbeszélőbe üvöltve közölte többször is, hogy “A fotósok menjenek le a színpadról MOST!” Ő nyilván minden elképzelhető értelmezés szerint buzi, és hasonló halláskárosító élményeket kívánok neki a kollégák nevében is. Meg hogy más rendezvényt ne nagyon szervezzen…

És a végén néhány sajtóban megjelen galéria az idei melegfelvonulásról:

 


Budapest Gay Pride March 2011 – Images by Attila Volgyi

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!