Ne bohóckodjunk! Forradalommal pláne!

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A rendvédelmi dolgozók tegnap megrendezett tüntetése hivatalosan Bohóc Forradalom 2011 néven szerepel a sajtóban. A politikai hátteret nem feszegetem, az alább linkelt galériákat közlő lapokból nyilván mindenki ismerheti a történet hátterét, ha akarja. Ha meg nem, akkor úgyis mindegy. Fantáziadús elgondolás, ötletes replika a kormányzati “lebohócozásra”, de a kivitel szerintem nem túl látványos, és a célt ki tudja mennyire szolgálja. Fotósként nekem pedig az a legfőbb gondom vele, hogy szinte teljesen fényképezhetetlen volt.

A tüntetés alapgondolata, hogy az eddig tűzoltó, katona, mentő, rendőr, fegyőr, stb ruhában (vitatott, hogy legálisan vagy illegálisan) tüntető rendvédelmi dolgozók most bohóc jelmezben tüntetnek a jogaikért, amiktől a kormány meg akarja fosztani őket.

Csakhogy
Ennek a tüntetésnek inkább volt valahogy fesztivál hangulata, mint tüntetés jellege. Persze aki ott volt, hallgathatta a szituációra illően összeválogatott korábbi Orbán Viktor beszédeket, és a Hofi dalokat. De még amikor majdnem tüntetés szerű volt is a rendezvény, akkor sem igazán sikerült 3-4 bohócnál többet együtt lefényképezni, hogy a bohóc forradalom névhez illő látványt illusztrálni is lehessen.

A hosszúra nyúlt, komoly üresjáratokkal szabdalt tüntetésen pedig céltalanul lézengtek a bohócok, és tétlenül kígyózott egészen zárásig a sor a sarki vegyesboltban is a sör utánpótlásért. Tiszta Sziget hangulat Sziget nélkül, az Alkotmány utcában.

Ez is egy szakma
Nem csak a fotózásra igaz, hogy érteni kell a megfelelő mozzanatok meglátásához, és a téma kiemeléséhez. A tüntetés – úgy is, mint kommunikációs forma – is egy komoly mesterség, amit nem szabad elbohóckodni.

A Greenpeace egyik kézikönyvében például állítólag pontosan leírják, hogy a tüntetéseken nem mosolygunk, nem nevetgélünk, komolyak vagyunk, mert komoly ügyet képviselünk, mindenkinek, de különösen a sajtónak is ezt kell rajtunk látnia rajtunk, hogy a megfelelő üzenetet továbbítsák a demonstrációnkról. Az üzenet legyen egyértelmű és világos.
Persze őket is szoktam kritizálni, mert a magyarországi Greenpeace tüntetéseken úgy érzem, nekik sem sikerül mindig kellően jól demonstrálni.

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

A szavazás
A bohóc forradalmárok rendeztek a fülkeforradalomra replikázva ötletes performanszként szavazást a kormány ellen. Ötletes, mert mindenki jól szórakozott rajta, csak így még kevésbé tűntek elégedetlen tüntetőknek, mégjobban hasonlítottak fesztiválozó bohócokra.

Sokan mulattak a helyszínen is, és nyilván a galériákban rátalálva is a szavazólap szövegén: “A FIDESZ/KDNP pártszövetségnek a 2/3-os többségre adott bizalmat visszamenőleges hatállyal megvonom!!! Választási lehetőség: Igen/De”

Nemzetközi kitekintés
Próbálta már valaki egy külföldi olvasó számára megfogalmazni képaláírásban, hogy mi is látszik mit kéne látni a képeken? Nekem még egy politikát nem követő magyarnak is nehéz volt elmagyarázni, hogy mit lát maga előtt az Alkotmány utcában, nemhogy egy teljesen kívülálló külföldinek.

Összehasonlításként említeném, hogy a cseheknél közlekedési sztrájk volt tegnap. Állt a tömegközlekedés, és tüntettek az utcákon. Görögországban pedig ismét még mindig a karhatalom oszlatta a tüntetőket. Nem vágyom (újra) ilyen jelenetekre a budapesti utcákon, de a bohócforradalom szerintem képileg messze nem olyan kifejező, mint amilyennek szánták, akik kitalálták.

Nézzétek meg a különböző lapok galériáit! Szóljatok, ha az elégedetlenség jobban átjön rajtuk, mint a fesztivál hangulat – akkor a fotósoknak jár a dícséret!

UI: Remélem, hogy egy galéria sem maradt ki a listából. Ha igen, kérem a linkeket kommentben!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!