Harcosan szelíd Greenpeace aktivisták

Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Engedékeny tiltakozó sétál el a rendőrökkel

Pár napja végre rendeztek egy békés, majdnem teljesen politika mentes tüntetést, majd a rendőrség feloszlatta a Greenpeace demonstrációját, mivel az nem volt bejelentve.

Nyilván a harcos természetvédőknek ez volt a céljuk, hogy sajtó visszhangot találjanak követeléseikhez. A vicces az egészben csak az, hogy úgy indult a dolog, hogy addig nem mennek a Miniszterelnöki Hivatal elől, amíg ki nem írják az általuk követelt zöld beruházási pályázatokat. Ennek részletei a hírből megismerhetőek. Amivel itt foglalkozni akarok, annak szokás szerint a  rendezvény (demonstráció) szervezéshez, és a fotózáshoz, meg a sajtóhoz van köze.

Ha nem mész, úgyisvisznek

Ha nem mész, úgyisvisznek

A Greenpeace ugye hosszú ideje sikeresen szerepel a világban köztéri demonstrációval, és egyéb, a polgári engedetlenség felé hajló akcióival. Állítólag van egy szimpatikus belső kézikönyvük is, ami például megtiltja, hogy a demonstrálók mosolyogjanak, hiszen komoly ügy elszánt harcosai ők. Amit a sajtó szeret is, mert látványos, mikor a környezet romboló munkagépek elé fekszenek, vagy a rendőrök elcipelik őket.
Nade itt jönnek a magyar gondok. A mi Greenpeace aktivistáink nem is olyan elszántak. Szóban ugyan sikerül kimeríteniük a polgári engedetlenség fogalmát, és még a harmadik rendőri felszólításra is azt mondják, hogy nem megyünk odébb….majd amikor jönne a rendezvényt feloszlató rendőri fellépés, szépen elsétálnak a rendőrökkel a rabomobilba, hogy előállítsák őket. De mi az, hogy elsétálnak? Ez a nagy polgári engedetlenség? Dokumentáljuk, hogy ellenszegülünk (szigorúan csak szóban) a rendőri utasításnak, majd elsétálunk, hogy még lökdösni se kell minket? Tudjátok ti milyen vacakul fest ez fényképen? Így soha nem lesz belőle(tek) címlapfotó.

Ülve lehet maradni...

Ülve lehet maradni…

Szerencsére ezt a demonstrációt is megmentették az idegenlégiósok. Talán eleve nem bízva a magyarok határozott fellépésében importáltak pár külföldi résztvevőt (három-négy környező országból), akik már láttak ilyet, sőt előadni is tudták a kötelező gyakorlatot. Bizony, ha azt mondjuk nem megyünk, míg el nem visznek, akkor nem megyünk, míg el nem visznek. És tényleg vitették magukat. A rendőrök meg felemelték őket, és elvitték, de kérem, hát ez a kép, ami akár még címlapra is juttathatja az eseményt, nem az, hogy sétálunk a rendőrrel romantikus nyári délelőttön. A legszomorúbb az egészben, hogy a magyar aktivisták elsők között sétáltak el a rendőrökkel, így még csak nem is láthatták külföldi társaik viselkedését, amiből megtanulhatnák jól csinálni.

Az már csak egy mellék szála a történetnek, hogy vajon miért tartott a rendőrségnek közel egy óráig, hogy egyáltalán odatévedjen a Miniszterelnöki Hivatal elé, ahonnan egyébként a Köztársasági Őrezred nyilván rögtön jelentette nekik, hogy ki kéne jönni. Sőt azt is firtathatnánk, hogy miért tétovázott a több hullámban érkező tíz-húsz rendőr, hogy mit is kezdjen a transzparenseikkel a járdán piknikező demonstrálókkal.
Persze egy gondolati kérdést az is megér, amit a tévések talán elfelejtettek feltenni, hogy ha már a sajtónak elárulta a Greenpeace, hogy addig nem távozik, míg a zöld beruházási pályázatokat ki nem írják, vajon erről szóltak-e a MEH illetékeseinek, vagy ők csak azzal szembesültek az irodáikban, hogy sátortábor van a bejáratnál, és nem is értik mit akarnak. De nem ez a lényeg, az üzenet a sajtónak szólt, csak mintha kicsit zavarosan lett volna megfogalmazva….gyakorolni kell még ezt.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!