MLSZ: szigorodnak a futball fotózás szabályai

Magyar Labdarúgó Szövetség

Az MLSZ új rendelkezései szigorítanak a futball mérkőzések sajtó akkreditációs rendjén. A cél kiszorítani a pálya széléről a sajtó sorai közé került hobbi fotósokat és szurkolókat.

Az Magyar Labdarúgó Szövetség március 2-án tette közzé a sajtóra vonatkozó új szabályozását a Magyar Sportújságírók Szövetségének honlapján. Az új szabályozás egyik kiemelt célja, hogy a futball pálya körül fotós akkreditációval csak olyan profi fotósok tartózkodjanak, akik tényleg sajtótermékeknek tudósítanak, és az eddig előforduló ügyeskedéseknek véget vessenek.
Mint azt a sportújságírókkal folytatott korábbi munkamegbeszélésen az MLSZ jelezte, a céljuk, hogy fotósként csak azok a fotósok tartózkodjanak a pálya körül, akik tényleg fotós munkát végezni mennek.

Az MLSZ új szabályai az MSÚSZ honlapján olvashatók.

Ti mit gondoltok a szigorításról?

Readers Comments (10)

 1. Utálom a focit, de azt gondolom, hogy ha a profi fotósokat zavarták az amatőrök vagy sportrajongók, és ŐK kezdeményezték az MLSZ-nél, hogy legyen már valamilyen szabályozás, akkor rendben van a szigorítás. De – gondolom – itt is létezik olyan, hogy szabadúszó, aki csak ezután akar házalni a jó képeivel, rájuk nézve biztos nem lenne kedvező egy ilyen szabály.

 2. Valamilyen szinten megértem a rendelkezést, bár itt-ott kicsit erősnek érzem. Engem mondjuk sosem zavartak azok akik szurkolói oldalra vagy saját részre fotóztak, igaz nem is az én zsebembe megy a belépők ára 🙂 

 3. Az eddigi tapasztalatok szerint van, ahol komolyan veszik a szabályozást, van, ahol csak a formalitásokra ügyelnek. Utóbbi esetben arra gondolok, hogy a mellények átadás-átvétele a szabályozásnak megfelelően történik, de olyan “fotós” is megkapja a mellényt, aki mobiltelefonnal érkezett…
  Én az UEFA FAME online akkreditációs rendszerének átvételét javasoltam az MSÚSZ felé, oda bekerülni úgy lehet, ha az ember fotókkal, sajtóigazolvány másolattal igazolja, hogy valóban nem szórakozásból áll a pálya szélén. Utána pedig akkreditálhat, ha kapott hozzáférést a felülethez.

 4. itthoni bajnokikon nem hiszem, hogy sokan vannak akik “hobbiból” mennek fotózni meccsre..nem tudom, tény, ha a profikat zavarja akkor semmi keresni valójuk nincs ott.

  az igazat megvallva szívesen elmennék így egy meccsre (persze nem valami kiemelt rangadóra, de mégis nb1-esre) csak a légkör, a közeg, a tapasztalás miatt… de nem hiszem, hogy eltudnám intézni, vagy elhitetni, hogy tényleg profi vagyok, vagy nem tudom, hogy csinálják azok, akik “belógnak” így.

 5. Még jó, hogy érthető, átlátható és mindenki számára egyértelműen használható szabályok születtek (ismét).

  Mi lett volna, ha a sajtó képviselői, érintettek nem vesznek részt az előkészítésben? 🙂

  Vagy rosszul látom?

 6. Egy bizonyos szigorítás kell, ez igaz, de a valóság az, hogy a pálya szélén van elég hely.

  Riti József Attila (Szabadság napilap, Kolozsvár)

  • Hely az van a pálya szélén és ebben a témában alapvetően engedékeny is volnék. Csak az nem mindegy, hogy kiket engednek oda és azok hogyan viselkednek, milyen normáknak felelnek meg és milyeneknek nem. Mert ha fotós mellény van rajta, akkor fotósnak tekinték és aztán jönnek a reklamációk és nehéz eldönteni, hogy a fotósok köpködik szét a szotyit a pálya szélén, vagy azok, akik közéjük keverednek és esetleg nem biztos, hogy ott lenne a helyük…

   • Hát ez igaz. az ősszel, itten Kolozsváron megesett, hogy az egyik labdarúgó csapat mérkőzésén az egyik fotós-szurkoló bekiabált a játékvezetéken, az pedig kirakta. eléggé kellemetlen volt a helyzet az biztos. Sajnos nálunk a román Liga 1-ben szó sincs szigorításról. Ennek az egyik óka, hogy a szövetség eléggé alá van rendelve a sajtónak. A legtöbb esetben a tv közvetítési jogokat megszerző tv csatorna diktálja a mérkőzések időpontjait.

Comments are closed.