Teret neveznek el a halott fotósról Líbiában

TimHetherington-square-photoSueTurton

Fotó: Sue Turton

Az Aljazeera (és nyomán több más lap, így a Vanity Fair, valamint a Time) arról számolt be, hogy Ajdabiya városában teret neveznének el a múlt héten elhunyt brit fotóriporterről. Nem csak egy utcát szánnak a felkelésről tudósító újságírónak, hanem rögtön a város legnagyobb tere viselhetné Tim Hetherington nevét.

Hetherington nincs ezzel egyedül, van Sarkozy negyed is. De mint az arab hír televízió honlapja írja, akik ebben a lerombolt városban maradtak, mindenki tudják, hogy ki volt Tim Hetherington, hogy hol és miért halt meg, és hogy miért fog itt mindenki emlékezni rá.
Ez a jó kedélyű fotóriporter nagy hatást gyakorolt Dr Suleiman Refardira, az Ajdabiya fő kórházát vezető orvosra. A múlt hónapban sok újságíró felkereste őt. Kórháza nagyjából az egyetlen hely, ami folyamatosan nyitva ált attól függetlenül, hogy ki uralta az utcákat.

Mielőtt az orvosok és nővérek elhagyták a helyüket, hogy kivonuljanak a térre, fejet hajtani Tim emléke előtt, a doktor még felidézi az áldozat munkásságát: “Tim Hetherington egyike volt azoknak az embereknek, akik az igazság fényét közvetítették. Tim Hetherington kamerája épp olyan erős, mint bármely ágyú a fronton. Erről a hősről neveztük el a teret, és Timet a mártírjaink egyikének tekintjük.”
Ezután elindultak Ajdabiya koszos, üres utcáin, és egy mentőautókból, fegyveres pick-upokból és személyautókból álló konvoly követte őket. A fegyverek ropogását pedig az autók dudáinak, a mentők szirénáinak, és a hangszórókból zengő forradalmi dalok kakafóniája nyomta el.

A téren most egy forradalmi zászló, és egy kórházi lepedőből fabrikált transzparaens hirdeti a tér új nevét. Azt ígérik, a háborúnak végeztével, készítenek, és kihelyeznek majd egy fém táblát.

Sue Turton hozzáteszi: “Azon töröm a fejem, mit szólna ehhez Tim? Azt hiszem, utálná ezt a felhajtást.”

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!