Fotós áldozatok Líbiában – Tim Hetherington és Chris Hondros

A líbiai konfliktus első nyugati újságíró áldozatai közt két fotós életét veszítette, másik kettő pedig súlyosan megsérült, mikor rakéta találatot kaptak.
A nemzetközi sajtó (CNN, New York Times, Guardian, stb) után nem sokkal a magyar sajtó (Origo, Index, HVG, Hírszerző, Népszava, stb) is hírül adta, hogy egy csapat tudósító RPG találatot kapott. Erről a Facebookon az OrigoFoto készített nagyon szép gyűjtést.

Az Oscar-díjra jelölt dokumentumfilm-rendezőként is ismert Tim Hetherington, a Vanity Fair haditudósítója rögtön életét veszítette. Chris Hondros a Getty Images fotóriportere pedig másnap reggel halt bele sérüléseibe. A Panos ügynökség számára fotózó Guy Martin szintén súlyos sérüléseket szenvedett, míg a szabadúszó Michael Brown könnyebb sérülésekkel megúszta.

tim-hetherington

Tim Hetherington

Tim Hetherington – Vanity Fair
A negyven éves Hetherington haláláról saját lapja, a Vainty Fair is beszámol, felevenítve a lapnak készített számos háborús tudósítását, és a velük elnyert négy World Press Photo díjat. Az elhunyt fotósra emlékezve a Vanity Fair életmű válogatást közöl Hetherington munkásságából, a Harc korengal-ért, a képek az afgán frontról, korengali 2008 januári portréi és októberi harcos portréi, valamint a The Honor of His Company mellett.

Hetherington nem csak fotóriporterként tudósított a Vanity Fair-nek, számos képe mellett saját szöveges tudósítása is megjelent, az utóbbi időben pedig hosszabb-rövidebb filmeket is forgatott a különféle háborús övezetekben.
Afganisztáni megbízatásai ihlették a Restrepo című filmjét, melyért 2010-ben Oscar-díjra jelölték. Évtizedes haditudósítói tapasztalattal a háta mögött Hetherington több rövidfilmet is készített a katonákról, akikkel együtt dolgozott, illetve a háborús övezetekről, melyekben megfordult. Egy ilyen filmjét Hernádi Levente is kiemelte a halálhírről beszámoló blogbejegyzésében.

Chris-Hondros-photographer

Chris Hondros

 Chris Hondros – Getty Images
A Getty Images számára dolgozó Chris Hondros nem kevésbé harcedzett fotóriporter volt. Mint visszaemlékezésében Jonathan Klein írja, az ügynökség vezetőjeként, Hondros elsők között csatlakozott 2001-ben, mikor a Getty elindította hír üzletágát. A ’90-es évek óta rengeteg háborúból tudósított, és díjak egész sorát nyerte a World Press Phototól, a POYI-n át, egészen a Robert Capa aranymedálig.

Alig pár hete, hogy a fotóriporter Joe Readle líbiai fogságból való szabadulásáról tudósított. Mint Klein visszaemlékszik, akkor Hondros azt mondta “azért kell ezeket a történeteket megörökíteni, hogy mindenki láthassa mi zajlik a világban, és elejét lehessen venni a további szenvedésnek.”

Chris Hondros galériái:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!