Kedden a lányok visszalocsolhatnak!

Galériáért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Kevesen tudják, sőt vannak, akik ezt kifejezetten vitatják is, de egyes szokások szerint kedden a lányok visszalocsolnak. Egyes területeken – így például Mezőfalván – a lányok már hétfő délután locsolással fogadják az ebéd után érkező fiúkat. Aki nem hiszi, járjon utána!

Hogy ez könnyebb legyen, íme egy idézet a Magyar Néprajzi Lexikonból:

“A legények locsolását a lányok húsvéthétfő délutánján személyesen vagy leánypajtásaikkal elküldött tojásokkal viszonozták. A locsolás jutalma általában festett tojás (→ húsvéti tojás).
Kedden a lányok locsolták a legényeket. […] Orbán Balázs szerint (1869): „Székelyföldön egyáltalán, de főként Csíkban a húsvéti öntözés megvan mindkét nemű fiatalságnál, húsvét másodnapján a legények öntözik a leányokat, harmadnapján a leányok a legényeket, de fenn van tartva mindkét részről a megváltás … ha pedig valamely leány a megváltásra szükséges piros tojással ellátva nincs vagy fél a pisztolyt elsütni, azt a kúthoz viszik és jól megfürösztik.”

Ne feledjétek, hogy a hagyomány szerint tiszta vízzel és vödörrel illik locsolkodni. Sőt a látvány, és az élmény is úgy az igazi, úgyhogy vödröket elő, és locsolásra fel! Persze van, aki inkább szódás szifonnal, kerti vagy épp tűzoltó slaggal locsol szívesen…

Kellemes húsvéti ünnepet mindenkinek!

A lányok is visszalocsolnak!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu