Kedden a lányok visszalocsolhatnak!

Galériáért katt a képre!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Kevesen tudják, sőt vannak, akik ezt kifejezetten vitatják is, de egyes szokások szerint kedden a lányok visszalocsolnak. Egyes területeken – így például Mezőfalván – a lányok már hétfő délután locsolással fogadják az ebéd után érkező fiúkat. Aki nem hiszi, járjon utána!

Hogy ez könnyebb legyen, íme egy idézet a Magyar Néprajzi Lexikonból:

“A legények locsolását a lányok húsvéthétfő délutánján személyesen vagy leánypajtásaikkal elküldött tojásokkal viszonozták. A locsolás jutalma általában festett tojás (→ húsvéti tojás).
Kedden a lányok locsolták a legényeket. […] Orbán Balázs szerint (1869): „Székelyföldön egyáltalán, de főként Csíkban a húsvéti öntözés megvan mindkét nemű fiatalságnál, húsvét másodnapján a legények öntözik a leányokat, harmadnapján a leányok a legényeket, de fenn van tartva mindkét részről a megváltás … ha pedig valamely leány a megváltásra szükséges piros tojással ellátva nincs vagy fél a pisztolyt elsütni, azt a kúthoz viszik és jól megfürösztik.”

Ne feledjétek, hogy a hagyomány szerint tiszta vízzel és vödörrel illik locsolkodni. Sőt a látvány, és az élmény is úgy az igazi, úgyhogy vödröket elő, és locsolásra fel! Persze van, aki inkább szódás szifonnal, kerti vagy épp tűzoltó slaggal locsol szívesen…

A visszalocsolás szokásának kialakulásával már kevésbé szokás foglalkozni, de vélhetően abból (is?) táplálkozik, hogy annyira nem minden lány élvezte annak idején sem a locsolást. Érthető, hogy alkalmat kerestek a viszonzásra. Talán reménykedve benne, hogy a férfiak elgondolkodnak rajta, hogy ha ők nem annyira élvezik, lehet, hogy a nők sem? Talán minimum kérdezni érdemes, a kényszerítést pedig mellőzni ajánlott? Én már évek óta sokat hallom nő ismerősöktől és mostanában egyre többen adnak hangot a locsolással szembeni ellenérzéseiknek.

Sőt azt is megírtam már, hogy az ilyen képek készítéséhez engem is meg szoktak locsolni húsvét hétfőnként.

Lányok, nők, assznyok, visszalocsolásra fel!

Kellemes húsvéti ünnepet mindenkinek!

A lányok is visszalocsolnak!
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!