JR TED kérése: Használjuk a művészetet arra, hogy felforgassuk a világot

ted_jrElőször a Los Angeles Times hívta fel a figyelmem JR munkásságára, majd nemrég Chase Jarvis is hatalmas lelkesedéssel beszélt írt JR ötleteiről. Mint Chase Jarvis fogalmaz “nagyjából ez az, amire gondolok, mikor közösségi művészetet emlegetek”.

Nézzétek meg a TED videóján (magyar felirattal – köszönet Patai Anna és Keresztúri László önkéntes fordításának), hogyan gondolkozik a legújabb TED díjasok egyike a fotózás erejéről, és mit ért azon, amikor mindenki számára kézzelfoghatóvá válik a fotográfia művészete. Aki pedig tud, szálljon be a projektjébe, és segítsetek ti is valóra váltani JR kívánságát

“Álljatok ki azért, amiben hisztek azáltal, hogy részt vesztek egy globális művészeti projektben, és együtt felforgatjuk a világot.” – JR TED kérése

Az egykori grafttis utcai művész JR a videóban elmeséli, milyen utat járt be. Hogy kezdetben csak a házak falán elhelyezett tagjeit fényképezte, majd az utcák világát, ahol később kiállította saját képeit, köztéri kiállításokat szülve ezzel.

Ma pedig különleges óriásfotó projektekkel tölti az idejét, hogy a művészet, és a fotográfia erejével gyakoroljon különös hatásokat az emberekre. Mint például, mikor az izraeli-palesztin konfliktus közepette mindkét fél azonos munkát végző embereinek portréival tapétázott épületeket. Mert vállalkozó szellemű, és van üzenete az embereknek.

“A világot nem megmenteni kell, hanem megváltoztatni.” – JR

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!