Fényképek és az emberi kapcsolatok

David Griffin

A népszerű TED beszédek között a National Geographic fotó igazgatója is megszólal, hogy elmesélje, szerinte mit is jelentenek a fényképezk az emberi kapcsolatokra. Érdemes meghallgatni és megnézni a példaként felhozott képeket is.

Már akkor meg akartam osztani ezt a videót, mikor először belefutottam a TED oldalán, de ha már magyarul írok, akkor törekszem videókban is a magyar nyelv használatára, így előbb segítettem a TED-nek lefordítani, aztán valahogy feledébe merült, és most az juttatta eszembe, hogy a napokban a Spottr kitette. Az oldal igen szűkszavúan tálalja az angol nyelven beágyazott videót, csak remélni tudom, hogy látogatóik közül akik nem értenek angolul, azok legalább a képekért végignézik a majdnem 15 perces beszédet, vagy hogy felfedezik a subtitles gomb alatt rejlő magyar feliratot, de méginkább, hogy mindannyian értik angolul is, mert eredetiben sokkal jobb.

David Griffin, a National Geographic fotó igazgatója arról beszél a videón, hogyan köt össze minket a fotográfia. Szemben a Spottr címével (Hogyan köt össze minket a fotózás), szerintem nem a fotózás művelése, hanem maguk az elkészült képek jelentik a kapcsolatot. Talán szavakon lovagolásnak tűnik ez a különbségtétel, pedig szerintem fontos jelentésbeli eltérés van (talán mielőtt a filmet először láttam, magam se gondoltam erre).

Bár kétségtelen, hogy a fotós és a fotóalany, illetve a környezetük között is kialakul valamiféle kapcsolat. Sőt Griffin a vele dolgozó remek fotóriporterek és természetfotósok kalandjait elmesélve bepillantást enged a képek elkészültébe is.
Mégis inkább azt az emberi köteléket tartom igazán hangsúlyosnak, ami az elkészült fotók, és az azokat szemlélő több millió olvasó között kialakul, hiszen a National Geographic mégis csak a világ egyik (ha nem A) legnagyobb példányszámban eladott magazinja – amit nem utolsó sorban mindig remek fotókkal töltenek meg.

A többit mondja el David Griffin saját szavaival:

A videó beillesztése és a magyar nyelvű felirat nem jött volna létre a TED és a dotSub segítsége nélkül.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!