A japán cunami elkezdte átrendezni a fotó piacot

Fotó: Damir Sagolj/Reuters

Kezdenek kirajzolódni a Japán cunami katasztrófa következményei. Sorra érkeznek a hírek róla, hogy a gyárak ugyan újraindulnak, de a Japántól távoli országokban már érezni a katasztrófa hatásait.

A Canon bejelentette, hogy késlelteti nemrég bejelentett új objektíveinek bevezetését, sőt más termékekel is készlet problémák lehetnek. A Nikon tájékoztatott róla, hogy a cég dolgozóinak egyike a katasztrófa áldozataként életét veszítette. A termelés kezd újraindulni, de egyes termékekkel lehetnek utánpótlási gondok.

Az amerikai piacon a felső kategóriás DSLR gépek kikerültek az akciókból, és egyes ajándék akciók már Magyarországon is megváltoztak. Hosszabb távon pedig akár a fényképezőgépek árai is felmehetnek, vagy ami talán ennél is rosszabb lehet, készlet hiány következhet be.

A Nikon épp ma tette közzé legfrissebb helyzetjelentését a katasztrófa után. Ebben a cég maga hívja fel a figyelmet, hogy a katasztrófa nyomán kialakult helyzetben elképzelhető, hogy nem tudják a vásárlói igényeket maradéktalanul kielégíteni a közeljövőben. Ennek érdekében mindent megtesznek, és tegnap a gyárak mindegyike újraindította a termelést, de az esetleges fennakadások miatt a vásárlók megértését kérik.

Mint már korábban közzétették, a cég egy alkalmazottja meghalt, három további munkatárs állapotáról pedig nincs információjuk.

Az illusztráló képen egy Canon 1Ds mark III fényképezőgép látszik a földrengés és cunami sújtotta japán egyik lakóházában.
A katasztrófa pusztításáról a korábbi írásban szereplő képgalériák remek képet rajzolnak, de hogy mi is történt, talán videón jobban látszik:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!