Találkozás egy hajléktalan Milliomossal

Fotó: Vivek Prakash/Reuters

A Reuters indiai fotóriportere, Danish Siddiqui a hírügynökség blogján mesél róla, hogyan bukkant egy tűzvész után a Gettó milliomos indiai sztárjára, az annak otthonát elpusztító tűz után.

Az ifjú Latikát alakító kislány, Rubina Ali abban a gettóban élt, ahol nemrég tűz ütött ki, és neki épp úgy a lángok martalékává vált minden értéke, mint a körülötte élő emberek tömegeinek.

Mint Danish írja, hallott már Rubina Aliról korábban, de a közelmúltban kitört tűzvészig nem volt szerencséje találkozni a nyolc Oscar díjas film gyereksztárjával. Mint írja, mikor elérte a tűz híre, rögtön odasietett, és valami pokoli tűzvész fogadta, az átlagos tűz helyett, amire számított. Viskók százai égtek, miközben a helyiek tehetetlenül voltak kénytelenek végignézni, ahogy életük szerény munkája válik a lánok martalékává.

Tehetetlenségük a rendőrök és tűzoltók elleni dühbe csapott át, amiért azok nem értek oda időben, hogy eloltsák a házakat, és haragjukat többek közt a média résztvevőin igyekeztek levezetni.

Fotó: Danish Siddiqui/Reuters

Néhány óra fárasztó fotózás után kollégájával elhagyták a helyszínt, hogy elküldjék képeiket, és pihenjenek. Kis pihenő után Danish visszatért a helyszínre. A tüzet eloltották, de csak a nap felkelte után vált láthatóvá a tűz drámai pusztítása. A különböző forrásokból származó számok jelentősen eltérnek. A Velvet azt írja, hogy közel száz család kunyhója vált lakhatatlanná, a One Médiára hivatkozó Premierfilm huszonegy sérültről és kétmillió hajléktalanná vált emberről ír, míg a life.hu szerint a huszonegy sérült mellett majd kétezer ember maradt fedél nélkül. Az angol nyelvű oldalak közül az IndianExpress szintén a kétezer hajléktalan változatot említi, míg a Hollywood Reporter és más külföldi oldalak, így a Reuters hírügynökség is inkább a történet érzelm és celeb vonulatával foglkalkozik.

Danish pedig tovább meséli, hogy miközben a napkeltét várta, eszébe jutott a világhírűvé vált Gettó milliomos film gyereksztárja, akit a hollywoodi rendező Danny Boyle ebben a gettóban fedezett fel, és akinek a forgatás után több kellemetlen anyagi és lakhatási kalandja is volt a tűz előtt is.

Fotó: Danish Siddiqui/Reuters

A fotós emlékezett, hogy azt mondták, a kislány is a Gharib Nagar negyedben élt, így elkezdte keresni. Egy óra eredménytelen kutatás után belefutott a viskó helyén heverő romok között. Családjával az egész éjszakát egy közeli vonat peronon töltötték a lakhelyüket felemésztő lángok közelében. Aztán, mikor a tűz kialudt, az elszenesedett romok közt próbáltak meg találni valamit a régi holmijaik közülo, de semmi sem maradt.

A kislánynak nem csak az otthonát, de a számára pótolhatatlan emléktárgyakat is percek alatt felemésztette a tűz. Oda minden, amit az Oscar átadásról magával hozott. Becses emléktárgyak, fotók arról az estéről, amikor a 81. Oscar átadáson színész társaival, és más Hollywoodi sztárokkal együtt sétálhatott a vörös szőnyegen.

A történetet elmesélő fotós hozzáteszi, hogy csodálja a kislányt a bátorságáért. Annak ellenére, hogy mindene elveszett az előző éjjel, Rubina minden ízében megtestesíteni látszott azt a talpraesett, kitartó karaktert, amit a filmvásznon is életre hívott.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!