Világhírű lett a kistarcsai tűztornádó kép

FireWhirl-TuzTonrado-Budapest-photoReuters

Fotó: Veres Viktor/Blikk/Reuters

Pár nap alatt az egész világot bejárta a nem mindennapi jelenséget ábrázoló kép.

A Sott.net nyomán a HVG is beszámolt róla, hogy a kistarcsai tűztornádó képét a teljes fél világsajtó átvette. A fényképet Veres Vitor, a Blikk fotóriportere készítette, és nyomtatásban a március 2-ai Blikk-ben látható, illetve a lap weboldalán is közölt egy pár képes galériát az eseményről.
A tűztornádót Viktor több ekkor készült képével együtt átvette a Reuters hírügynökség is, általuk pedig számos további helyen megjelent a nemzetközi sajtóban. Így például a Daily Mail, Daily Telegraph, The Sun, Metro és sok más brit lapban, és azok weboldalain is.

Az Amerikai sajtóban talán azért nem foglalkoztak vele annyira aktívan, mert feléjük a nagy kiterjedésű bozót és erdőtüzek idején gyakrabban előfordul hasonló jelenség, mint Európában.
Wikipédia Fire whirl szócikke azt írja ilyen jelenség csak különleges körülmények közt keletkezik. A légmozgások révén különféle hőmérsékletű légtömegek és a lángok találkozásakor alakul ki. Leggyakrabban nagy bozóttüzek felszálló légáramlataiból jön létre. Többnyire csak pár percig tart, és hasonlóan viselkedik, mint egy tornádó.
Általában 15 méteres lángoszlopot eredményez, de léteznek feljegyzések extrém magasságokba felcsapó, akár másfél kilóméteres példányokról is. Legemlékezetesebb az 1923-as Japán beli Great Kanto földrengés után keletkezett tűztornádó, ami 15 perc alatt 38 ezer embert ölt meg.

VeresViktor-tuzoltas-photoLakatosPeter

Fotó: Lakatos Péter/MTI

Hogyan születik ilyen kép?
Egy kora éjszakai telefon beszélgetés során a képet készítő Veres Viktor elmesélte, hogy mintegy négy órán át fényképezte a lángokkal kitartó macska-egér játékot játszó tűzoltókat. Mivel a fotózás előtt maga is tűzoltó volt, és elég sokat fényképezett is tüzet, rögtön érkezés után felmérte a terepet, és keresett egy jó rálátást biztosító magaslati pontot.
A 6000 négyzetméteres gyártelep egyik háztetőjén helyezkedett el és pontosan tudta, hogy – pont mint a tűzoltóknak – a helyszínt nem szabad elhagynia, míg a tűz ki nem alszik, mert addig bármi megtörténhet. És meg is történt. A tűzeset és az oltási munkákat dokumentáló képek viszonylag hamar elkészültek, aztán hajnali negyed kettő körül, mintegy három óra fotózás után egyszercsak feltört a lángoszlop, és megszülettek a leglátványosabb képek, amik a világot is bejárták.
Hajnali kettő felé már látszott, hogy a tűzoltók urai a helyzetnek, a képeket viszont el is kellett küldeni, hogy az olvasók is láthassák őket, így Viktor haza indult, és hajnali ötig válogatta a képeket. Mire kollégái beértek a szerkesztőségbe, a fotók is mind megérkeztek, és egy igazán forró éjszaka után végre álomra hajthatta a fejét.

Kiegészítés: Viktor portréjáért köszönet Lakatos Péter kollégának, az idei év World Press Photo nyertesének.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!