Március 15: Te milyen kokárdát hordasz ma?

kokardaA többség hord valamilyen kokárdát március 15-én. Na de milyet?  Te tudod, hogy mi a magyar kokárda helyes színsorrendje? És azt, hogy miért nem lehet szinte sehol szabályos kokárdát kapni?

Az elmúlt napokban többször is találkoztam a hírek közt azzal a felméréssel, mely szerint az emberek többsége március 15-én hordani fog kokárdát. Szerintem ez így természetes, én is mindig hordtam kokárdát, egészen kicsi gyermekkorom óta.
Furcsa módon eddig nem szenteltem különösen nagyobb figyelmet a kokárda színeinek sorrendjének. Pedig logikus, hogy kell rá lenni valami szabálynak. Nem is kellet túl mélyre ásnom az eredet történetért, a máshol is hallottakat a Wikipédia is megerősíti. Hátha más még nem hallotta, bár az ünnep során azt hiszem, hogy még jó párszor elő fog ma kerülni:
“A magyar kokárda piros-fehér-zöld színű, tehát helyesen kívülre kerül a zöld. […] Téves viszont Szendrey Júlia kokárdája, amit Petőfinek készített, hiszen ezen az olasz színek sorrendje figyelhető meg.”

Ma kifejezetten figyeltem, hogy az árusok milyen kokárdát árulnak. Lényegében sehol nem találni helyes magyar kokárdát. Ráadásul az egyik árus meg is akart győzni róla, hogy nézzek csak utána, amit ő árul, az a helyes, a másik az az olasz kokárda….úgyhogy rám sózott egy olasz kokárdát, és még abban is biztos, hogy neki van igaza, amiről most jól felvilágosíthatott…

Az utóbbi években munka közben úgyis rendre el szoktam hagyni a kokárdát. Nem igazán tudom, hogy mi az oka, de fotózás közben valahogy mindig elhagyok minden ilyen kitűzőt. Ha kokárda nélkül fényképezek a nemzeti ünnepen, azért legfeljebb csak megszólni szoktak. Viszont amikor a belépésre, fotózásra jogosító sajtókitűzőt hagyom el, az már kellemetlenebb szokott lenni, mert olyankor hajlamosak a munkában is akadályozni. Minden esetre volt olyan év, hogy két-három kokárdát is sikerült elhagynom, mire feladtam. Idén azt hiszem, hogy megállok egy kokárdánál, de megpróbálom valahogy úgy kitűzni, hogy ne hagyjam el. Kíváncsi leszek rá, hogy vajon sikerül-e.

GoogleDoodlerHungarian10Marc15

Google logó 2010. március 15.

Lassan kezd hagyománnyá válni, hogy a Goolge is megemlékezik a magyar nemzeti ünnepekről is. Tavaly ez nekik is egy hibás kokárdával sikerült, ami vélhetően annak tudható be, hogy a kokárda szóra keresve zömében hibás kokárdák képeit találni.
Idén a google grafikusa a Nemzeti Múzeum látványába komponált trikolorba öltözött Google logót tervezett.

Google-logo-marcius-15

Google logo 2011. március 15.

Ezek után viszont az se csüggedjen, aki netán hibásan hajtott kokárdát hord (mint én is). Hivatkozzatok arra, hogy a történelmi hűség jegyében ti Petőfire emlékeztek a kokárdával…

Google logo 2015. március 15.

Google logo 2015. március 15.

A Wikipédia szócikket idő közben kiegészítették egy forrásmegjelölés nélküli tényállítással: “Egy zászlótörténész állítása szerint az is bonyolítja a kérdést, hogy ha van lelógója a kokárdának, akkor szabályos a kívül piros – belül zöld; ha nincs, akkor viszont a heraldikai szabályok szerint kívül kellene lennie a zöldnek, belül a pirosnak.” Ennek forrása az általában érdekes tényeket feltáró és többnyire hitelesítő Urban legends tavaly áprilisi kokárda cikke. Ezúttal azonban elmulasztják megnevezni azt a szakértőt, aki szerint helyes a mások szerint helytelen kokárda.

Te milyen kokárdát viselsz ma?

Ha tetszett, akkor lájkoljátok és osszátok meg ismerőseitekkel, hogy minél több emberhez eljuthasson!

Címkék