Karácsonyi ajándék tipp: fotókönyv

home_books.jpgAz Origo egész alapos tanulmányt írt a digitális képekből fotókönyv készíttetési lehetőségekről, érdemes elolvasni. Főleg, ha valaki azon töri a fejét, hogy kedveskedjen karácsonyra ismerőseinek.

Az írás talán legfőbb hibája, hogy csak a legnagyobb/ismertebb(?) szolgáltatásokat vizsgálták, és hogy nem szerepel a cikkben szempontként, hogy Windowson kívül más rendszerről is akarhat az ember esetleg ilyen szolgáltatásokat élvezni. Teljesen kimaradt például az Apple hasonló szolgáltatása, mellyel akár iPhoto vagy Aperture programokból közvetlenül, és automatizáltan lehet fotókönyvet készíteni, és rendelni is. (Lehet, hogy ezt kénytelen leszek majd megírni, vagy más már megtette?) Ezt leszámítva viszont alapos és kellemes összefoglaló.
Az Origo tesztjéhez csak annyit tennék hozzá, hogy az Online Fotókönyv szerkesztő programja csak Windows XP és Vista alatt működik (nekem Windows 7 alatt is sikerült használni), a Libri programja pedig túl azon, hogy csak angolul beszél, annyira kizárólag Windowsban gondolkodik, hogy még csak fel sem tüntetik, hogy a letölthető LibriAlbumSetup.exe fájl csak a Microsoft rendszerén használható.
A Cewe szolgáltatását érdemes kiemelni mind közül (beleértve az Apple szolgáltatását is), mert nem csak Microsoft, vagy Apple felhasználóknak, de még a Linuxot választóknak is kínál program alternatívát (igaz nem minden kereskedelmi partnerük hálózatában vehető igénybe). Továbbá kényelmes extra, hogy a velük szerződött áruház láncok bármelyikében átvehetjük megrendelt képeinket, könyveinket. Így a hétvégi bevásárlás során a hipermarketben, vagy akár a legközelebb eső drogériában is átvehetjük megrendelt képeinket és fotókönyveinket.

Mondjuk ha már nagy, karácsony előtti fotókönyv összeállítás, akkor lehet, hogy érdemes megemlíteni az Origo által vizsgáltakon kívül a BestFotókönyv, Fotókönyvek.hu, IHB Digital, DigiFotoLab, DIT, és még sokan mások kínálnak hasonló szolgáltatást. Többségük szintén saját szoftver letöltését igényli (ami jobbára mindenhol Windowst igényel). Bár a BestFotókönyv például online rendelő felületet biztosít a rendeléshez, a Fotókönyvek.hu pedig a nekik elküldött PDF vagy egyéb formátumú fájlokból állítja elő a könyvet. Hogy mindezt milyen papír és nyomtatási minőséggel, az megérne egy külön tesztet, bár hajlok rá, hogy maradjak az iPad képernyőjén történő fotó lapozgatásnál.

Kiegészítés: az Apple szolgáltatását Magyarországon működtető Apcom honlapja szerint a hazai szolgáltatás jelenleg szünetel, pedig, mint az AppleBlog közel egy éve írta, akkor már beindult a szolgáltatás. Mint azt az Apcom-tól megtudtam, a nyomda és a szolgáltatás él, csak a honlap működése szünetel. Így ha az Apple programokkal előállítottuk a fotókönyv PDF formátumú változatát, és tudunk gondoskodni FTP vagy egyéb megoldásról, amivel eljuttatjuk hozzájuk, akkor a könyvet elkészítik. Apple sztenderdekhez képest kicsit fapados (balkáni?) megoldás, de legalább ez már elérhető Magyarországon, nem úgy mint az iTunes zenebolt.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!