Aktualitás

“A tegnapi újság ma már szemét…” … a tegnapelőttit már bezúzták, a könyvtári példány pedig már történelem.

Ma jött egy sajtóközlemény (nem a szervezőktől) az 1 hónappal ezelőtti Balaton Soundról – nem épp aktuális. Az F1 csatorna pedig tegnap tette közzé, hogy 2 hete hogyan találkoztak Bruno Sennával, hogy átadják Szenna település ajándékát és meghívását. Szép gesztus, de már ez sem épp aktuális. Sőt van, aki szerint a hírértéke se túl nagy, de a hírérték egy külön poszt lesz majd egyszer.
Ezek fényében szinte elfogadhatónak tűnik a 2-3 nap késés, amivel a nem ritkán élőben közvetített bejelentések után az Apple magyar sajtóügynöksége ki szokta küldeni az új közleményeket (mikorra már minden lapban megjelent más forrásból, és amikorra már elveszett a téma aktualitása). Pedig nem elfogadható. Sem itt, sem ott. Ahogy az sem, mikor egyik másik szépségverseny, rendezvény, sportverseny szervezője néhány nap, vagy hét késéssel küldi el az eredményeket, információkat. Vagy, hogy egyes sajtóosztályok előszeretettel halogatják a hozzájuk intézett kérdések megválaszolását.

A híreknek van egy életciklusa. Röviddel az esemény után még lehet értelme közölni valamit, de hetes, hónapos késésekkel már finoman szólva komikus. Persze újszülöttnek minden vicc új, Jim Carrey is meglepődött rajta valamelyik filmjében, hogy ember lépett a Holdra.
Persze az aktualitás is relatív lehet. Mást jelent az aktuális hír egy napilapnak, egy heti, és egy havilapnak. A negyed-, fél-, és éves kiadványoknál pedig méginkább. De jópár éve a tévék viszonylag gyakori hírműsorai, és méginkább az online sajtó kezdi diktálni a hírek életciklusát.

Egy blog életében mondjuk kicsit más lehet olykor a dolgok aktualitása. Én például van, hogy 2-3 éves történeteket elevenítek fel, mert még nem volt róla szó (például Adnan Hajj fotó retus esete, a fényképezőgép robbanást túlélő memóriakártya, vagy a Reuters fotósainak balesete a Tour de France-on), és úgy gondolom van értelme megosztani, hátha nem hallotta még mindenki. De sokszor azért ejtek ötleteket – amellett, hogy nem érek rá megírni – mert bármilyen érdekes is lehetne, már aktualitását veszítette (vagy inkább majd más aktualitás kapcsán ásom elő valamikor). Most például az Úszó EB alatt felgyülemlett késésben vagyok, így nagyjából azok jelennek meg, amiket egy hete az EB alatt kitaláltam, csak most van időm megírni (de már nincs sok ilyen).

Kiegészítés: A jelek szerint a Somogyi Hírlap online szerkesztőségét sem zavarja, ha két hetes hírek jelennek meg a lapjukban: Szennai tál Sennának Ayrtonnak szánták, Bruno vette át

Az Indexnek pedig sikerült a Walkman megszűnéséről szóló hírt 4 nappal az én blogom, és 6 nappal a hír bejelentése után feldolgozni – de legalább egy közepesen szórakoztató videó formájában tették.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!