A memóriakártyák mindent túlélnek

OceanMemoryCard

Emlékkép az óceán fenekéről

Van, hogy hétköznapi helyzetekben is rettegünk, hogy meghibásodik egy memóriakártya, miközben olykor már-már megdöbbentő, hogy miket túl nem élnek.

A Steve’s Digicams nyomán a Spottr-en írtak róla, hogy Egy évet élt túl az óceánban a memóriakártya, amit egy túrista véletlenül a vízbeejtett a Queen Mary fedélzetéről. Bár a rendeltetés szerű használatot nem meríti éppen ki a mélytengeri használat, de a flash kártyák egyik nagy előnye, hogy nem túl érzékenyek vízre. Írásuk, olvasásuk elektronikusan történik, de az adatok megőrzéséhez nem szükséges áram, így tartalmuk hosszú idő alatt sem törlődik. Ezért lehetséges, hogy a véletlenül kimosott memóriakártyák is túlélik a mosógépes kalandtúrát, ahogy ez a kártya – és a rajta levő családi fotók – megúszták.

SanDisk_Explode1_high_res

Utolsó képkocka
Fotó: Don Frazier

Pár éve legendássá vált egy a Missisipin balul elsült hídrobbantás, amiben egy fotós távvezérelt fényképezőgépe is megsemmisült. A benne levő SanDisk CompactFlash kártya viszont megúszta a balesetet. A hídrobbantást megörökítő Don Frazier végignézte, sőt fényképezte, amint darabokra robban a másik gépe. Később a fényképezőgép darabok között megtalálta az épen maradt kártyát, amiről sikerült képeket is kinyernie. Így két sosem látott képpel gazdagodott a fotós társadalom – nem is beszélve a memóriakártya gyártóról, akik persze azonnal megvették reklám célra nem csak a képeket, hanem a kártyát is. Az egyik megmaradt képen a robbanó fényképezőgép utolsó pillanatait örökíti meg, a másik emlékezetes képen pedig egy másik távvezérelt gép örökítette meg, ahogy a másik fényképezőgép megsemmisül a robbanásban.

SanDisk_Camera_high_res

Megsemmisülő fényképezőgép
Fotó: Don Frazier

A 2004-es robbanás idején még megemlítette a SanDisk sajtóküzleménye, hogy ha filmet használtak volna, akkor a film valószínűleg súlyosan megrongálódott volna, és igen valószínű, hogy fényt is kapott volna. A tengeri kalandot talán túlélhette volna a sós vízben, viszont mára már emlegetni se nagyon szokás a filmes fényképezés korszakát és annak jellemző baleseteit.

A memóriakártyák egyébként tényleg sokmindent túlélnek, és megfelelő körülmények között akár törlés után is visszaállíthatók róla az adatok. De azért van egy normál életciklusuk, és elhasználódásuk, amivel nem árt tisztában lenni a használatuk során.

Nektek milyen tapasztalataitok vannak a memóriakártyák élettartamáról?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!