Függetlenség napja: így ünnepelte az USA július 4-ét

Barack-Michelle-Obama-firework-4july-photo-Pete-Souza

Fotó: Pete Souza/Fehér Ház

Amerika egyik legjelentősebb nemzeti ünnepe a függetlenség napja. Ezen a napon emlékeznek meg róla, hogy 1776-ban Thomas Jefferson vezetésével kikiáltották az államok függetlenségét és megszűntek brit gyarmat lenni.

A New York Times Lens Blogja Misha Erwitt két évtizede gyarapodó zászló gyűjteményével emlékezik meg a csillag-sávos zászlók által dominált nemzeti ünnepről. Ilyenkor Amerikában mindenki zászlót ragad, zászlót lenget, zászlóval dekorál, vagy zászlóba öltözik. Az egykori Magnum fotós Elliott Erwitt fia fényképen gyűjti a záslók minden fajtáját és formáját.
Bár a ’80-as években a The Daily News egyik “kísérleti alanya” volt, aki a digitális technikával ismerkedett, a mai napig filmre fényképez. Gyűjteménye jelentős része nemzeti ünnepeken, politikai kampány rendezvényeken és katonai parádékon készült. Húsz éve készíti és gyűjtögeti ennek a nem mindennapi zászló gyűjteménynek a képeit. De egyre inkább próbál elvonatkoztatni a zászlótól. Főleg az emberi vonások és elgondolkodtató mögöttes tartalmak foglalkoztatják. Mint mondja, mostanában leginkább a túlzott nacionalizmus: “Nem mitha nem szeretném az Egyesült Államokat, vagy Amerikát, és a hozzá kötődő dolgokat. De ilyesztőnek tartom, hogy az emberek szinte megőrülnek és azonnal zászlókat kezdenek lengetni, ha bajuk van a világ más részeivel.”

Persze Amerika nemzeti ünnepe nem csak – és nem elsősorban – erről a fajta nacionalizmusról szól, hanem a közös ünneplésről:

UI: Az illusztráló kép a Fehér Ház hivatalos fotósának Pete Souzának a 2009-ben készült képe, Michelle és Barack Obamáról, amint nézik a függetlenség napi tüzijátékot.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!