Átadták az idei Pulitzer-díjakat

A Pulitzer-díj

Átadták a 2010-es Pulitzer-díjakat, mint arról a New York Times fotó blogja beszámol. A sajtófotó területén Craig F Walkert, a The Denver Post munkatársát feature kategóriában, és Mary Chind-t, a The Des Moines Register fotóriporterét pedig hírfotó kategóriában díjazták.

River Rescue

Fotó: Mary Chind/Des Moines Register

Mary Chind egy drámai képpel nyerte el a díjat, amin egy építőmunkás próbálja kimenteni a léket kapott csónakból vízbe esett hatvanhét éves idős hölgyet.

Walker egy fotó sorozattal nyert, melyen Ian Fisher életét követi végig a középiskolától a katonai alapkiképzésen, és Irakban töltött egy évén át, egészen hazatéréséig.

Fotó: Craig Walker/The Denver Post

Walker egészen addig nem tudott a díjról, míg a szerkesztőségben be nem jelentették.  Arról sem tudott, hogy kollégái a fotósorozaton szereplő Ian Fishert és családját is elhívták a szerkesztőségbe. Csak akkor léptek be, mikor a kollégák tapssal fogadták a díjazott fotóriportert, aki örömében a család nyakába borult. Walker azt mondja, ez a remek anyag nem jött volna létre Fisherék segítsége nélkül, ezért hálás nekik.
Persze a fotó sorozat elkészítéséhez ugyanilyen nélkülözhetetlen volt az Amerikai Hadsereg támogatása is, akik nem utolsó sorban szabad bejárást biztosítottak a fotó számára – teszi hozzá a lap képszerkesztője Tim Rasmussen.

A 2009 szeptember 11-től 3 napon át publikált anyag az Interneten is megtalálható az újság ennek a témának dedikált aloldalán: Ian Fisher: Amerikai katona (tessék megnézni, érdemes!).

A Pulitzer-díjakat egyébként kiadók, újságok, és hírügynökségek, illetve munkatársaik kaphatják, az elektronikus sajtóban nem osztanak díjakat, Interneten megjelent anyokért is csak rövid ideje ítélhető oda. Idén a Washington Post négy, a New York Times pedig kettő díjat kapott.

Nem elég hangsúlyos a szövegben, úgyhogy leírom ide is: nézzétek meg a teljes galériát:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!