Gigapanorámát Pécsről is!

PecsEuropKulturalisFovarosaÚgy egy hónapja olvastam az Urbanistablogban a korábban Belváros blogon megjelent felvetést, hogy ha már Pécs lett Európa Kulturális Fővárosa (EKF), igazán lehetne róla készíteni egy világrekorder felbontású panorámafotót. Természetesen különféle panoráma fotók léteznek Pécsről is, mint például a VirtuálPécs kezdeményezés, vagy számos panoráma alkotás. Olyan azonban még nem késült a városról, ami jelentős mértékben átlépné a gigapixeles felbontási tartományt.
Mivel a világ legnagyobb felbontású panoráma képe címet jelenleg a Drezdáról készült 26 gigapixeles panoráma fotó birtokolja, mindenképpen ennél nagyobbat kellene készíteni ahhoz, hogy a magyar fotó bekerülhessen a Guinnes rekordok könyvébe, és hogy hírét vihesse a hazánknak és az EKF-nek. Többek szerint ez még országimázs és település marketing szempontból is jó húzás lehetne.

rodeon_vr_station_st

Nem rég pedig a Spottr és a Pécsi Ripoort révén értesültem, hogy a Mandiner csapata már gőz erővel dolgozik a projekt megvalósításán. A jelenlegi világrekordnak mindössze egy gigapixellel (egymillió pixel) lőttek fölé, a 27 gigapixelt megcélozva. A feladat oroszlán részét – most még – a szükséges technika összeszedése jelenti. A fotó technika és a számítógép(ek) összegyűjtése talán nem jelent annyira nagy kihívást, mivel ezek sokak birtokában megtalálhatók.

sok27gigapixelPecsA gigapanoráma elkészítéséhez szükséges számítógép vezérlésű Rodeon VR Station ST automata mozgató szerkezet viszont már keményebb dió. Egy igen ritka és nagyon drága szerkezetről van szó, ami nélkül szinte lehetetlen lenne a feladat megoldása. Ez az a motorikus vezérlésű állványfej, amivel a fényképezőgépet és a nagy gyújtótávolságú objektívet kellő precizitással tudják mozgatni, hogy az elkészült kép részleteket később – igen komoly számítógép teljesítményt felhasználva – egyetlen hatalmas felbontású képpé fűzhessék össze. A 27 gigapixel honlapon várják a szponzorok felállítását, hogy a projekt megvalósulhasson.

Kiegészítés: Sajnos úgy fest, hogy a pécsi panoráma kezdeményezés meghiúsult, sőt a neki szentelt oldal is megszűnt.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!