Megosztás helyett gondolkozz inkább!

KiegettBKVbusz-mobilHoax

Érthetetlen illusztráció – ismeretlen forrásból

Újabb körlevél izgalmas hoax látott napvilágot, azzal riogatva a hiszékeny ismerősöket, hogy egy külföldi szám visszahívásával nem csak vagyonokkal csapolják meg a pénztárcánkat, de még csak meg se tudjuk szakítani a hívást. Természetesen technikai képtelenség, hogy egy általunk kezdeményezett hívást ne tudjunk megszakítani, de sokan mégis terjesztik. Gondolkozz és olvass utána!

Kiegészítés: pont három évvel az írás megjelenése után, 2012-ben újra elkezdett terjedni a régi körlevél. Már évekkel ezelőtt is átverés volt, ráadásul a szöveg se változott.
Érthetetlen módon egy kiégett busz belsővel illusztrálva. Ezúttal nem csak azt nem tudni, hogy a képet ki készítette, hanem azt sem, hogy az hogyan kapcsolódik a hoax témájához, vagy hogy ki és miért pont ezt választotta.

Az ilyen küldözgetős levelekre általában az a reakcióm, hogy “a butaság nem bűn, csak a terjesztése” felkiáltással megbántom aki terjeszti, nehogy legközelebb is küldjön valami hasonlót. De azért el szoktam árulni a dolog valós megfejtését is, hogy könnyebben okuljon belőle. A tanulság most sem az, hogy ez vagy az lehetséges-e egy mobiltelefonnal, hanem az, hogy OLVASSUNK utána a rémhíreknek, mielőtt terjeszteni kezdjük. Az átverő levél tartalmát alább idézem, a részletes cáfolatokat az Urban Legends, az Index és a Technet cikkében lehet elolvasni. És attól sem lesz valósabb, hogy UGYANAZ  a levél évekkel később újra előkerül. A hoaxok ilyenek, visszatérnek, mutálódnak és táplálja őket a felhasználói butaság.

Hogy a lényegi cáfolat itt is meglegyen: “Márton György, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) szóvivője az Indexnek elmondta, mindkét lánclevél valótlanságokra épül. “Magyarországon fogadott, külföldi hívásért a mobilszolgáltató semmilyen esetben nem számlázhat, de nem is teszi, nem kaptunk még ilyen bejelentést. Az első lánclevélben szereplő szám egy angol mobilszám, a másodikban szereplő számok közül az egyik előhívó, a +393 olasz mobilra mutat, a többi pedig nem létezik. Amennyiben normál külföldi mobilszámot hívunk vissza – akár gyanútlanul is – a magyar mobilunkról, akkor tarifacsomagtól függően is maximum pár száz forintot fizetünk percenként. Az pedig, hogy ne lehetne megszakítani egy hívást, egyszerűen lehetetlen, ilyen nincs”

FIGYELEM ÁTVERÉS! “Sziasztok!

Megkérek mindenkit,hogy a saját és mások érdekében NAGYON figyelmesen olvassa VÉGIG ezt a levelet! Főleg azoknak fontos,ami keveset mobilozik, és aki MSN-t használ!
A levél: RENDŐRSÉGI ÉRTESÍTÉS!!!

Kuti Erika r. szds.:

Megyei kollégámtól kaptam a figyelmeztetést.
Kérem, küldjétek tovább minél több ismerősötöknek.

Figyelem… fontos!!!

A hétvégén az én telefonomra is érkezett egy +39….-es hívás, de nem vettem észre, és mivel Olaszországra tippeltem, és senkit nem ismerek, aki most ott lenne, nem hívtam vissza. Szóval ez tényleg létezik.

A T-Mobile megerősítette a hírt, kérlek, olvassátok el figyelmesen!

Február 5.-én a Belgrádban megtartott Hitelcsalások megelőzésére vonatkozó Fórumon, Marija Kusity, a fórum elnöke és a Raiffeisen bank dolgozója a
következő értesítést közölte:

“Engedjék meg, hogy felhívjam figyelmüket egy újfajta bűncselekményre. Európában már több ilyen történt, sajnos hozzánk is eljött. A bűncselekmény folyamata a következő: a mobiltelefon kijelzőjén megjelenik egy nem fogadott hívás. Erre az értesítésre sor kerülhet anélkül is, hogy a telefon megcsörrenjen. A mobiltelefon-tulajdonos, miután megnézte, hogy milyen számról van szó, és ha a hívószámok a következők: +39., +390., +391., +392., +393., +394., (ebben a konkrét esetben   +393193260045  +393193260045   +393193260045  +393193260045 szám volt), és mindjárt kitörli a számot, abban az esetben további következménye nem lesz, de ha felhívja ezt a számot, a bűnözők áldozatává válik. A konkrét esetben a mobiltelefon tulajdonosa jelentkezett az említett számra, és ezzel az egy hívással több mint 2.000 EURO-s költsége keletkezett. Ugyanis ha jelentkezünk ezekre a számokra, nincs lehetőség rá, hogy megszakítsuk a vonalat, s óriási költségek keletkezhetnek a telefonszámlánkon.”

A Belügyminisztériumtól kapott információk szerint már több ilyen eset történt nálunk is.

Megkérem Önt, hogy ezen esetek megelőzése érdekben, minél több emberhez juttassa el ezt az információt.

MSN veszély! Átverés! Kérlek, add tovább!

Vigyázzatok!

Aki a Windows Live Messenger-t használja az msn-hez, a lap alján időnként megjelenik egy IQ-teszt. Ez egy nagy átverés!!!!! Ha rákattintasz és megcsinálod a feladatot, a telefonszámodat fogja kérni “a válasz” megküldéséhez. Ha itt megadod a számodat, és a tovább gombra kattintasz, kapsz egy sms-t. Ebben a pillanatban 1.080,- forintot (Ezernyolcvan forintot) levonnak a kártyádról, előfizetésedről! Innen kezdve az IQ-tesztről már szó sincs, hanem tagja lettél a “dada klubnak”, és ami a legszörnyűbb: HETENTE le fog vonni újabb 1.080,- forintokat a rendszer, egészen addig, amíg ki nem lépsz a dadából, de kilépni sem egyszerű, mert a honlapon nincs ilyen opció, hanem egy telefon-automatát hívogathatsz munkaidőben. Szóval ez a jelenlegi egyik LEGNAGYOBB CSALÁS, amely kimondottan a diákságot célozza!

Kedves Ismerősök!

Szeretnénk felhívni figyelmeteket arra, hogy megjelent egy kalóztelefonszám, amely a következő számjegyekkel kezdődik: +4478.. Ne vegyétek fel a telefont, ha ilyen számról van hívásotok, és ne hívjátok vissza, mert alkalmanként ez kb. 20.000 HUF-os költséget is jelenthet. Annyi furcsaság van a dologban, hogy nagyon korán – kb. 3-4 csörgés után – lerakják a telefont. A telefonhívások főleg este történnek! Tájékoztassatok mindenkit, aki mobiltelefonnal rendelkezik!

Köszönöm a segítséget:

Kuti Erika r. szds.
bűnmegelőzési főelőadó
Kiskőrös Rk.”

Ne terjessz butaságokat, inkább olvass utána – ennek a történetnek például az Urban Legends, az Index és a Technet cikkében.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!