Első magyar hír alkalmazás iPhone-ra

FN-iPhone-app

Fotó: Gáti András/FN.hu

Elkészült az első magyar hír alkalmazás az iPhone platformra. A Sanoma gondozásában működő FigyelőNet (FN) lett az első a magyar online sajtótermékek közül, akik iPhone alkalmazást készítettek saját híroldaluk ilyen formában történő népszerűsítéséhez.

Csúnyán rávertek ezzel az Origora, akiknek igazán illett volna elsőként előrukkolni a dologgal, ha már anya vállalatuk, a T-Mobile az iPhone készülékek kizárólagos hazai forgalmazója. De úgy fest, hogy erről a vonatról lemaradtak, és nem is nagyon hajtanak rá, pedig nem egy ártalmas dolog ezzel (is) magukhoz kötni az olvasókat.

Az alkalmazás megjelenéséről beszámoló hírében nem kevesebbet állít a FigyelőNet, mint azt, hogy már az első néhány órában a legnépszerűbb híralkalmazás lett a magyarországi iPhone tulajdonosok között. Az nem derül ki, hogy ezt a statisztikát milyen adatokból sikerült kinyerniük, de mindenképpen jól hangzik. Akár csak az, hogy megelőzte az App Store működése (sőt annak bejelentése) óta elérhető New York Times alkalmazás népszerűségét is.

Az iTunes program segítségével az App Store alkalmazásboltból ingyen letölthető FN.hu hír alkalmazás egyszerű, könnyen kezelhető és gyors megoldás, ami képes leegyszerűsíteni a hír olvasást. Kicsit furcsa, hogy egy teljesen magyar nyelvű, és magyar közönségnek szóló alkalmazásról két nyelvű leírás van az iTunes oldalán, de ez részlet kérdés. Mivel nem szükséges a telefon böngészőjében az oldal behívása, azon belül pedig sem különösebb navigáció, nagyítás, jobbra-balra mozgás, sem az oldal számunkra érdektelen részéne betöltése nem szükséges. Mindezek miatt a használata villámgyors, és kényelmes.
Az FN.hu alkalmazás nyitó képernyőjén a híroldal főbb hírei láthatók, valamint egy menüként a főbb kategóriák (Hírek, Üzlet, Sport, Szabadidő). A fejlécben helyet kapott a dátum és az aktuális névnap, valamint egy kis időjárást jelző piktogram a pillanatnyi hőmérséklettel. A hírek alatt számomra pazarlónak hat a Sanoma Budapest Zrt neve, és mellette a kis i (Információ) betű, amire bökve megjelenik a Sanoma / FN.hu impresszuma. Szerintem ez jobb helyen lenne a fejlécben, akár az FN.hu logóba illesztve, akár a szabad üres területen valahol elhelyezve. Ezzel felszabadulhatna ez az egy szövegsornyi sáv az alsó gombok felett, amiben most még látható a pontatlan idő is (pontatlan, mivel nem a pillanatnyi pontos időt mutatja – ami a telefon fejlécében mindig látható, hanem azt az időpontot, amikor utoljára frissült a hírek letöltése).

Az alsó gombokkal a címlap, vagyis a hírek olvasása, az időjárás, és az árfolyamok, illetve képek között válogathatunk. Az időjárás elsőre feleslegesnek tűnik (másodikra sem feltétlenül érezhető szükségesnek), de ötletesen megcsinálták, hogy szabadon választhatunk települést, vagy a GPS segítségével az aktuális helyzetünket használja, illetve, hogy egész napos óránkénti, vagy hét napi bontásban mutatja a  várható időt. Az árfolyamoknál a BUX alakulását követhetjük, vagy értékpapírok, és deviza árfolyamokat ellenőrizhetünk.

FNappScreenShot-BajnaiUSA

FN.hu app screenshot

Számomra legérdekesebb természetesen az alkalmazás viszonya a képekhez, így ennek külön bekezdést szentelek. A főoldalon sok – de nem minden – hírhez van egy kis négyzet alakúra szabdalt kép, amit sajnos akkor sem tudunk nagyobb méretben megnézni, ha megnyitjuk a hírt, vagy a kis képre bökünk az ujjunkkal. Sajnos a hírekhez tartozó képgalériákat sem tudjuk megnézni a cikkekből csemegézve, bár az alkalmazás tesztelése során több képes cikket se nagyon találtam, ugyanis keresőt sem kapott első körben az alkalmazás.
Kellemes viszont, hogy az alsó menüben egy külön gombot kaptak a programban a képek, amit ha megnyomunk, egyfajta galéria jelenik meg. A FigyelőNet galériája a honlapon is igen érdekes – szerintem elég nehézkesen használható, túl technokrata – ez bár gyökeresen eltérő, de mégsem szűnik meg az alkalmazásban sem. A képek között ugyanazzal a négyes felosztással találkozunk, mint a főoldalon, vagyis Hírek, Üzlet, Sport és Szabadidő képek között tallózhatunk. Itt azonban semmi más nincs, mint a képek kicsiben, vagy egész képernyőn.

FNappScreenShot-MTIbaleset

FN.hu app screenshot

Képaláírással hol találkozunk, hol nem, de inkább nem. Mindössze a képek egy tizedénél van képaláírás, de ott is akad olyan, hogy csak annyi áll a kép alatt: Fotó: MTI. Én egyébként is szeretem a hírügynökségeknél is szokásos teljes képaláírásokat, de főleg egy ilyen szépen összerakott programnál, ahol a képek külön rovatot alkotnak, talán illene jobban ügyelni erre. Annál is inkább érthetetlen ez, mert pont a hírügynökségi képekhez hivatalból mellékelik a képaláírást, így igazán nem okozna többlet munkát azok megtartása és alkalmazása. Így viszont képaláírás hiányában az sem mindig világos, hogy mit ábrázol a kép, mi történik rajta, vagy hogy egyáltalán mi alapján került elénk. Csak sejthetjük, hogy azok a képek jelennek itt meg, amelyek híreit meg tudjuk nézni a hírek között, és ahonnan korábban nem tudtuk az illusztráló képeket nagyobb méretben megnézni. Ugyanígy nem tudjuk a minket érdeklő képek felől megközelíteni a hozzájuk tartozó hírt. De képaláírás hiányában az sosem derül ki az alkalmazásból, hogy mit kukkol a bácsi néni a katonai távcsövével az üzleti képek között, vagy hogy hol van a többi kép a sorozatból, amik közül csak egyet emel be a rendszer ebbe a galériába, pedig a weben látom, hogy sorozat van a cikkbe ágyazva – igaz pont azt a cikket nem is találom a hírek között.

FNappScreenShot-tavcso

FN.hu app screenshot

Minden esetre az FN.hu alkalmazás tetszetős, dicséretes, és remek kezdeményezés, remélhetőleg nem állnak le a fejlesztésével, és hamarosan követni fogja némi frissítés (pl. egy kereső, és talán a képek-hírek szorosabb összetartozása a jobb átjárhatóság érdekében, a máshol is használatos iPhone jellemző megoldások használata).
Abban viszont mindenképpen bízom, hogy a képaláírásokat ezentúl ki fogják tölteni, ha már egyszer ezek tárolása és megjelenítése már létezik, és működik az alkalmazásban, csak használni kellene a szerkesztőségi oldalon.

FN.hu alkalmazás bemutatkozó videó:

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!