Globális helymeghatározás

gps-koordinatakEl se hiszem, hogy ez az idő is eljött. Nemrég kaptam egy meghívót egy szervezőtől, amiben sikerült helyszínként GPS koordinátákat megadni, sőt rögtön utána egy másik rendezvény honlapján is nagy örömmel tapasztaltam, hogy feltüntették a koordinátákat, és belinkelték a Google Térképet. Persze biztos van olyan, aki erre is csak vakarja a fejét, és pislog. De azért mára már eléggé elterjedtek a különféle GPS navigációs megoldások ahhoz, hogy egy szimpatikus koordináta párral az embernek sikerüljön valahova gond nélkül odatalálnia, és legrosszabb esetben az Internetes térképekkel is dekódolható, hogy hova is esik a térképen a megadott hely.

“Üdv mindenkit a XXI. században!”

Már többször sikerült különféle rendezvények szervezőivel vitatkoznom azon, hogy miért nem használnak GPS koordinátákat, amit mindannyian remek ötletnek tartottak, de mégsem szoktak rá az évek során. Persze mikor meg tudják adni a pontos címet, nincs is rá igazán szükség, de amikor új építésű helyekről, vagy éppen beépítettlen külterületekről van szó, komoly jelentősége tud(na) lenni.
Viccesen tud kinézni, mikor kilóméterkőről kilóméterkőre próbálják leírni, hogy hogy lehet egy tereptárgyhoz eljutni az esemény helyszínére. Főleg mikor ezt olyan módon teszik, hogy végül a szervezők saját busza is eltéved út közben. Persze biztos lesz még jó pár olyan meghívó, amiben nem lesznek koordináták, de remélem, tényleg rászoknak a használatára. Ha már egyszer erre való…

Kiegészítés: Az illusztráló képet találomra választottam ki, semmi köze nincs a szövegben említett és kritizált vagy dícsért szervekhez. Köszönet a képért a Gödöllői reptér honlapjának.

Ugyan vannak árnyoldalai a technika fejlődésének, de azért a vívmányait nem árt kihasználni, ha már előnyei is vannak a tehcnológiáknak.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!