Közellenség – akciófilm megfigyelt világunkban

Újabb megérzés, hogy pont akkor jutott eszembe emlegetni ezt a filmet, mikor épp adják a tévében. Úgyhogy kis film ajánlóval nyitom a hetet. Sajnos én épp úton leszek Angliába, ezért kénytelen leszek megvenni DVD-n, ha látni akarom, de ezt a három ezer forintot igazán megéri. Aki meg előbb tesztelni szeretné, hogy milyen film a Közellenség, vagy nem szán rá ennyit, az nézze meg hétfő este a Viasat 3-on (2009. május 18. 21:05).

“Ha tényleg üldöznek, az nem paranoia…”

Tony Scott pergő ritmusú, izgalmas, érdekes, akciódús, de nem háborús, lövöldözős kémfilmje az emberi szabadság és a modern világ viszonyáról. Hogy mennyit érünk, ha valakik egy kicsit megkavarják a nyilvántartásokban a személyes adatainkat, bankszámláinkat, és hogy vajon meddig terjedhetnek a kormányzat intim szférát korlátozó, abba beavatkozó jogosítványai. Egy érdekes, és a készítése óta eltelt 11 év alatt sem igazán elavuló kérdés sorozat, illetve egy üldözési történet, aminek az elemei mára mind elérhetők akár civilek számára is. Persze tilos mások lehallgatása, és szerencsére személyes adatokat se tudunk annyira könnyen lekérdezni, mint a CIA vagy egyéb nemzetbiztonsági szolgálatok. De azért a Google kereső, a Google Térkép és a Google Street View, illetve a mobil informatika, és a távközlés fejlődése egy sor olyan technológiát adott civil – sőt akár terrorista – kézre is, amik ebben a filmben, és készítésének korában (még az ikertornyok elleni támadások előtt) kormányzati privilégiumoknak számítottak….de azóta sem láttuk őket így használni, így már csak ezért is megéri megnézni a filmet. T.J Hooker, Starsky és Hutch óta sok futkározós üldözési jelenetet láttunk már mindenféle kameraállásból, de ez volt az a film, ahol – talán először, és talán azóta máshol sem – láthattuk milyen az, ha a steady cam képét műholdképpel vágják egymásra. Rendkívüli megoldások, remek ötletek, és kellemes 132 perc. Jó szórakozást hozzá!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!