Navigáció

igo_3d

IGO 3D navigáció

Mivel épp egy újabb külföldi utat tervezgetek, és ismertlen helyek felkutatása során rendszeresen használom az iPhone-ba épített Google Térképet, pont azon törtem a fejem, hogy külföldön hogy találok majd oda egyik helyről a másikra. Mivel a Google térkép használata folyamatos Internet kapcsolatot igényel, ennek a használata külföldön elég költséges tud lenni, úgyhogy a határon mindig lekapcsolom a roamingot, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Erre épp a gondolatsor közepén találtam a BeszéljükMaces hírre, hogy az IGO fejlesztői szerint nyárra megjelenhet az IGO szoftver iPhone-ra. Ez az egyik – ha nem A – legjobb navigációs rendszer, ami ráadásul magyar fejlesztésű. Bár a minden funkció egy készülékbe nem a legjobb megoldás, de azért nagy segítség lehetne, ha lenne lehetőség a használatára. Ezzel ugyanis megoldódna a külföldi tájékozódás kérdése is.

Egyébként a Google térkép használata nem csak mobil eszközzel remek megoldás, nagyon sok helyzetben jól jött már, bár mielőtt elindulok valahova, inkább magyar Útvonaltervező oldalon nézem meg a helyes útvonalat, különösen mivel ez a szolgáltatás rögtön közlekedési eszközöket, sőt azokra alternatívákat is ajánl, és a menetidőt is a BKV járatsűrűség függvényében adja meg. És épp ma hallottam a hétfői hírt, hogy a Google már Budapest körbefényképezését is tervezi, ezzel tovább szélesítve az utca szintű nézet lefedettségét.
Érdekes és rengeteg remek fejlesztést hordoz a térinformatika fejlődése, de azért érdekes abba is belegondolni, hogy ma mennyi olyan technológia érhető el – java részt akár ingyenesen – amik egykor – és nem is véletlenül – szigorúan őrzött hadi titkok voltak. Ez egy részről nagyon jó dolog, hiszen rendkívül megkönnyíti az életünket, más részről viszont ingyen játssza a hadi titkokat mindenki által hozzáférhető lehetőségeket a terroristák kezére is. Innentől mondjuk vicces (csak nincs kedvünk nevetni rajta), hogy egyes terror rettegésben élő nyugati demokráciákban rendszeresen zaklatják a fotósokat, mert a fényképekkel akár terror támadást is lehet előkészíteni….ugyan, amit érdemes ilyen célból lefotózni, arról már tele az Internet képekkel…

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!