Navigáció

igo_3d

IGO 3D navigáció

Mivel épp egy újabb külföldi utat tervezgetek, és ismertlen helyek felkutatása során rendszeresen használom az iPhone-ba épített Google Térképet, pont azon törtem a fejem, hogy külföldön hogy találok majd oda egyik helyről a másikra. Mivel a Google térkép használata folyamatos Internet kapcsolatot igényel, ennek a használata külföldön elég költséges tud lenni, úgyhogy a határon mindig lekapcsolom a roamingot, hogy ne érjenek kellemetlen meglepetések.

Erre épp a gondolatsor közepén találtam a BeszéljükMaces hírre, hogy az IGO fejlesztői szerint nyárra megjelenhet az IGO szoftver iPhone-ra. Ez az egyik – ha nem A – legjobb navigációs rendszer, ami ráadásul magyar fejlesztésű. Bár a minden funkció egy készülékbe nem a legjobb megoldás, de azért nagy segítség lehetne, ha lenne lehetőség a használatára. Ezzel ugyanis megoldódna a külföldi tájékozódás kérdése is.

Egyébként a Google térkép használata nem csak mobil eszközzel remek megoldás, nagyon sok helyzetben jól jött már, bár mielőtt elindulok valahova, inkább magyar Útvonaltervező oldalon nézem meg a helyes útvonalat, különösen mivel ez a szolgáltatás rögtön közlekedési eszközöket, sőt azokra alternatívákat is ajánl, és a menetidőt is a BKV járatsűrűség függvényében adja meg. És épp ma hallottam a hétfői hírt, hogy a Google már Budapest körbefényképezését is tervezi, ezzel tovább szélesítve az utca szintű nézet lefedettségét.
Érdekes és rengeteg remek fejlesztést hordoz a térinformatika fejlődése, de azért érdekes abba is belegondolni, hogy ma mennyi olyan technológia érhető el – java részt akár ingyenesen – amik egykor – és nem is véletlenül – szigorúan őrzött hadi titkok voltak. Ez egy részről nagyon jó dolog, hiszen rendkívül megkönnyíti az életünket, más részről viszont ingyen játssza a hadi titkokat mindenki által hozzáférhető lehetőségeket a terroristák kezére is. Innentől mondjuk vicces (csak nincs kedvünk nevetni rajta), hogy egyes terror rettegésben élő nyugati demokráciákban rendszeresen zaklatják a fotósokat, mert a fényképekkel akár terror támadást is lehet előkészíteni….ugyan, amit érdemes ilyen célból lefotózni, arról már tele az Internet képekkel…