iPhone OS 3.0

iphone-os_30

iPhone 3.0 operációs rendszer

A hét nagy újdonsága, hogy az Apple bejelentette az iPhone telefonok új, 3.0 jelzésű operációs rendszerét. Persze minden híroldal, fórum és blog tele van a témával, de örvendezzünk mi is itt egy kicsit. Hosszú idő után az Apple meglépte a szükséges fejlesztéseket, és a hiányolt funkciók jelentős részét beépítette az új operációs rendszerbe, ami kb. 3 hónap múlva lesz majd kapható – vélhetően az iPhone egy új generációjával együtt – meg persze külön is a régebbi készülékekhez.

Eddig sokan cikizték az iPhone-t, hogy a legtöbb PDA-val ellentétben nincs benne se másolás, se beillesztés funkció, sőt még MMS küldésére és fogadására sem alkalmas. Nos ez néhány az újítások közül. Bár én elég aktívan használom a legtöbb informatikai eszközömet, olyan hatalmas hiányát nem éreztem eddig a copy-paste funkcióknak, bár biztos jól fog néha jönni, ha lehet majd használni. Az MMS-nek meg még kevésbé sem érzem szükségét. Ha el akarok valamit küldeni, arra e-mailt használok, és különben se szeretem az MMS-eket, meg a képküldözgetést, ahogy a mobillal fényképezést sem.
Ami sokkal nagyobb és fontosabb újítás, hogy az iPhone-ba is bekerült az Apple operációs rendszerének magját alkotó remek kereső motor, a Spotlight. Ennek segítségével akármilyen információ könnyen és gyorsan megtalálható a számítógépen, és mostantól ez elérhető lesz a telefonon is, amit eredetileg úgy adtak ki, hogy még a telefonkönyvben sem volt keresés, és hogy máig nem lehet az e-mailek vagy egyéb adatok között keresni. Ennek most vége lesz, és remélhetőleg ez a telefon használatában is olyan forradalmi újítást hoz majd, mint a számítógép használatában az OSX Spotlight keresője.
Nem is értem, miért kell újításnak lennie (vagyis hogy eddig miért nem volt evidens), hogy az e-mail és SMS üzeneteket lehessen fekvő készüléken is szerkeszteni. Eddig az iPhone csak az iPod és böngésző módban (és a játékokban) tudta kihasználni, egyébként remek orientációs szenzorát. Mostantól üzenetírás közben is érzékeli, hogy hogy tartjuk a készüléket, és ennek megfelelően forgatja a képernyő tartalmát, és a kezelőfelületet.
És talán a legnagyobb hír, hogy hivatalosan is bejelentették, hogy külső fejlesztők készíthetnek majd kanyarról-kanyarra navigáló szoftvereket, el lehet tehát a jövőben szakadni a készülék beépített – és egyébként néha nagyon hasznos – Google Maps alapú térkép programjától. Már korábban is felröppentek a hírek, hogy például a PDA világban nagyon népszerű iGO program (magyar) fejlesztői is dolgoznak egy iPhone alkalmazáson, amit be is mutattak már külföldön, hivatalosan mégis cáfolták, hogy lenne ilyen fejlesztésük. Remélhetőleg hamarosan előrukkolnak az új termékkel, további lehetőségeket nyitva az iPhone használati lehetőségei előtt.
Mondjuk nekem kedvencem az újítások közül, hogy a jegyzeteket lehet majd szinkronizálni, mert szeretek a telefonba jegyzetelni, és nagy szívfájdalmam, hogy ezt nem lehet szinkronizálni az asztali géppel (vagy legalább a Google valamelyik remek alkalmazásával). Még mindig szenvedek ugye a WordPress alkalmazás részleges elszállása, és ez által a blog postjaim egy részének elérhetetlensége miatt. De ez nem is ebbe a postba tartozik. Minden esetre üdvözöljük az iPhone újításait, és örüljünk együtt, hogy még jobb lesz.

Akit bővebben érdekel a téma, az számtalan helyen utána tud olvasni, akár angol nyelven, akár magyarul, vagy akár a hivatalos prezentációt is megnézheti…

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!