Érdekesség: könyvkockák

Konyvkocka2-photoOSA

Fotó: OSA archívum

A Könyvkocka részben dekoráció, részben örök emlékmű a benne foglalt könyveknek. Egy különleges projekt, ami engem nagyon megragadott. Ugye nem csak nekem tetszik a könyv kockák gondolata?

Praktikus, és esztétikus megoldás a feleslegessé vált könyvek alternatív újrahasznosítására – úgy, hogy azok egészen más módon tovább éljenek. A projektről és az előállítási folyamatról az OSA Archívum honlapján lehet bővebben olvasni, ahol további képek is találhatók a könyvkockákról.
Engem mondjuk maga az előállítás is érdekelt volna valamivel részletesebben. Sőt szívesen részt is vettem volna annak dokumentálásában, ha előbb értesülök a projektről.
Persze a hagyományos újrahasznosítás és új papír termékek előállítása még mindig hasznosabb lenne ennél, de ne legyünk telhetetlenek.

Konyvkocka3-photoOSA

Fotó: OSA archívum

Az OSA Archívum a volt Szabad Európa Rádió könyvtárából közel 100.000 könyvet örökölt. A gyűjteményben csaknem 20.000 olyan kötet volt, amit a szakmai és civil közönség hasznavehetetlennek ítélt. Ezekből az érdektelen, senkinek sem kellő könyvekből 20 db, műanyagba öntött, könyvekből épített Könyvkocka készült. Az egységes formai megoldással, de különböző, a beépített könyvektől függő tartalommal készített 50x50x60 cm-es műtárgyakat bármilyen oktatási, művelődési, vagy civil szervezet ingyen kölcsönkérheti egy-egy évre. Célunk az, hogy a kockákhoz beszélgetések, programok, akciók kapcsolódjanak a könyv-könyvtár-olvasás-archiválás kérdéskörében.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!