Inkompatibilitás

Safari-iconNem egészen értem, hogy mitől lehet, de valamiért az iWiW inkompatibilissé vált a Safarival (Apple fejlesztésű Internet böngésző program). Egyszerűen nem enged belépni a rendszerbe. Tiszta szerencse, hogy nem szeretem annyira az iWiW-et és az ott jellemző viselkedési formákat, így nem hiányzik nagyon ez a lehetőség.

Azért érdemes ejteni pár szót a böngészők inkompatibilitásáról. Hihetetlen, hogy milyen eltérések tudnak lenni böngésző és böngésző között. Az hagyján, hogy állítólag a Safariban jelennek meg legszebben a képek, de hogy ugyanazt az (elvben) szabványos HMTL kódot is teljesen máshogy képesek megjelenteni az egyes böngésző programok, az valami fenomenális.

Persze én nem vagyok webfejlesztő, ők tudnak erről igazán sokat mesélni, hogy mennyit kell szőrözni egy jó honlappal, hogy minden böngésző alatt rendesen működjön. Mikor az egyik böngészőben már egész jól néz ki, akkor megnézi az ember egy másikban, és valami borzalom, lehet formázni előről.

Egyébként nem az iWiW az egyetlen oldal, aminek a megjelenítésével gondok vannak Safari alatt. Sok olyan szervezet, és magán személy akad, akiknek a honlapja nem tökéletesen, vagy egyáltalán nem jelenik meg alatta. Ez főleg abból szokott adódni, hogy olyan kódok szerepelnek az oldalban (ezek többnyire valami Microsoft honlapkészítő eszközzel készültek), amiket csak a Microsoft böngészője tud értelmezni, és megjeleníteni.
A kedvencem azonban a reakciók, amiket olykor az oldalak tulajdonosai szoktak adni az ilyen észrevételekre. Jeleztem valamelyik nem túl nagy oldal üzemeltetőjének, hogy az oldalon levő link hibás. Erre azt válaszolta, hogy neki működik (és nyilván ezzel meg is nyugodott, hogy minden rendben). Ekkor én újra megnéztem, és továbbra sem működött, úgyhogy gyorsan megnéztem még 2-3 féle (Internet Explorer, Fire Fox, Safari, Opera; Google Chrome akkor még nem volt azt hiszem) böngészővel, majd a reprezentatív statisztika eredményét elküldtem válaszul. Jeleztem, hogy a böngészők több mint felében nem működik az a bizonyos link. Lényegében csak az Internet Explorerben jelent meg a hivatkozott oldal, ezzel az Internetezési statisztikák szerint a látogatók jelentős részét elveszítik, vagy legalábbis kirekesztik információkból. Mert bizony attól, hogy mi magunk azt hisszük, hogy a világ lapos, mások szerint még lehet gömbölyű, és hiába hisszük, hogy ami nálunk tökéletes, az máshol is az….de ha már jelzik segítő szándékkal, talán érdemes utána járni….ha érdekel valakit….de ha nem érdekli az embert, hogy meg tudják-e nézni, akkor miért van honlapja?

Olyan ez, mint mikor az egyik nagy cég kijelentette, hogy őket nem érdekli az iPhone és az azt Internetezésre használó közönség. Miközben ez a készülék típus a hivatalos statisztikák szerint a mobil internetezés mintegy felét jelenti. A legnagyobb cégek pedig kifejezetten komoly figyelmet, energiát, és nem utolsó sorban pénzt áldoznak rá, hogy biztosítsák, hogy a szolgáltatásaik hiánytalanul elérhetőek legyenek az iPhone felületen is….jelenleg úgy fest, hogy ez a jövő. Az iPhone meg szerintem a legjobban kezelhető és kihasználható telefon megoldás….persze sokan másolják, és mind azt állítják, hogy felül tudták múlni. Innentől hitvita…

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!