Nyelv, tudás

nyelv

A nyelv és tudás fontos dolgok. Ha a tudás hatalom, akkor a nyelvtudás világhatalom kell legyen. Közhely szerű, pedig tényleg így van!

“Két rendőr áll egy budapesti sarkon. Odagurul melléjük egy nagy és elegáns autó. Leereszkedik a sötétített ablak, és kiszól a sofőr: Do you speak English? A rendôrök bambán néznek, mire a sofőr tovább próbálkozik: sprechen sie Detsch? Parle vous Francaise? A közegek továbbra is bambán bámulnak, és a külföldi hiába próbálkozik további nyelvekkel, kudarcot vall, így elhajt. A két rendőr összenéz hogy mit akarhatott az ipse.

-Főtörzs nem gondolja, hogy meg kéne tanulnunk valamilyen nyelvet? Mégiscsak a fôvárosban posztolunk, ahol annyi a turista…
-Ugyan minek? Ez is beszélt vagy hét nyelven, aztán mégse ment vele semmire…”

Nem is értem, hogy bizonyos munkakörökre hogy lehet nyelvtudás nélkül alkalmazni embereket. Ahol ügyfelekkel, vendégekkel, vásárlókkal, vagy bármilyen okból emberekkel kell foglalkozni, ott előbb-utóbb előkerül, hogy külföldiekkel is beszélni kell valahogy. Különösen külföldi tulajdonú cégeknél. Magyarországon pedig a (nemzetközi szinten is megérthető) mutogatás legalább annyira rosszul megy mint az idegen nyelvek használata.
Egy ideje már rutinból rákérdezek szinte mindenféle társaságban, hogy idegennyelv használata mennyire megy. Nem mintha sokat beszélnék magyarokhoz idegen nyelveken. Annál jobban szeretem az anyanyelvem. De előfordulnak kifejezések, idézetek, hasznos források, filmek, egyebek, és nekem is kellemetlen, ha a másik csak pislog azon amit mondok.
Ami meglepett, mikor nemrég Angliába buszoztam, hogy még egy Kelet-Középeurópából Londonba tartó (ezáltal fél Európán átguruló) nemzetközi járat vezetői sem beszélnek idegen nyelveken. Nem csak magyarul, de németül és angolul sem, ami amellett hogy a kiinduló és célállomások nyelve, de még világnyelvek is. Ezzel egyúttal lehetetlenné téve a velük való értelmes kommunikációt. Ami különösen bosszantó, mikor le akarnak húzni egy kis zsebpénzre – de ez már külön történet.

Van aki úgy tartja nem szabad angolt tanulni első nyelvként, mert azzal már boldogul az ember, és tovább nem is bajlódik más nyelv tanulásával. Van, aki szerint meg minél korábban el kell kezdeni, és minél több nyelven beszél az ember, annál több a lehetősége. Szerintem meg a legfontosabb, hogy használjuk a megszerzett tudást, mert a passzivitás leépít. A nyelvvizsga meg nem beszél helyettünk, de cikire fordul, ha kiderül, hogy csak nyelvvizsa van, nyelvtudás meg nincs.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!