Újabb leépítések a magyar sajtóban

Sajto-allashirdetesek

Gyakornok, csak publikálás, nem pénzért, anyagi juttatás nélkül, fizetni nem tudunk…

Miközben a blogom egyre több olvasója keres meg azzal, hogy segítsek elhelyezkedni fotóriporterként, egy újabb lapnál (Magyar Hírlap) jelentettek be leépítéseket a múlt héten.

Pletykák régebben terjednek róla, de pénteken a Hírszerző nyomán több lap is megírta (Index, Stop), hogy a Magyar Hírlapnál nagyobb leépítésre kerül sor.
Irónikus, hogy a hír forrásaként mindenhol megjelölt Hírszerző testvér (vagy inkább anya/tulajdonos) lapja, a HVG a leépítés hírét a Karrier rovatban közölte. Ki minek tartja a mai sajtó viszonyok közt több mint egy tucat kolléga (köztük két fotóriporter) elbocsátását.

Mondjuk én karrierem egyik fontos pozitív eseményének tartom, hogy pár éve kirúgtak egy bulvár laptól. De akkor még a sajtó-munkaerô piac is más volt kicsit (sôt talán nagyon is). Akkor még nem ilyen tempóban csökkentek a fotóriporteri státuszok, nem szüntette meg ennyi lap a külsős kereteit, nem volt még gazdasági válság.

A tendencia viszont aggasztó. Tudja ezt mindenki aki benne dolgozik, és nyilván látja, csak maga sem hiszi még a blogomnak sem, aki szeretne bekerülni. Néha engem is meglep, milyen sokan keresnek meg vele már gyakornokként dolgozó, vagy a szakmába bekerülni vágyók.
Néha kicsit olyannak érzem a helyzetet, mint a jogi képzésnél. Sosem hinné az ember, hogy szükség van az országban annyi jogászra, mint amennyit az egyetemek jogi karai évente kibocsátanak. Egy különbség mégis van: ügyvédről még nem hallottam, aki ingyen ad jogi tanácsot, míg fotósok szoktak sajnos ingyen dolgozni. Még nagy és gazdag cégeknek is, akik igazán nem szorulnak rá a jótékonyságra.

Mi mást lehet ilyen helyzetben tanácsolni annak, aki most szeretne a fotós pályán elhelyezkedni, mint hogy menj inkább buszvezetőnek? Most, amikor a nyomtatott lapok reklámbevétele, példányszáma, oldalszáma, munkaerő létszáma csökken. Most, amikor az online lapok is megélhetési gondokkal küzdenek, és legfeljebb gyakornokokat keresnek ingyen munkára, amiből az ígéreteket ellenére sem lesz soha fizető állás.

Ti mit tanácsolnátok annak, aki most akar elindulni a fotóriporteri pályán, vagy aki benne dolgozott, de elbocsátották, és most állást keres?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!