Thunderbolt lesz a jövő csatlakozó szabványa?

ThunderboltDaisyChain

Az Apple tegnap bemutata legújabb MacBook Pro laptopjait, ami magában nem is olyan érdekes szerintem. Az új Thunderbolt csatlakozás viszont már úgy látom, hogy megér egy írást, mert komoly változásokat hozhat a számítástechnikában, a fotózásban, de még a videótechnikában és a szórakoztató elektronikában is.

Az új csatlakozás lényege, hogy praktikus, és villám gyors (innen is a név). Másodpercenként 10 gigabit adatátvitel szinte értelmetlenül gyors, hiszen még a gigabites Internet sebessége is alig használható ki egy normál sebességű merevlemezzel. De az eszközeink fejlődnek, és az adatátvitel aligha méretezhető annyira eltúlzottan, hogy idővel ne érezzük kevésnek.

Hogy mit jelent ez a 10 Gbps sebesség? Az Intel úgy fogalmazta meg, hogy egy teljes HD felbontású film átvitele 30 másodpercig tartana. Egy évre elegendő MP3 zenét pedig tíz perc alatt tudnánk átmásolni. De lássuk egy kicsit közelebbről…

Régi új csatlakozó
ThunderboltPort-AppleMacBookProAz új Thunderbolt csatlakozó nem teljesen új. Egy ideje minden MacBookon ott figyel, csak eddig Mini Display Portnak hívták, és egy kis monitor ikon volt mellette. Látszólag csak az elnevezés és az jelzés változott villámra. A lényegi változás viszont a csatlakozón túl van.
Mint az Apple és az Intel Thunderbolt oldalairól kiderül, az új technológia közvetlen kapcsolatban áll a PCI Express protokollal, hatalmas adatátvitelre képes, és a fejlesztők ígéretei szerint megfelelő adapterekkel bármilyen csatlakozássá át lehet majd alakítani.
Egyelőre nem teljesen világos, hogy az új csatlakozási forma milyen rokonságban áll a FireWire (IEEE1394) szabvánnyal, minden esetre sok közös vonásuk van, de bízom benne, hogy gyorsabban és jobban el fog terjedni annál.

ThunderboltLogo

A LightPeak Thunderbolt úgy fest, ugyanúgy támogatja majd a sorba kötést, így lehetővé téve hogy egyetlen csatlakozóra több eszközt felfűzzünk külön elosztó egység (USB esetében HUB-nak hívjuk) beiktatása és a jel romlása, vagy a sebesség csökkenése nélkül. Ráadásul maga a csatlakozás elegendő energiával látja el az eszközöket is, így azok külső tápot sem igényelnek. A Thunderbolt további előnye, hogy csatlakozása bármelyik más adatkapcsolat csatlakozójára átalakítható lesz. Így megfelelő adapterekkel ráköthetünk akár USB-t, akár FireWire eszközt, Gigabit Ethernetet, vagy akár eSATA eszközöket is, és ugyanígy képes VGA, DVI, HDMI, vagy más videó jeleket is továbbítani.

Sebesség és megbízhatóság
Thunderbolt-USB-FireWire-SpeedChartA FireWire sokak szerint mindig e két dologban múlta felül a konkurens, de mégis jóval gyorsabban elterjedt USB-t. Sebességben és megbízhatóságban. Míg az USB 1.0 névleges sebessége 15 Mb/s volt, addig a FireWire 400 Mb/s sebességgel mutatkozott be, és mire az USB 2.0 megjelent a 480 Mb/s névleges sebességgel, addigra a lefelé kompatibilis FireWire 800 szabvány megduplázta elődje sebességét. Ráadásul a tapasztalat azt mutatja, hogy az USB eszközök szinte sosem képesek elérni névleges adatátviteli sebességüket, a FireWire eszközök viszont szokták teljesíteni a szabványban jelzett sebességükat.

ThunderboltCablesDe most a főszereplő a Thunderbolt, aminek a névleges sebessége elképesztő távolságba került az eddigi csatlakozásoktól, még a gigabites LAN csatlakozástól, és a 2,5 Gb/s sebességű Express Card szabványtól is. A Thunderbolt fejlesztői 10 Gb/s sebességet ígérnek, ami az USB 2.0 sebességének 20-szorosa, és a FireWire 800-nak is 12-szerese. Még az USB 3 névleges sebességének is háromszorosa. Ráadásul mindez plussz elosztó eszköz beiktatása nélkül veszteség, vagy lassulás nélkül tovább osztható a FireWire-nél megszokott sorbakötéssel (Daisy Chain).

A kérdés a piacon fog eldőlni
ThunderboltCableAhogy az USB – FireWire verseny is a piacon, és a piaci támogatottságon dőlt el, a Thunderbolt népszerűségét is az határozhatja meg, hogy mennyire fognak mások mellé állni. Mivel az Apple átszokott az Intel platformra, és itt mégis csak egy Intel fejlesztésről van szó, talán könnyebb lesz. A számítógépek túlnyomó többségébe az Intel szállítja az alaplapokat és processzorokat, így talán el tudják érni, hogy az Apple mellett más gyártók is bevezessék a Thunderboltot. Nem utolsó sorban más gyártók laptopjain is helytakarékos megoldás lenne a

Thunderbolt csatlakozó használata a nagy és egyre inkább elavult VGA, vagy DVI csatlakozók helyett, sőt talán az eddig trendinek és fejlettnek tartott HDMI helyett is.

Az biztos, hogy az USB 3 már a piacon van, megtalálható számítógépekben is, és a perifériák (például külső merevlemezek) is elkezdtek megjelenni hozzá. Ráadásul lefelé kompatibilis, tehát sokaknak ismerős, és ezért bizalomgerjesztő lehet. Ugyanakkor hamarosan jöhetnek a hasonló megoldások Thunderbolt csatlakozóval is. Ráadásul ha a videó technika is felkarolja a HDMI lecserélése érdekében, akkor gyorsan elterjedhet.

MiniUSBThunderbolt fényképezőgépeken
Egyelőre a Mini USB az univerzális fényképezőgép csatlakozó szabvány, bár 1-2 kivétel már megjelent, akik a mobiltelefonokon szabványosított MicroUSB-t kezdték használni.

A PetaPixel a Nikon Rumors nyomán viszont rögtön felvetette, hogy a Nikon D4 jelzésű következő profi gépe lehet az első a Thunderbolt csatlakozós fényképezőgépek közül. (Mint kiderült, nem így lett. A gyorsabb csatlakozó elérhetővé válása ellenére a D4 és az 1DX is  “csak” ethernet csatlakozót kapott végül.)

Az új csatlakozó egyrészt felgyorsíthatja a képek, és különösen a HD videók letöltését. Ugyanakkor hatalmas adatátviteli képességével kiterjesztheti a lehetőséget a készülékek távvezérlésére. Probléma nélkül továbbíthat tökéletes élőképeket, és szinte bármilyen vezérlő jelet is. Ráadásul feleslegessé tenné, hogy a gép oldalán külön USB adatcsatlakozó, és HDMI videó csatlakozó legyen, hiszen egyetlen kábellel mindez megoldható lenne. Ráadásul a Thunderbolt komoly táp átvitele akár még egyes eszközök töltését, elektromos üzemeltetését is megoldhatná.

Oszd meg az ismerőseiddel és iratkozz fel a blog hírlevelére! Ne maradj le az újdonságokról!

Címkék