Mit csináljon karanténban a fotós (vagy bárki más)? – 0

Fotó: One zone Studio/Unsplash

Az otthon ülés sokaknak szokatlan és kellemetlen érzés (pláne, hogy otthoról nem  lehet fotózni), viszont egy csomó olyan dologra is lehetőséget ad, amiket eddig elhanyagoltuk. Vegyük sorra, mi mindenre használhatjátok ki ezt a kényszerpihenőt! Hosszú olvasmány jön és méghosszabb tennivaló lista. Arra nem panaszkodhattok ezután, hogy nincs mit csinálnotok. De talán az eredményeivel is elégedettek lesztek, ha követitek a tanácsaimat.

Számtalan cikk jelent már meg ebben a témában mindenfelé, mégis egyre többen kéritek tőlem, hogy adjak tanácsokat, mivel, hogyan érdemes tölteni a karantént. Jöjjön hát néhány ötlet, tanács, tipp, hogy mit kezdjetek magatokkal otthon.

Koronavírus és a fotós szakma
Fotó: Mika Baumeister/Unsplash

Minden ember és helyzet más
Nyilván mindenki helyzete és élete más és más. Egészen más teendői és lehetőségei vannak annak, aki a fővárosban, vagy más nagyobb városban él, miközben teljesen mások a lehetőségei és tennivalói annak, aki külvárosban, kertvárosban, vidéken, vagy akár egy tanyán él. Megint csak mások az élethelyzetei, lehetőségei és kihívásai is annak, aki családban él, gyereket nevel, mint aki egyedül van. Nagyon más nap, mint nap továbbra is dolgozni járni, mint otthonról dolgozni és pláne más, ha valaki még dolgozni sem tud otthonról, csak szabadságra kényszerült, miközben bevétele sincsen. A fotós szakma helyzetét és jellegzetességeit ismerve sajnos a legtöbb fotós pont ebbe az utolsó kategóriába tartozik, ezért leginkább nekik szól az írásom. Nem mindenkinek egyformán hasznos minden tanácsom, de talán mindenki talál a tippek közt legalább egy pár hasznos gondolatot.

Vallomás: Nekem se megy tökéletesen
Nem akarok álszent lenni a tanácsok osztogatásával. Ezért is hezitáltam sokáig, hogy elkezdjem-e egyáltalán. Bevallom, hogy távolról sem csinálok mindent ilyen jól, mint ahogyan nektek összeszedtem a tanácsokat. Például, ha igazán komolyan venném és megfogadnám a saját tanácsaimat, akkor valami egészen más, számomra sokkal hasznosabb dologgal tölteném az időmet ahelyett, hogy nektek adok tanácsokat, hogyan töltsétek hasznosan ti az időtöket. De sok fotóssal beszélve úgy érzem, hogy nagyon sokan vagytok, akiknek szüksége van ezekre a tanácsokra, hogy át tudjátok vészelni ezt az időszakot.

Nem kell mindjárt az összes tanácsomat megfogadnotok, de legalább gondoljátok át, hogy mit mennyire csináltok jól és mi az, amiben volna még hova fejlődni. Merítsetek ezekből az ötletekből és főleg kezdjétek el csinálni azokat a dolgokat, amik segíteni tudnak nektek. Ha legalább a szándék és a tervek megvannak, az már az első lépés a siker felé. Úgy sokkal könnyebben halad az ember a tennivalókkal, mint tervek nélkül.

Én például évek óta annyi tervet és feladatot halmoztam fel magamnak, hogy még ha egy évig ki se mozdulnék és senki sem szólna hozzám, valószínűleg akkor is csak a dolgok töredékével sikerülne végeznem. Pedig továbbra is hosszabbított napokat dolgozom – hol a blogon, hol egyéb háttér tevékenységeken, ráadásul ezt is viszonylag kevés szórakozással és más időpocsékolással teszem.

Válogass az egyes témakörök között, vagy -> lapozz a következőre!

Vegyetek komolyan mindent, amit most otthonról csináltok a korábbi munkahely és minden más helyett. Csináljátok ugyanolyan tudatosan, mintha ez lenne a munkátok és ezen múlna az életetek – ugyanis most ez a munkátok és ha nem is a léte, de az életetek minősége múlhat rajta!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!