Karantén tippek 5: Készítsetek pénzügyi mérleget és válság terveket

5. Készítsetek pénzügyi mérleget és válság terveket
Általában sem árt képben lenni, hogyan alakul az anyagi helyzetünk. A különleges gazdasági és élethelyzetekre pedig pláne érdemes minél alaposabban felkészülni. Mérjétek fel, mekkora tartalékaitok vannak, milyenek a várható kiadások, bevételek, meddig tartanak ki a megtakarítások, nézzétek át a várható költségeket, gondoljátok át milyen költségeket tudtok lefaragni, vagy elhalasztani, hol milyen megtakarítási lehetőségeitek vannak.
Érdemes átgondolni, vannak-e kedvezőbb telefon, internet, televízió és egyéb tarifacsomagok, amikkel kedvezőbben jöhettek ki az eddiginél. Ha egy szolgáltatást nem használtok, vagy nem eléggé használjátok ki, akkor érdemes lehet lemondani, felfüggeszteni, vagy más alternatívát választani helyette.
Bár én nem vagyok nagy híve a telefonálásnak, de az ügyfélszolgálatokat felhívva sok esetben akár még meg nem hirdetett, különleges kedvezményeket, vagy mások számára nem létező ajánlatokat is el lehet érni. Például az Adodbe is egy hónappal több ingyenes előfizetést ad, ha az ügyfélszolgálatnál reklamálsz és nem a menüből választod ki a kedvezményt. Aki pedig nem is kéri a kedvezményt, az fizethet a másoknak ajándék hónapok alatt is. Szóval kérjetek kedvezményeket mindenhol, hátha kaptok is minél több helyen.
A cégek hirdetései és árai is főleg az új ügyfelek bevonzására fókuszálnak. Sok esetben az újonnan szerződő ügyfél jobb árakat és ajánlatokat kap, mint a már meglévők. Ezek miatt sok esetben érdemesebb rendszeresen váltogatni a szolgáltatókat, mint hosszú távon elköteleződni  egy cégnél. Ugyanakkor sok helyen az ügyfelek megtartására is komoly erőket fordítanak. Vannak cégek, amik eleve pontokkal, kedvezményekkel, ajánlatokkal díjazzák a hűséget, de ha kimondottan rákérdeztek, hogy tudnak-e a konkurenciával versenyképes ajánlatot adni, hogy ne hagyjátok ott őket, akkor sok esetben akár az amúgy meghirdetettnél kedvezőbb tarifák is előkerülhetnek. Egy próbát mindenképp megér – pláne, ha rengeteg időtök van ilyesmire!
Akinek van, annak érdemes lehet átnéznie a megtakarításokat, befektetéseket is. Aki maga nem ért hozzá, annak pedig ajánlott tanácsadóhoz fordulnia is. Ha terveztek különféle fejlesztéseket, beruházásokat, akkor érdemes azok körülményeit átgondolni, hogy érdemes-e most megejteni, vagy jobb várni velük, az sok tényezőn múlhat. Bizonyos helyzetekben a válság (főleg, ha tovább elhúzódik), akár segítheti is a beruházási terveket, ekkor érdemes lehet várni velük. Másrészt viszont, ha most van szükség valamilyen eszközre, ami már a karantén ideje alatt is jól jön, akkor lehet, hogy most jobb ajánlatokra is találhattok. Az ilyen ajánlatokkal akár ti is jól járhattok, meg akár annak is segíthet, akinek fontossá vált most eladni a dolgait.

Válogass az egyes témakörök között, vagy lapozz az előzőre <-> lapozz a következőre!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!