Tovább romlanak a fotósok karrier kilátásai

Fotózás a 195. helyen a rangsorban
Teljes listáért katt a képre!

Fontos és érdekes tanulmány jelent meg az amerikai munkaerő piacról. A Career Cast álláskerső oldal közétette a szakmák aktuális rangsorát. Legrosszabb 25-be került a fotós, az újságíró és a tévébemondó szakma is, a lemezlovas (dj), dokkmunkás, kamionsofőr, buszvezető, bolti eladó, favágó és taxisofőr mellett. Az élvonalban genetikai tanácsadó, matematikus, egyetemi tanár, foglalkoztatás terapeuta és statisztikus. Hátrébb csúsztak a rangsorban, de még mindig előkelő helyen vannak a korábbi éllovas aktuárius (kockázat elemző), biomérnök és szoftver fejlesztő szakmák is.

Amerikai szakmai rangsor
USA Today és a DPreview is írt róla, hogy a Career Cast idén is elkészítette tanulmányát a legrosszabb karrier kilátásokkal rendelkező szakmákról.

Fontos már az elején kihangsúlyozni, hogy egy amerikai álláskereső portál elemzéséről van szó, így a rangsor az USA munkaerő piaci adataiit, munkakörülményeit és bérszínvonalát veszi alapul.  Különösen az összegekkel kapcsolatban érdemes észben tartani, hogy a fizetések magasnak tűnhetnek, de azért a lakbérek, megélhetési és egyéb költségek is máshogy néznek ki Amerikában (persze ebben a kontinensnyi országon belül is nagy szórás lehet, amivel már a tanulmány nem számol, csak átlag értékek szerepelnek benne). Magyarországhoz képest sok eltérés lehet, de az elemzésben szereplő sok szempont és a változásokat okozó jelenségek azonban nemzetközi szinten, így hazánkban is ugyanúgy (vagy akár még inkább) érvényesülhetnek.
Azt is fontos kiemelni az adatok helyes értelmezéséhez, hogy a tanulmány az egyes szakmák művelőinek főállású, alkalmazotti munkaviszonyairól szól. Illetve sok esetben gyűjtő fogalmakat emleget a tanulmány egy-egy szakmaként, miközben a fotózás esetében különösen is igaz, hogy a szakmának rengeteg gyökeresen eltérő alterülete (lásd a fotózási műfajokról szóló gyűjtésemet), amiket nagyon nehéz, hacsak nem teljesen lehetetlen egymással összehasonlítani.
A lista összzeállítása során alkallmazott módszertan részleteit inkább nem ismertetem, de a CareerCast oldalán részletesen leírják, hogy milyen adatokkal és hogyan számoltak.

Újságírás a 218. helyen
Listárért katt a képre!

A fotózás és az újságírás visszaesett
2013-ban már írtam a blogon a Career Cast akkori szakma rangsoráról, így érdemes az aktuális adatokat az akkoriakhoz is hasonlítani. A friss elemzés szerint mára még rosszabb helyzetbe került a fotós szakma és a jövőbeni kilátásai sem túl fényesek.
A hat évvel ezelőtti 200-as listán még külön szerepelt a 172. helyen a fotós szakma, közvetlenül az építőmunkás és a varrónő között. Önálló szakmaként listázták a 188. helyen a fotóriportert, ami az akkori listán közvetlenül a mosogató és a börtönőr között állt a rangsorban. Rokon szakmákként pedig a lista legvégén, közvetlenül a favágók mögött a 200. helyen kullogtak az újságok riporterei. A tévbemondók  értékelése sem volt sokkal előkelőbb, ők a 184. helyen álltak akkor.
Mostanra a lista némileg átrendeződött. Az önálló fotóriporter szakma teljesen eltűnt a 200-ról 220-asra bővült listáról. A fotós szakma pedig  huszonhárom hellyel lejjebb csúszva a 195. helyre került holtversenyben a fémlemez megmunkálóval, közvetlenül a postai levél kézbesítő mögé, de valamivel a felszolgáló, hegesztő és tetőfedő elé. A tévé bemondók besorolása 19 helyet romlott, így a 213. helyre csúsztak. Az újságíró szakma pedig a korábbi 200-as lista sereghajtó 200-adik helyéről az idén 220-asra bővült lista 218-adik helyére került, ezzel sikerült egy hellyel beelőzni a favágókat, illetve a hat évvel ezelőtti 146-odik helyről 220-adikra visszaesett taxisokat.

Mit is jelent ez a rangsor?
A szakmák rangsorának felállításához kidolgozott szempontrendszer figyelembe veszi a munkakörülményeket, stressz faktort, növekedési kilátásokat és az átlagbért. A fotózás esetében az oldal jó munka körülményeket (83/218), magas stresszt (169/218) és rossz növekedési kilátásokat (206/218) ír. Az újságírásnál nagyon rossz munkakörülményeket (206/218), nagyon magas stresszt (211/218) és nagyon rossz növekedési kilátásokkal (213/218) kalkulálnak.
Mindehez $32 490 (kb. 9.4 millió forint) éves, vagyis nagyjából $2 700 (kb. 780 ezer forint) havi átlagbérrel számol. Az újságírók esetében az elemzés $39 370 (kb. 11 millió forint) éves átlagbért ír, amit még fejben is könnyű leosztani, majdnem 1 millió forintos havi átlagbért jelent. Ezek elég soknak tűnnek Magyarországról nézve, azonban mindkét összeg a 37 690 dolláros (kb. 10 millió forint feletti) éves amerikai átlagbér környékén mozognak, ami havi $3140 (kb. 900 ezer forint).

Az elemzők értékelése szerint egyre több fotós állás szűnhet meg a jövőben, növelve a kollégák létbizonytalanságát. Míg a legtöbb állásban átlagosan 7%-os foglalkoztatottság növekedés várható Amerikában a 2016-2026-os időszakban, addig a fotós állások száma mintegy 5%-al csökkenni fog. Ennek fő okaiként a mobiltelefonok terjedése mellett azt emelik ki, hogy Amerikában is egyre több helyen alkalmaznak szabadúszó fotósokat a korábban hagyományosan főállású fotós állások betöltésére is.
A becslések tehát nem egyértelműen azt állítják, hogy minden utcára kerülő fotós munkája is törvényszerűen megszűnik, vagy hogy ezentúl mobillal fogják elvégezni (bár biztosan ilyenek is lesznek, mint arra eddig is sok példa volt már). A szervezeti átalakítások és feladatok külső cégekbe, kis és magán vállalkozásokba szervezése ugyanúgy benne van ebben a statisztikában. Hogy ez a szakma egészére, a munka és minőség megbecsülésére, a fotósok megélhetésére, bérszínvonalára, anyagi és egzisztenciális biztonságára hogyan hat, az nem feltétlenül jelenik meg ebben a felmérésben – és persze azt sem tudjuk, pontosan mit is értenek a fotós szakma alatt az elemzők, mióta a különálló fotóriporter szakma kikerült a listáról.

Az újságírók munkakörénél a magas stesszt nem csak a lapzárta és vezetői nyomás, de a munka körülmények, éles helyzetek, sőt az olvasói kritikák, vagy akár fenyegetések és politikai nyomás figyelembevételével kalkulálták. Az újság szűnése, átalakulása, fotósok leépítései alapján még a fotózásnál is nagyobb, 10%-os foglalkoztatottság csökkenést várnak az újságírásban – tartok tőle, hogy az eltűnt fotóriporter szakmát pedig az újságírással egybevonva kezelik már egy ideje. Különös tekintettel, hogy egyre több helyen integrálódnak a tevékenységek és még a Reuters is ebbe az irányba halad. Persze az a tanács is túlzás, hogy fotózás helyett menj inkább buszvezetőnek, kamion sofőrnek – pláne taxisnak.

Más szakmák is sokat mozogtak
Azt hiszem, érthető, hogy a listával első sorban a fotózás és újságírás szempontjából foglalkozom, mert a blogomhoz ezek állnak közel. Hogy az összenashonlítás kedvérért ne csak ezekkel foglalkozzak, megnéztem pár másik szakma mozgását is a hat évvel ezelőttihez képest.  Mint azt az allábbi hevenyészett lsita is mutatja, számos hagyományos, gyakori szakma lefelé csúszott a listán. Ugyanakkor mint az a lista elején is látszik, több új, jobbára magasabb képzettséget igénylő és jobban fizetett szakma is felkerült a listára, amik jobbára az elejét erősítik

íme néhány másik szakma mozgása is a ranglistában. A bevezetőben már elmlítettem, hogy a 2013-as listavezető Aktuárius (Kockázat elemző) szakma a 10. helyre csúszott le. A szoftver mérnök 3-adikról a 11. helyre került. A rendőr 166-ról 186-ra esett vissza, a tűzoltó 167-ről esett 209. helyre. Az építőmunkás 171-ről 205-re esett, a szobafestő  174-ről 210-re, hentes 183-ról 188-ra, divattervező 182-ről 192-re, felszolgáló 185-ről 197-re, favágó 199-ről 219-re, hivatásos katona 198-ról 216-ra.

Fotós az Uber elleni taxis töntetésen
Fotó: Völgyi Attila / blog.volgyiattila.hu

Taxisok a lista végén
Legdrámaibb talán a taxis szakma mélyrepülése. Ők hat éve a 146. helyen voltak, akkor megelőzve a fotósok 172. helyét, a fotóriporterek 188. helyét, a tévé bemondók 184. helyét és az újságírók 200. helyét is. Mostanra viszont a kibővült lista legutólsó, 220-adik helyre zuhantak vissza az Amerikában alacsonynak számító $24 880 (kb. 7 millió forint) éves, vagyis nagyjából $2000 (kb. 600 ezer forint havi) fizetéssel, amiért kedvezőtlen munkakörülmények között éjjel-nappali műszakokban, időjárástól függetlenül kell dolgozni. Talán nem szorul magyarázatra, hogy a stressz faktorhoz a forgalmi nehézségek, az esetleges durva, sőt akár erőszakos utasok és a rablótámadások veszélye is hozzájárul. Hozzájárul a stresszhez, hogy mindössze 5%-os növekedés várható a munkahelyek számában, ami akár könnyen túlzásnak is bizonyulhat majd az Uber, Lyft és hasonló szolgáltatások terjedésével, illetve az önvezető autók térnyerésével.

2018 legjobb és legrosszabb szakmái:

1. Genetikai Tanácsadó
2. Matematikus
3. Egyetemi tanár
4. Foglalkozásterapeuta
5. Statisztikus
6. Orvosi rendszer menedzser
7. Data scientist
8. Információ biztonsági elemző
9. Operáció kutatási elemző
10. Aktuárius (Kockázat elemző)
11. Szoftver fejlesztő

186. Rendőr
187. Rendezvény szervező
188. Hentes
189. Honvéd tábornok
190. Mentő ápoló
191. Koreográfus
192. Kárpitos
192. Divattervező
194. Postai levél kézbesítő
195. Fémlemez megmunkáló
195. Fotós
197. Felszolgáló
198. Hegesztő
198. Tetőfedő
200. Vizi közlekedési dolgozó
201. Kőműves
202. Autószerelő
203. Vásárló
204. Teherautó söfőr
205. Építőmunkás
206. Dokkmunkás
207. Buszvezető
208. Szakács
209. Tűzoltó
210. Szobafestő
211. Kártevő irtó
212. Hirdetés értékesítő
213. Tévébemondó
214. Lemezlovas (DJ)
215. Börtönőr
216. Hivatásos katona
217. Bolti eladó
218. Riporter (Újságnál)
219. Favágó
220. Taxisofőr

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!