Világsztárokat és rajongókat is perelnek a paparazzik

Khloe Kardashiant
Fotó: Glenn Francis/Wikipédia

Egyre több hír szól a sztárokat bíróságon szerzői jogok megsértése miatt perelő paparazzikról és a törölt rajongói oldalakról. Sok híresség és rajongóik is nehezen emésztik meg, hogy a róluk készült képeket nem használhatják csak úgy.
A fotósok viszont nehezen emésztik meg szerzői jogaik megsértését, amiért akár világsztárokat is berepelnek és rendre meg is nyerik ezeket a pereket. Végeredményként viszont a hírességek elkezdték nevelni a követőiket is.

Változnak a trendek
A BBC cikke nyomán a 444 is írt róla nemrég, hogy megfordult a trend és ma már nem a hírességek citálják bíróságra a lesifotósokat, hanem a paparazzik (és az őket képviselő ügynökségek) perelik a sztárokat. Méghozzá nem is a fotózásra adott erőszakos reakciók miatt, hanem a jogtalan képfelhasználásokért.
Ahogy azt már én is többször megírtam a blogon, például a képtolvajok alaptalan kifogásairól szóló írásomban is, gyakori tévképzet, de attól hogy valaki szerepel egy képen, még nem szerez jogot a kép felhasználatára. A kép felhasználásához mindenképpen szükség van a fotós engedélyére is. Nincs ez másként a paparazzi képekkel sem. Ezt viszont a sztárok – akárcsak gyakran a hétköznapi emberek is előszeretettel felejtik el. Viszont akiknek sok százezres, vagy akár több milliós követő tábora van és milliókat, milliárdokat keres a hírnevével, az biztosra veheti, hogy az engedély nélküli képfelhasználásaiért is perbe fogják. A különféle cikkek számos hírességet emlegetnek. Talán legutóbb a modell Gigi Hadid Instagram képéről jelentek meg cikkek, de Jennifer Lopez és az amerikai foci sztár Odell Beckham Jr. is érintett hasonló ügyekben.

Khloe Kardashian az elsők között
Több forrás is Khloe Kardashiant említi elsők között a hasonló perek közöött, amiért megosztott egy róla készült paparazzi fotó az Instagramján. A brit Xposure Photos ügynökség 175 ezer dolláros (közel 50 millió forint) keresetet nyújtott be az amerikai valóságshow sztár ellen. Azzal érveltek, hogy az (akkor még csak) 67 millió követővel rendelkező Instagram profilon történt megosztás az ügynökség szerint kimerítette a “tudatos, szándékos és visszaélésszerű” szerzői jogsértést. Különösen annak fényében, hogy ugyan engedélyt kérni nem volt ideje a sztárnak, de azért arra volt ideje, hogy a újságban talált képről az ügynökség forrásmegjelölését levágja.

A The Fashion Law cikke által idézett per iratok szerint Kardashian nem privát célokra használja mostanra már 91,1 millió követővel rendelkező Instagram oldalát. Személyes márkáját épít, üzleti érdekeit és termékeket értékesít rajta, így a kép felhasználása sem privát célú, hanem egyértelműen üzleti tevékenység. A híresség később törölte a fotót és peren kívül megállapodott az ügynökséggel, így bírói ítéletre nem került sor, sőt azt sem tudhatjuk, mennyibe került a világhírű celebnek ez a szerzőjogi lecke.

Khloé: “Igen! Előbb licencelnem kell némelyik képet. Egy paparazzi beperelt a múltban, mert reposztoltam egy képet MAGAMRÓL. Így most tovább tart a képeket posztolnom, mert előbb licencelnem kell, hogy ne vegyék el a pénzem. NINCS SEMMI ÉRTELME.”
Tweetért katt a képre!

Törölt rajongói oldalak
Egy Twitter posztja szerint azóta Khloe Kardashian megszerzi a képek használati jogát, de a helyzettel elégedetlen, mert ez lassítja a képek közzétételét, na meg persze pénzbe is kerül neki. A rajongók viszont továbbra sem foglalkoznak a szerzői jogokkal és az ügynökségek következetesen törölltetik is a sorozatos jogsértésen ért rajongói oldalakat. Ezzel kapcsolatos kijelentései alapján viszont Kardashian továbbra sem érti a szerzői jogvédelem lényegét.

A BuzzFeed cikke (és a benne megjelent Instagram/Twitter kommentek) szerint több tucat Kardashian rajongói fiókot töröltek az engedélynélküli képfelhasználások miatt. Köztük több, akár milliós követő táborral rendelkezőket is. A rajongók arra panaszkodnak, hogy ők nem bevételért csinálták és ezen nőttek fel, sőt az életük munkája van benne, hogy a kedvenc sztárjaikról készült képeket megosztották, felháborítja őket, hogy mindezt tönkreteszik. (Ezek a panaszok nekem a kalózok által elronott szoftverfejlesztő játék esetét idézik, meg persze amikor valaki netről gyűjtött képekből készített galériájának lemásolásáért panaszkodott.)

A rajongók indítottak egy change.org aláírásgyűjtést is, hogy a rajongói képmegosztások szabad felhasználásnak minősüljenek és ne legyen szerzőjogi következménye. Ez persze még akkor sem vállna valóra, ha netán összegyűllne a szükséges mennyiségű aláírás. A szabad felhasználás ugyanis igen korlátozott mértékben és csak hozzáadott értékkel rendelkező, az eredeti műveket átértelmező alkotások esetén, vagy olyan nyomós társadalmi közérdek miatt, mint például az oktatásban történő felhasználás számíthat jogi kivételnek. Ráadásul akkor is minden esetben egyedi elbírálás alapján. A kezdeményezés komolyságát az is jól mutatja, hogy a célként kitűzött ötezer támogatóból még három ezret sem sikerült bő háromnegyed év alatt összeszedniük a celeb fotókkal amúgy milliós követő táborokat megszólító oldalaknak.

Kim Kardashian West: “Utálom, hogy a paparazzi ügynökségek lekapcsoltatják a rajongói fiókokat! Ki kell valamit találnunk! Talán elindítjuk a saját ügynökségünket? Aztán a rajongóink posztolhatnak mindent, amit akarnak!!!!! Hadd ötlleteljünk a családdal!
Tweetért katt a képre!

Saját paparazzzi ügynökség?
Khloe testvére, Kim Kardashian azt is kilátásba helyezte, hogy ezentúl rejtőzködni fog a paparazzik elől és talán saját paparazzi ügynökséget is indítanak testvéreivel, hogy szabadon felhasználható képeket biztosítsanak a rajongóik számára.

Kim Kardashian West: “Amióta a paparazzi ügynökségek nem engedik a rajongókat reposztolni, az összes képemet a saját fotósom készíti és ti mindent megoszthattok, amit akartok <3 Ha bármikor ügynökségi képet posztolok, azt engedéllyel fogom tenni és jelezni fogom. Kérlek, azokat ne reposztoljátok!
Tweetért katt a képre!

Pár hónapja felhívta a követői figyelmét, hogy a saját képeit az ő fotósa készíti és azokat a rajongók szabadon megoszthatják, ha más ügynökségek képeit használja, akkor megjelöli az ügynökségeket és ilyen esetben ne osszák meg a rajongók a képeket, mert annak jogi következményei lehetnek, amit senki nem akar. Úgy tűnik ők is elkezdték helyes viselkedésre nevelni a követőiket.

Változnak az idők
Nagyon érdekes változás, hogy a vezető hírességek már nem azért panaszkodnak a paparazzikra, hogy követik, zaklatják őket és betolakodnak a magánéletükbe, hanem hogy a képeket nem használhatják ingyen. Sőt már ott tartunk, hogy a hírességek maguk is beismerik, hogy a paparazzi képekre nekik is szükségük van, sőt azért kezdenek harcolni, hogy legyenek ilyenek és minél többen hozzájuk férjenek. Sőt, miután megégették magukat, a celebek is elkezdik nevelni a követőiket, hogyan tudnak helyesen eljárni.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!