Workshopon készült beállított kép nyert rangos díjat

Díjnyertes fotó és készítése
Balra: Edwin Ong Wee Kee díjnyertes képe
Jobbra: Ab Rashid werkfotója

A PetaPixel és több más lap is beszámolt róla, hogy a Hamdan International Photography Award (HIPA) 2019-es 120 ezer dolláros nagydjájanak nyertese Edwin Ong Wee Kee olyan képpel nyert, ami egy tömeges fotózás során készült.

A fotó nagy vitát váltott ki a fotós társadalomban, mert a jelek szerint beállított képről van szó. Ráadásul vélehtően még csak nem is maga a fotós önmaga állította be azt, hanem egy workshop jellegű helyzetben készült. Az is megkérdőjelezi a fotónak ítélt díjat, hogy egy pályázaton az egyedi és különleges alkotásokat díjazzák.

A PDNpulse cikkében azt írják, hogy a fotós “utazása során történt váratlan megálló” során készítette a díjnyertes képet. Csakhogy az Ab Rashid által közzétett werkfotó egészen más kontextusba helyezi a díjnyertes képet.

Ugyanakkor a szóban forgó pályázat szabályzata nem tiltja, hogy beállított képekkel pályázzanak, így a pályázat szabályainak megsértésről nem beszélhetünk.

Sajnos nem tettem, de korábban már akartam írni a hasonló helyzetekről, amikor az alábbi tömeges turista fotóztató videó terjedt a Facebookon:

Persze a látvány Magyarországon sem teljesen ismeretlen, hiszen a PhotoExpo, sok workshop és sok más rendezvény is hasonló lehetőségekkel vonzza a fotósokat:

Ti mit gondoltok a fenti kép díjazásáról?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!