Kísérlet vége, megszűnik a Cink.hu

cink_logoMúlt héten bejelentették, hogy megszűnik a Cink. Véget ért a Gawker kísérlete a Kija motorral. Szélnek eresztik a stábot és magára hagyják az oldalt. Számomra ilyenkor mindig az a nagy kérdés, hogy mi lesz majd a felhalmozott tartalommal?

Szily László múlt héten bejelentette a Cink megszűnését, majd azt is megírták, hogy látogatottságuk meglódult a bejelentés után és sosem látott magasságokba szárnyaltak a mutatóik. Talán félig viccelődve azt is megállapítják, hogy nem szűnnének meg, ha mindig ennyien olvasták volna őket. Az oldalt ez viszont nem fogja megmenteni. A mindenféle statisztikákkal tarkított búcsúposztban azért ott a burkolt(?) üzenet, hogy a Cink eladó is lehet éppenséggel, ha akad rá vevő és azt is írják, hogy a korábbi tulajdonos Gawker lényegében az üzemeltető csapatnak ajándékozta az oldalt, azt csinálnak vele, amit akarnak, csak pénzelnie ne kelljen. Szily azt is írja, hogy mivel a blogolásról nehéz leszokni, így talán valamennyi poszt még akkor is meg fog jelenni, ha nem lesz új tulajdonosa az oldalnak, de nyilván valamiből meg kell élniük, így most mindenki új munkahely után néz – és valószínűleg ott fog majd publikálni, hogyha talál és ott hagyják.

Szily László búcsúszelfije
Fotó: Szily László/Cink

Az online lapok megszűnésekor én mindig a digitális enyészet kérdését szoktam felvetni. Szörnyűnek tartom, amikor hosszú évek kemény munkájával felépített tartalmak egy mozdulatra eltűnnek a netről és ezzel helyreállíthatatlan lyukakat ütnek (nem csak sajtó) történelmünk digitális korának feljegyzésein. Talán az amerikai Gawkar elég tőkeerős hozzá, hogy elférjenek a Cink anyagai a szerverükön és ne akarják az előállított tartalmakat végleg törölni. De ki tudja, hogy meddig fognak erre erőforrást és figyelmet szánni, vagy mikor jön majd egy olyan technikai átállás, aminek áldozatává válik majd a tartalom és még ha feltűnik is valakinek, akkor se biztos, hogy foglalkozni fognak vele, hogy helyreállítsák az elveszett, de már nem nagyon hiányzó tartalmakat. Számomra ez tűnik minden weboldal megszűnésének legnagyob problémájának.

Kiegészítés: Két hónappal a Cink búcsúzása után összefoglaló jelent meg arról, hogy a szerkesztőség tagjai közül ki merre folytatja a Cink után. Szily László a 444-hez ment, Boros András az Origo Reblog szolgáltatásához, Inkei Bence a VS.hu-hoz, Gazda Albert leginkább könyvet ír. Bár a cikkből kimaradt, de kommentelők rákérdeztek, a Cink egyetlen fotósa, Nagy Attila Károly eddig is a Gizmodo munkatársa volt és csak mellette dolgozott be a házon belül működő Cinknél is. Most már csak a Gawker angol nyelvű oldalán publikál mindenféle érdekes témáról.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!