Megszűnt az InPhoto Blog

InPhotoBlog-logoSzerdán reggel tulajdonosa felszámolta a magyar fotográfiai blogoszféra egyik legérdekesebb fotós szakmai oldalát. Az InPhoto blogon az aktuális technikai hírek mellett első sorban a fotótörténeté, és a hagyományos technikai eljárásoké volt a főszerep.
Kiegészítés: szerencsére a bloggazda néhány nap múltán meggondolta magát és visszaállította törölt blogját, sőt a szerkesztését is folytatja.

Napi pár száz olvasót számláló közönségével még annyit sem közölt a blogger, hogy felhagy eddigi ténykedésével. Látogatói csak annyit tapasztaltak, hogy egyik napról a másikra nyom nélkül eltűnt minden tartalom az oldalról. Ezt már nekem is több olvasó jelezte, csak a nemzeti ünnep körül akadt tennivalók miatt nekem sem volt eddig időm foglalkozni a témával.

Családi okokból nincs folytatás
A blogot Romanee Conti (RC) szerzői álnéven ütemeltető blogger velem valamivel közlékenyebb volt. Aznap reggel egy szűkszavú magán levélben tudatta velem döntését:

“Már ne keresd a blogom, nincs már, így alakult. Családi összeveszés végett kitöröltem.”

Aztán mi még feszegettük ezt a témát egy darabig, de a lényeg ennyi. A magánéleti részét értem, és valahol megértem, az eljárásával viszont egyáltalán nem értek egyet.

Odaveszett az értékes tartalom
A blog bár sosem tört be a legolvasottabb szakmai oldalak közé, elég sokan ismerték, és sokan – köztük én is – kisebb-nagyobb rendszerességgel látogattuk. Főleg ritka szakmai tartalmai miatt pedig elég sok fotótörténeti témában első, sőt magyar nyelven sokszor egyedüli találatként jelenítette meg a Google. Aki pedig véletlenül keveredett az oldalra, általában nekiült, és gyakran egyszerre végigolvasva visszamenőleg a teljes tartalmat.

Ez az érdekes, hasznos, és fontos szakmai tartalom az, amit a blogger most egy hirtelen – és szerintem megfontolatlan – mozdulattal kitörölt az Internetről. Egy (talán több) családi vita, és talán nem ok nélküli idegesség, és egy hirtelen törlés miatt odaveszett három év munkája, a posztokhoz füzött olvasói kommentek, és értéktelenné váltak, hisz sehova sem mutatnak már többé a régi bejegyzésekre mutató külső linkek Internet szerte minden oldalon épp úgy, mint az én blogomon.

Ezt szoktam én digitális enyészet címszóval emlegetni, mikor valamilyen okból elérhetetlenné válik egy tartalom az Interneten. Pedig azt hinnénk, hogy az Internet korlátlan, és örök. Mégis egy pillanat alatt odalehet rajta bármi, vagy akár minden.

Lehet még visszatérés
Romanee Conti egyelőre azt állítja, végleg befejezte a blogolást, és örökre lehúzta az InPhoto Blog jelképes rolóját. De arra van remény, hogy a tartalmak visszatérnek. A posztok jelentős része neki megvan, és az Indextől a Blog.hu üzemeltetőitől is számít némi segítségre, hogy legalább a felhalmozott tudásanyag visszatérjen. Egy nap pedig talán az alkotni és megosztani vágyás is visszatér.

Te mit gondolsz az InPhoto Blog megszűnéséről?

Kiegészítés: szerencsére a bloggazda néhány nap múltán meggondolta magát és visszaállította törölt blogját, sőt a szerkesztését is folytatja.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!