Frappáns válasz a homofób megrendelőnek

BrentwoodPhotography-rainbow-profilePictureMagyarországon is egyre gyakrabban felvetődő kérdés, hogyan is kezelje egy fotós a munkát melegekkel és mások ettől való viszolygását. Emiatt is tartom fontosnak és talán tanulságosnak, de mindenképpen gondolatébresztőnek ezt az amerikai történetet.

A blogom Facebook oldalán egy pár kommentelő korábban annyira hiányolta a szivárványos témákat, hogy még olyan téma alatt is szóba hozták, ahol nem foglalkoztam ilyesmivel. Most hogy az amerikai bírósági döntés után a Budapest Pride is aktualitást ad és még időm is volt megírni, úgy érzem, hogy foglalkoznom kell ezzel a témával.

Bár a nemzetközi fotós oldalak jó részén végigsöpört (SLR Lounge, Fstoppers, DIY Photography, stb.) és még a külföldi mainstream híroldalak, mint a Telegraph, Daily Mail, Huffington Post és a Buzzfeed is foglalkoztak vele, magyarul mégis csak a Printscreenen és a Librariuson találtam nyomát ennek az érdekes kis történetnek. Pedig a probléma különféle formákban eddig is előkerült időről-időre nem csak külföldön, hanem a magyar fotósok életében is: hogyan viszonyuljon egy fotós a melegekhez és a melegházassághoz és hogy felvállalja-e ilyen nézeteit (bármi legyen is az) nyilvánosan, vagy inkább konfliktust kerülve magában tartsa? A dilemmát ki-ki saját vérmérséklete és értékrendje szerint reagálja le, de tudom, hogy sokakat elbizonytalanít.

Az üzenetváltás eredetiben

Az üzenetváltás eredetiben

A közelmúlt nagy profilkép szivárványosítási szezonjában az egyik amerikai fotós vállalkozás is szivárványosra cserélte a profilképét. Ahogy az ilyen lépéseken nálunk is sokan felháborodtak és bojkottal is fenyegetőztek, úgy a tengeren túlon is sokan indulattal reagáltak a melegekkel vállalt szolidaritás megnyilvánulására. A történetben szereplő fotós cég egyik ügyfele is fontosnak érezte határozottan kifejezni nemtetszését. A menyasszony ezt kommentelte a szivárványos profilkép alá:

“Üdv Brentwood. Szeretnénk tájékoztatni róla, hogy mi NEM fogjuk igénybevenni a szolgáltatásait az esküvőnkre. A vőlegényem és én a hagyományos házasságot támogatjuk egy férfi és egy nő között. Nem akarjuk, hogy a pénzünk olyan helyre menjen, ahol máshogyan gondolkodnak. Másodsorban szeretném megkérdezni, hogyan kaphatjuk vissza az előleget? Köszönettel. [név elrejtve]”

A fotós pedig ezt válaszolta:

“Hű, nem tudom, most mit is mondjak erre. Mondanám, hogy csalódást okoz, de igazából jónak tartom, mert most már a cégünk sem szeretne önökkel dolgozni. Nem azért, mert az önök más nézetet vallanak, mint mi, hanem azért, mert azt gondolják, hogy amiatt, hogy önök nem támogatják a melegházasságot, másnak sem lenne szabad így tennie. Olyan ez, mintha maguk nem szeretnék a brokkolit és emiatt azt követelnék, hogy a világon senki más se fogyassza. Ha nem tetszik a meleg házasság, az rendben, ne házasodjon saját nemével. Engem személy szerint arra tanítottak, hogy ne ítélkezzek mások felett és szeressek másokat. Szóval megpróbálok nem ítélkezni önök felett és nem fejtem ki a véleményem önökről. A Brentwood Photographynál mi a szerelem mindenféle formájával találkozunk.
Ami az előleget illeti, remélem, elolvasták az önök által aláírt megbízási szerződés első bekezdését, ami rögzíti, hogy a foglaló nem visszatérítendő. De ne aggódjanak, nem tartom meg! Emiatt az üzenetváltás miatt úgy döntöttem, hogy az önök 1500 dollárját felajánlom a GLAD melegjogi szervezetnek. Hadd legyek az első, aki köszönetet mond! Kedves [név elrejtve], nagyon köszönöm, hogy támogatják ezt a remek ügyet! Az önök pénze nélkül nem tehettem volna meg! Tisztelettel és szeretettel, Brentwood Photography.”

Valamivel a komment vita után a fotós Instagramon megosztotta az alábbi képet egy brokkoliról. Mellé azt írta, “Végre találtam egy brokkolit, ami tetszik. Ugyan nem igazán szeretem a brokkolit, de remélem, hogy mindenkinek joga van szeretni, ha ő úgy dönt. Lájkold és oszd meg, ha támogatod, hogy bárki szerethesse a brokkolit.”

Brentwood Lee vállalkozása Facebook oldalán nagyon udvariasan utasítja el a mintegy 2000 levél némelyikében érkezett párkapcsolati és házassági ajánlatokat, mivel heteroszexuálisként a nőket szereti, csak fontosnak tartja mások szabadságát. Kevésbé udvariasan emlékszik meg viszont arról, aki hajnali 1-kor hívta fel az édesanyját, sértéseket, vagy épp halálos fenyegeést küldött neki, hogy tudassa vele, milyen durvának tartja az ügyfélnek adott válaszát. Minden esetre Lee azóta sem bánta meg a döntését, kitart a véleménye mellett és azt írja, hogy máskor is ugyanígy reagálna.

Szavazz alább, hogy te mit gondolsz a meleg esküvő fotózásról!

Te vállalnál melegesküvő fotózást?

View Results

Betöltés ... Betöltés ...
Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!