Bizalmi embere lopta meg Steve McCurryt

Az elkövetőForrás: NPPAKészítő ismeretlen

A tolvaj Bree DeStephano
Forrás: NPPA
Készítő ismeretlen

National Geographic legendás fotósát saját asszisztense lopta meg, komoly anyagi kárt okozva ezzel Steve McCurrynek. A kárt 654 ezer dollárra becsülik (kb. 183 millió forint) és ezúttal nem (csak) a fotós szerzői jogainak megsértéséről van szó, ugyanis a munkatárs könyveket és drága művésznyomatokat is ellopott a stúdióból. Ezeknek már az anyagköltsége is komoly tétel, persze az eltulajdonított képek eszmei jelentősen megnöveli az összeget.

SteveMcCurry-photoBook

Forrás: Steve McCurry

A 32 éves Bree DeStephano 2012 óta élt vissza nagyon csúnyán bizalmi helyzetével. Saját gazdagodására használta ki, hogy rábízták a művésznyomatok értékesítését. A nő a sokat utazó McCurry tudta nélkül ellopott 50 darab korlátozott darabszámú fénykép nyomatot és 233 darab fotóalbumot. A lopás során nem csak a stúdió leltárát hamisította meg, hanem az egyedi számozások nyilvántartását is.
Zsákmánya egy részét galéria tulajdonos bűntársával szövetkezve, illetve  különféle felhasználóneveken a weben értékesítette. Mikor főnöke rájött, rögtön kirúgta, aztán bevonta a hatóságokat is. A Chester Megyei Körzeti Ügyészség közleményben “Afgán lány műkincslopásnak” nevezett ügyben a helyi rendőrség nyomozást indított és miután fény derült a bűncselekmény léptékére, illetve néhány kép is előkerült, az elkövetőt letartóztatták, óvadéka 250 ezer dollár (kb. 70 millió forint). A nő tettestársa, Brandon Donahue ellen a coloradoi hatóságok járnak el.

via PetaPixel, NPPA

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!