Eltűnik a HVG Nagyítás blogja

Képek jobbra...

Képek jobbra…

A cím egy kicsit megtévesztő, mégis igaz. A félreértést maga a HVG szülte, amikor két külön dolgot neveztek el teljesen egyformán. Népszerű és máig változatlan Nagyítás-képgalériájuk mellett 2012 nyarán elindult ugyanis a Nagyítás fotóblog, ami ugyanazon a címen volt elérhető, mint a nagyképes fotógalériák. Ebben a fotóblogban általában csak egy-két nagy méretű kép volt, némi szöveggel a kép hátteréről, történetéről, esetleg a készítéséről, és ami még eszükbe jutott róla a képszerkesztőknek.
A szerkesztőség viszont egy ideje úgy tűnik, hogy letett ennek a blognak a folytatásáról. Új írások már jó ideje nem kerülnek ebben a formában, így talán a hiánya sem annyira látszik sokaknak.

Nagy hely kis képeknek...

Képek balra…

Egészoldalas képzavar
A kisebb képes Nagyítás válogatások egyébként is furcsa képzavart jelentettek. Vannak ugye a “Nagyítás-fotógaléria” címet viselő tényleg nagy képes (teljes oldalszélességű képeket bemutató) galériák, és időnként megjelentek ugyanazon a teljes képernyő széles felületen ugyanazzal a Nagyítás rovatcímmel, de jóval kisebb képeket bemutató válogatások “Nagyítás-képgaléria” helyett “Fotók”, vagy épp “Nap képe” címmel.

Az oldalsáv kitölti a helyet

Oldalsávval teljes

Persze amikor az oldal szélén kint marad a HVG oldalsávja, akkor hirtelen értelmet nyer, hogy miért is kisebbek ezek a képek a Nagyítás rovat többi képénél, de amikor az oldalsáv nem jelenik meg mellettük, akkor csak lógnak a nem túl nagy képek az üres oldal közepén. Mármint csak jobb esetben a közepén, mert van amikor össze-vissza igazítva jelennek meg, rombolva az oldal esztétikáját. Minden esetre elég zavarossá vált, hogy mit is akar kezdeni a szerkesztőség a Nagyítással és egy kicsit aggasztó, hogy az miért nem sikerül nekik. Szerintem ugyan nem kiírtani kellett volna a Nagyítás blogot, hanem egységes arculatba rendezni a Nagyítás blog többi anyagával és megtartani nagy képes oldalként, hiszen miért ne kerülhetnének ki szóló képek is?

A kép, amit látni kell...sajnos már eltűnt

A kép, amit látni kell
…sajnos már eltűnt

Tűnnek el a képek
Ami ennél jobban zavar, hogy – vélhetően – a felület megjelenésének átalakítása miatt ma már a korábban megjelent anyagok is csak hiányosan jelennek meg. A képek melletti szöveg még jobbára fellelhető, de a képek egyre több anyagnál már nem jelennek meg. Ez pedig egy képekre koncentráló felület esetén elég komoly probléma. Főleg akkor, ha valaki egy másik oldalon talált link, vagy keresés nyomán lyukad ki az oldalon, de legalább ilyen kiábrándító, ha csak böngészi a nagyítás archívumot és éppen csak azt a képeket nem tudja megnézni, amik miatt odakattintott.
Ráadásul feltételezem, hogy ezek a képek ugyanúgy ott csücsülnek most is a HVG szerverein és a biztonsági mentésekben, tovább foglalják a helyet is, csak az oldal megjelenése változott meg és csak emiatt nem látszanak.

Egyre több kép hiányzik

Egyre több kép hiányzik

Digitális enyészet
Nyilván azok vannak többségben, akik mindig csak az új dolgokat böngészik, nekik a régi tartalmak eltűnése, megváltozása nem okoz nagy fejtörést. Ugyanakkor szerintem az Internet nem csak a jelen pillanatról szól (ahogyan a sajtófotó sem), hanem dokumentum, korlenyomat. Ha pedig az online tartalmak csak úgy eltűnnek, törlődnek, azzal a történelmet hamisítják, a megismerhetőségét rontják. Ezért én fontosnak tartom, hogy ami felkerült az Internetre, azt lehetőleg legalább azok ne távolítsák onnan el, akik ezt még megtehetik. Sajos a kelleténél így is sokkal több blog és weboldal szűnik meg, ami miatt törlődik a tartalom. Örvendetes volna, ha legalább azok őriznék az anyagok elérhetőségét, akik még tartják magukat a piaci versenyben.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!