Pörneczi Bálint arcai

Fotó: Farkas Roland

Pörneczi Bálint fényképezőgép nélkül
Fotó: Farkas Roland

Rég nem látott kollégával sikerült csevegnem a közelmúltban. Pörneczi Bálint a Magyar Nemzet főállású és az AFP hírügynökség egyik külsős fotóriportere volt Budapesten, és képszerkesztő a Magyar Nemzet Magazinnál, aztán egy nap immár közel három éve kiköltözött családjával Franciaországba, ahol a nulláról sikerült újra felépítenie fotós karrierjét. A munka mellett kedvtelésből nem mindennapi portrékat készít mobiljával az Instagramra.

Amikor Párizsba költözött, még idegenkedett az okostelefon használatától is, nemhogy azzal fotózzon. Csak fényképezőgépet használt, jobbára digitálisat, de még filmre is rendszeresen fotózott, sőt egyre inkább kacérkodik a nagy formátum használatával. Az ismeretlen nagyvárosban azonban hamar rákényszerült, hogy okostelefont használjon. A tájékozódáshoz, közlekedéshez szüksége volt a navigációra, a metrótérképre, egyebekre. Persze az sem volt hátrány, hogy az Internet és a levelezés is ott lehet a zsebében, úgyhogy rászokott az okostelefon használatára. Ahogy egyre jobban összebarátkozott a ketyerével, elkezdte használni a beépített kamerát is. Franciaországi fotós karrierje nehezen indult be, de mára a Bloomberg amerikai gazdasági hírügynökség helyi fotósa. Közben egyre jobban foglalkoztatta, hogy mire lehet használni az okostelefon kameráját. Bálintot az Instagram használatára barátja Benjamin Girette ösztönözte, aki már jó ideje aktívan használta ekkor is.

További fotókért katt a képre!

További fotókért katt a képre!
Fotó: Pörnezci Bálint (@balintporneczi)

Azt az első perctől tudta, hogy nem akar szelfizni és a vacsoráját fotózni, mint sokan teszik, a színes szűrők pedig kifejezetten zavarták. Eleinte Tumblr oldalán osztotta meg a saját és családja életéről készült képeket, de a személyes naplószerű megközelítésre hamar ráunt. Túl hétköznapinak érezte, ezért fel is hagyott vele. Szükségesnek érezte, hogy legyen valamilyen tematikus és stílus beli megkötés. Inkább egyfajta kordokumentumot szertett volna alkotni. A fekete-fehér filmet és a portrézást mindig is szerette, munkájához August Sander, Richard Avedon és Anton Corbijn adták a fő inspirációt. Ezek fényében kristályosodott ki az ötlet, hogy az Instagramon is bármilyen kicsapongás nélkül egy portré sorozatot készítsen. Nincsenek igazán szabályai, de bizonyos dolgokhoz ragaszkodik és ezeken nem is nagyon akar változtatni. Idő közben megjelentek újabb, talán jobb filterek és képfeldolgozó alkalmazások, talált az eddigieknél jobb megoldásokat is, de inkább egyszerűsíteni szeretné az eljárást. Ma már a képek keretét is elhagyná, de mivel a sorozat eddigi darabjai kerettel készültek, most már megtartja, hogy a képek egységét megőrizze. Minden kép fekete-fehér és mindenki csak egyszer fordul elő a sorozatban, ez alól csak kis családja kivétel, senki más nem ismétlődik. Bálint ügyel a képek ritmusára is, ne kövessék egymást túlságosan hasonló jellegű fotók, változzon az egymás utáni képek kompozíciói, eltérő legyen a téma és a beállítás, más legyen a háttér, hogy változatos legyen az összkép.

Francia sajtárusTovábbi fotókért katt a képre!Fotó: Pörneczi Bálint (@balintporneczi)

Francia sajtárús Tolouse-ban
További fotókért katt a képre!
Fotó: Pörneczi Bálint (@balintporneczi)

A képeket általában hétköznapi helyzetekben, az utcán járva-kelve készíti. Persze a képek nem spontán születnek, nem spontán életképek. Ha lát egy különleges, látványos, vagy más módon karakteres személyt, akkor megkéri, hogy lefotózhassa. Beállítja a fotóalanyokat, olykor kicsit meg is rendezi a képet, vagy a környezetet. Sőt az is előfordult már, hogy stúdió lámpákkal bevilágított egy képet, bár ez nem csak az Instagram kép miatt történt. Olykor a hivatalos munkák közben is készít mobilos képet a címlap fotózáshoz leszervezett alannyal. A fotóalanyok között mindenféle foglalkozású és társadalmi helyzetű ember szerepel, akár világvállalatok vezetői is előfordulnak köztük, de akad sok kétkezi munkás és hajléktalan is. Készültek képei Magyarországon épp úgy, mint Franciaország különböző részein. Anyaga eddig inkább csak az ennek szentelt Instagram oldalon gyűlnek és megosztja őket a Facebookon is barátaival, kollégáival. A további tervek még csak most kőrvonalazódnak, de nemrég a Paris Match közölt válogatást az Instagram portré sorozat képeiből.

Francois Hollande elnökFotó: Pörneczi Bálint

Francois Hollande elnök
Fotó: Pörneczi Bálint (@balintporneczi)

Érdemes megnézni:

Kiegészítés: 2015 januárban Bálint képeiből kiállítás nyílt a Párizsi Magyar Intézetben és nem csak az Index közölt nagy képes galériát anyagából, de az International New York Times is foglalkozott a képeivel.

2015. március 23-án az Index Mindeközben rovata közölte annak kalandos történetét, hogyan készített Instagram portrét Francois Hollande francia elnökről.

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!