Kadhafi véres hullája a címlapon

Online címlapon

Kadhafi halála pezsgő téma a sajtóban, a sajtóelméleti, szakmai írások pedig azt feszegetik, kell-e látnunk a hullát, a kivégzés felvételeit és szükség van-e minderre a lapok címoldalán? Te mit gondolsz?

Aligha van olyan, aki ne hallotta volna tévében, rádióban, az Interneten, vagy az ismerősöktől, hogy meghalt Moammer Kadhafi. Azóta szinte folyamatosan ez a téma a hírekben, képek és galériák tucatjai jelentek meg róla a közelmúltban.

Kell hullák képe a címlapra?
Ezt a kérdést teszi fel Szabó Zoltán az Index cikkében, ami azt vizsgálja, vajon mennyiben szükséges az olvasók tájékoztatásához, hogy képeket és videófelvételeket lássanak a diktátor haláláról. Amellett, hogy a cikk felvillant néhány fontos gondolatot az amerikai sajtó etikai megközelítéseiről, több európai és néhány magyar példát is felhoz a témával kapcsolatban. (Köszönet a linkért az Origofotonak!)

Nyomtatott címlap (Washington DC Express)

Ugyanezt a témát járja körül a Huffington Post írása, jobbára a magyar és európai vonatkozások nélkül, az amerikai gyakorlatot körüljárva, és az USA sajtójának vonatkozó irányelveit bemutatva. Érdemes elolvasni mindkét cikket, és a benne felsoroltakat.

Az arany középút talán abban a megoldásban lelhető fel, hogy a főoldalon talán nem szükséges a halott/haldokló képét közzé tenni, a cikkekben, és a galériákban pedig figyelmeztetés után közölhető, hogy aki nem akarja látni, időben meggondolhassa magát.

Megerősítés
Érdekes adalék még Mong Attila többé-kevésbé kapcsolódó témájú posztja, amiben arra hívja fel a figyelmet, hogy az Origo (akik egyébként a címlapon egy portréval illusztrálták Kadhaif halálát) csak idézőjelek között publikálta a híreket, amíg hivatalos szervek meg nem erősítették azt, ami szintén ritka jele az alaposság szándékának a mai magyar sajtóban.

Te mit gondolsz? Kellenek hullák a címlapokra, és a híradókba?

Ajánlott cikkek:

Readers Comments (2)

  1. Szerintem is arany középút! :o) Mert akkor én nem nézem meg továbbra se…

    Ahogy a fenti címlapból kitűnik, rendesen helybenhagyhatták. De akármilyen ember volt valaki, jó vagy rossz, nem szeretném látni, ahogy megölik, ahogy a meggyalázott hulláját se. :o(

    Tiszta szerencse, hogy előbb olvasom a blogokat, mint a hírportálokat, mert így időben megtudtam, hogy valami szörnyű videó is van róla, így nem mertem azóta se kikattintani az élő könyvjelző felsorolásaiból (13 van, de a velvetszerűségek miatt, az index lényeges rovatai egyesével vannak felvéve: belföld, külföld, bulvár, tech, tud).

  2. Kell hullák képe a címlapra?

    nem, a hírek illusztrálására egyáltalán nem

Comments are closed.