Felháborító: névtelen fotós kiállítására hívnak

NevtelenFotokiallitasFurcsa ezt így leírni, de legalább ennyire furcsa meghívót kaptam a napokban. A meghívott celebek neve csupa nagy betűvel kiemelve, miközben az alkotó nevét még csak meg sem említik. Ennyire (nem) érdekli a pr ügynökséget, hogy kinek a képeiből kovácsolnak éppen népszerűséget és/vagy anyagi hasznot.

Sajnos gyakoribb a jelenség annál, hogy csak erről az egyetlen esetről legyen értelme írnom. Meséltek már több kiállításról, ahol úgy sikerült megnyitni a fotó tárlatot, hogy az érintett politikus vagy városvezető kifejtette magvas gondolatait, mindenki nagyon büszke volt mindenre és mindenkire, épp csak a kiállított képek készítőjét felejtették el megemlíteni, hogy neki is köze van ehhez az egészhez. (Azt most hagyjuk is, hogy vajon kapott-e bármi pénzt, vagy csak a kiállítás különleges lehetőségével jutalmazták a munkáját.)
Így járt valahogy az a kiállítás is, amire tegnap meghívót kaptam, bár itt még csak a meghívónál tartunk, így a kiállítás megnyitásáig normális mederbe zökkenhetnek a dolgok. De azért nem tudok elmenni mellette szó nélkül, hogy egy magát komolynak tartó pr ügynökség képes csupa nagybetűvel szedni a meghívott celebek nevét, miközben a fotók készítőjéről név nélkül ír, egyszerűen csak “alkotó”-ként emlegetve őt, mikor a munkamódszereit ecsetelik a meghívóban.

Rossz szokásom szerint rákérdeztem, hogy ez mégis hogyan történhetett, amire előbb kitérő választ adtak és csak azt ismertették, hogy a művésznővel milyen régóta dolgozik együtt a kiállítás szervezője, meg hogy meglepetésnek szánják a részleteket. Aztán mikor tovább firtattam, hogy mégis hogy sikerült pont az alkotó nevét kihagyni a meghívóból, azzal érveltek, hogy a művész olyan szerény, hogy ezért hagyták ki a nevét. Ennél átlátszóbb magyarázatot még nem hallottam attól az ügynökségtől, amelyik eddig is számtalanszor közölte velem, hogy a fotós nevét nem kell feltüntetni.

Beszélgettem erről néhány ismerőssel, sokan voltak felháborodva a helyzeten, de akadt olyan, aki tárgyilagosan közölte, hogy sajnos elég sokan inkább a celebek és a nekik köszönhető média felhajtás miatt mennek majd el, nem a fotós, sőt talán nem is a képek miatt. Sajnos ez vitathatatlan tény, ahogy az is, hogy az újságban sem sokan nézik meg, hogy ki készített egy képet, vagy akár ki írta azt a cikket, amit épp olvasnak. Ezért is igyekszem általában tudatosítani mindenkiben, hogy a megjelenés nem fizetség azért, hogy képeket adj valakinek. De azért attól még illik kiírni a készítőt – sőt kötelező is.
Egy kiállítás esetében elhagyni a kiállító művész nevét viszont olyan dolog, mintha könyvbemutatóra hívnának, épp csak az írót nem neveznék meg. Lehet, hogy nem ismeri senki és az is lehet, hogy ez jól is van ez így, csak hát mégis az ő műve körül forog az esemény, ezért furcsa, ha nem derül ki, hogy ki is ő. Ha pedig nem ismerik őt, akkor mi lehet ennél jobb alkalom, hogy bemutassák, hogy ki is ő? Ehelyett elhallgatni a kilétét minimum udvariatlanság. Az egy dolog, hogy mindenki tudja, hogy nem igazán számít nekik, hogy ki is ő, de ezt ennyire nyilvánvalóan kifejezni nem túl elegáns….nem csak ebben a mostani helyzetben, hanem máskor sem.

Kiegészítés: Néhány levélváltás múltán az illetékesek úgy tudom, hogy újra kiküldték a meghívót, ezúttal már a fotós nevét is feltüntetve. Remélem, hogy erre tartósan rászoknak!

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!