Így csökkennek tovább a példányszámok

Közéleti napilapok példányszámai Grafikon: MFOR Adatok: MATESZ

Közéleti napilapok példányszámai 2008-2014
Grafikon: MFOR
Adatok: MATESZ

Múlt héten megjelentek a legfrissebb, első negyedéves példányszám adatok. Sok meglepetés nincs az adatok közt, viszont a grafikokonok még a számoknál is aggasztóbbak.

Az MFOR grafikont rajzolt a nyomtatott sajtó példányszámairól közölt MATESZ adatokból. A látványos ábrákat a 444 is gyorsan leközölte azzal a költői kérdéssel a címben, hogy Meddig csökkenhet még a nyomtatott lapok példányszáma?

Színes lapok példányszámai 2008-2014 Grafikon: MFOR Adatok: MATESZ

Színes lapok példányszámai 2008-2014
Grafikon: MFOR
Adatok: MATESZ

A választ ők sem tudják (Pollner és a Kreatív szerint azt sem igazán, hogy online lapból hogy lehet megélni), csak megismétlik a máshol is megjelent számokat, viszont náluk sokkal több kommentelő fejti ki saját, jobbára elég lesújtó véleményét a nyomtatott sajtóról és annak jövőjéről.

Aggasztó trendek
Egyre többen vannak, akik nem siratják a nyomtatott sajtót. Gyorsan javítják is kommentjüket, hogy ezek a statisztikák nem nekik szomorúak, hanem az újságíróknak és újságárusoknak, akik a nyomtatott lapokból próbálnak megélni. Viszont a trend vonalak eléggé hasonlítanak arra, hogyan csökken a sajtóban alkalmazott fotósok száma.
Több kommentelő szerint a csökkenő példányszámok és bevétel miatt mindenhol csökken a színvonal, ami miatt tovább csökken az eladott példányszám és az ördögi kör így folytatódik – azt pedig nem tudjuk, hogy meddig.

Az örök kérdés, hogy vajon az online lapoknál képes-e az olvasószám növekedésével együtt a bevétel és a színvonal is fellendülni. A megoldást nagyjából mindenki máshol keresi, és eddig nem úgy fest, hogy bárkinek is sikerült volna megtalálnia.

Szerinted mi lesz a minőségi sajtó jövője?

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!