Újságírókat támadnak Ukrajnában

Fotó: AP Photo/Efrem Lukatsky

Elvették Frederick Paxton felszerelését
Fotó: Efrem Lukatsky/AP

Míg a világsajtó nemrég még viszonylag szabadon és elég intenzíven tudósíthatott a kijevi eseményekről, addig ma már egyre több támadás éri az újságírókat, különösen a fotósokat.
Mintha az egyszerű tudósítás nem volna elég veszélyes, még kémkedéssel is vádolják az újságírókat.

Az elmúlt hetekben tovább fokozódott az “ukrán helyzet”, az orosz csapatok bevonulása épp úgy nem látszik megoldásnak, mint a diplomácia. Több városban helyi fegyveresek foglaltak el kormányépületeket és ellenőrzőpontokat állítottak fel. A legfrissebb hírek szerint – akárcsak korábban Egyiptomban – az ukrán felkelők is elkezdtek egyre inkább a sajtóra utazni. Az újságírók védelmére létrejött CPJ szakmai szervezet beszámolója szerint egyre gyakoribbak az újságírók elleni támadások. Zaklatják, fogságba ejtik őket és elkobozzák a holmijukat.

A keleti országrészben található Horlivka városában maszkos férfiak kapták el Frederick Paxton brit fotóst, a Vice News tudósítóját. Az AP tudósítása szerint a helyi rendőrség elfoglalását fényképezte, mikor elfogták és elkobozták a felszerelését. A CPJ-nek azt nyilatkozta, hogy a mikrofonját és a memóriakártyáit összetörték, a fényképezőgépet sérülten visszaadták. A Mail Online cikkében megjelent alábbi videóban a történek videón is láthatók és a fotós maga meséli el, hogy mi történt:

“Filmeztük, ahogyan betörtek a horlivkai rendőr örsre. Fel tudtuk venni, ahogyan bejutottak az épületbe és aztán kiszorították a rendőröket. A rendőrfőnök bent maradt az épületben, ezért megpróbáltam bejutni, hogy ezt felvegyem. Ekkor vettek észre a tüntetők, miután elfoglalták az épületet. Elkaptak és kirángattak az épület elé, elvették a fényképezőgépemet és megsemmisítették a kártyáimat. Hosszas tiltakozás és alkudozás után sikerült visszaszerezni a fényképezőgépet, de tönkretették a mikrofont és a gép sincs túl jó állapotban. Ugyanezt az erőszakosságot tapasztaltuk mindenhol, rendkívül indulatosak az emberek. Ahogy hirtelen ellenünk fordultak az minimum ijesztő volt. A bent rekedt rendőrök is súlyosan megsérültek, miközben próbálták védeni a rendőrséget.”

A Paxtonnal dolgozó újságíró, Roland Oliphant azt osztotta meg a Titteren:

“Ajánlom a sajtónak, hogy ne jöjjön ide. Csúnya a hangulat. Lelépek.”


Információs háborút vívnak
Az Al-Jazeera egyenesen az újságírók elleni információs háborúról ír. Ők is több fegyveresek által elfogott újságíróról, letörölt felvételekről és  több megszállt, elfoglalt, vagy megtámadott helyi újságról és tévé csatornáról számolnak be. Volt, ahol az ukrán tévé csatornák leállítását követelték és hogy helyettük az orosz híreket sugározzák.
Az ukrán határőrök állítólag több orosz újságíró belépését megakadályozták az országba. Április elején orosz határőrök fogságba ejettek ukrán újságírókat, akik azért akarták átlépni az orosz határt, hogy a gyülekező orosz tankokról tudósítsanak. Őket még aznap szabadon engedték, de az egyiküket nem kívánatos személlyé minősítették Oroszországban. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (OSCE) kétszáz újságírók elleni támadást és egy gyilkosságot tart számon az ukrán zavargások során.

A CPJ Európa és Közép-Ázsia régióban zajló munkáját koordináló Nina Ognianova szerint “Minden félnek tiszteletben kellene tartania a sajtó szerepét és tartózkodniuk kellene az újságírók akadályozásától és támadásától” és a szervezet amellett is szót emelt, hogy az ukrán hatóságok engedjék az országba belépni az orosz sajtót. Nadezda Azhgikhina, az Orosz Újságíró Szakszervezet képviselője azt nyilatkozta az Al Jazeerának, hogy mind az orosz, mind az ukrán sajtó elhallgattatása egyformán veszélyes, az emberek nem tűrhetnek ilyen cenzúrát: “Hadd döntsék el az emberek, hogy mit akarnak nézni.”

Fotó: Jason Reed/Reuters

Fotó: Jason Reed/Reuters

Újságíró vagy kém?
A helyzetet súlyosbítja, hogy miközben egyre több találgatás lát napvilágot, hogy az ukrán forrongás kirobbanása mögött CIA ténykedés húzódhat, orosz források azt állítják, hogy a CIA amerikai és az MI6 brit titkosszolgálatok ügynökei újságírónak álcázva gyűjtenek stratégiai információt a Krím félszigeten. Olyan vád ez, amit a titkosszolgálatok és az újságíró szakma is a hidegháború óta próbálnak hárítani. Sajnos sokszor éppen elég indok a sajtó elleni lépéskre, hogy az anyagaikkal a nyilvánosságot informálják, nem kell hozzá kémnek lenniük (persze nyilván a titkosszolgálatok is olvassák az újságokat).

Ha tetszett az írásom, akkor lájkoljátok és osszátok meg, hogy másokhoz is eljusson, illetve kövessetek Facebookon, Twitteren, Instagramon, YouTube-on, hogy máskor is lássátok, miről írok!